Αντιδράσεις για την έλλειψη συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στον σχεδιασμό
Το σχέδιο της ΔΕΗ για τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στην αυλή της Πτολεμαΐδας V τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με την περιφερειακή σύμβουλο Νούλα Τουμπουλίδου να ζητά πολιτικές απαντήσεις για τη στάση της Περιφέρειας απέναντι σε μια τόσο κρίσιμη εξέλιξη.
Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης υπενθύμισε πως «το ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει καύση απορριμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ έτσι κι αλλιώς». Αναφερόμενος στο σχετικό νομοσχέδιο, επισήμανε πως «δεν θα επιτρέπει την καύση απορριμμάτων», προσθέτοντας: «Εδώ δεσμεύθηκα ότι αν και το σχέδιο νόμου ήταν σε διαβούλευση, αν περιλάμβανε ονοματισμένα τα ορυχεία και μονάδα καύσης σε αυτά, σας είπα ότι θα βγει από το συγκεκριμένο άρθρο και στο νόμο που ψηφίστηκε στην πορεία δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη».
Παρουσιάζοντας το βασικό σκεπτικό του σχεδίου, ο κ. Αμανατίδης εξήγησε πως αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση του υπολείμματος επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο αντί να θάβεται και να επιβαρύνει περιβαλλοντικά και οικονομικά (λόγω τέλους ταφής), θα καίγεται για παραγωγή θερμικής ενέργειας. «Το σχέδιο προβλέπει μια φάση διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων και το υπόλειμμα της επεξεργασίας αντί να θάβεται και να πληρώνεται τέλος ταφής από τους καταναλωτές, έχοντας την αντίστοιχη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα έχει στον ΧΥΤΑ, θα μειώνεται 2% – 5%».
«Θα μπορούσε να καλυφθεί περίπου το 1/3 των αναγκών της τηλεθέρμανσης. Και αυτό το τμήμα δεν θα επηρεάζεται ούτε από την τιμή του φυσικού αερίου ούτε από τα δικαιώματα του διοξειδίου του άνθρακα», είπε ο Περιφερειάρχης. Όπως εξήγησε, στη διαμόρφωση της τιμής της τηλεθέρμανσης, το φυσικό αέριο επηρεάζει κατά 30% και το διοξείδιο του άνθρακα κατά 70%.
Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι «πρωταρχικό είναι να λαμβάνεται υπόψη η άποψη της περιοχής» και υπογράμμισε την πρόθεση της Περιφέρειας να αναθέσει «μια εξειδικευμένη μελέτη για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο έργο στην περιοχή», με άξονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Όταν το θέμα τεθεί επίσημα, θα πάρουμε συγκεκριμένη θέση», ανέφερε.
Η κ. Τουμπουλίδου τόνισε πως η ερώτηση της είχε πολιτικό χαρακτήρα και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν κρίσιμες αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Υπενθύμισε πως η ΔΙΑΔΥΜΑ αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα και πως η επιτυχία της είναι «επίτευγμα και της αυτοδιοίκησης και της ίδιας της επιχείρησης».
Απαντώντας, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη ΔΙΑΔΥΜΑ και τις γνώσεις που διαθέτει, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να είναι τοπικός εταίρος σε οποιοδήποτε σχήμα». «Ήμουν από αυτούς που στήριξαν τη δημιουργία της ΔΙΑΔΥΜΑ και είναι φυσιολογικό να νιώθω εμπιστοσύνη σε έναν φορέα που έχει μεταφέρει τις γνώσεις του πανελλαδικά», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν συναντήσεις με τη ΔΕΗ για οτιδήποτε αφορά την περιοχή και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν καλές ή κακές επενδύσεις – υπάρχουν επενδύσεις που συμβάλλουν ή όχι στην ανάπτυξη του τόπου».
Η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Πολιτισμού Πολυτίμη Φαρμάκη σημείωσε ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει ενημερωθεί από το Υπουργείο εδώ και δύο χρόνια ότι εκπονείται σχετική μελέτη. «Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι γνώστης ότι εδώ και δύο χρόνια ότι εκπονείται μελέτη για αυτές τις μονάδες καύσεις. Το πρόβλημα της ΔΙΑΔΥΜΑ όπως και της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι δεν θέλουμε να παίρνονται αποφάσεις, χωρίς να συμμετέχουμε σε αυτές. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα της περιοχής», ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως, ο ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει καύση και ακολουθεί τη νομοθεσία της χώρας.
Επίσης, αναφέρθηκε στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καύση απορριμμάτων, τονίζοντας πως ο στόχος του 10% που έχει θέσει η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καύση. Ξεκαθάρισε όμως ότι η καύση αφορά τα υπολείμματα και όχι τα σύμμεικτα απορρίμματα. Υπογράμμισε και το οικονομικό κόστος της καύσης, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο η ρύπανση, αλλά και το αυξημένο κόστος της καύσης».
Η κ. Τουμπουλίδου, κλείνοντας την τοποθέτησή της, υπογράμμισε πως η διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να αλλάζει χωρίς να ξεκινά η κουβέντα από την αυτοδιοίκηση και τη ΔΙΑΔΥΜΑ. «Διαχείριση απορριμμάτων για τη Δυτική Μακεδονία σημαίνει αυτοδιοίκηση και ΔΙΑΔΥΜΑ. Δεν μπορεί να μπαίνει το θέμα από τρίτους για αυτή τη μεγάλη αλλαγή, στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς να ανοίγει η κουβέντα από αυτούς τους δύο» κατέληξε η κ. Τουμπουλίδου.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr