Της…τεχνητής νοημοσύνης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο

4 Min Read

Την εκτεταμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που εκπονήθηκε υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας με τη συνδρομή της ΑΝΚΟ, κατήγγειλε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Γιώργος Κασαπίδης απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης.

Ασφαλώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ισχυρισμό με τον πρώην Περιφερειάρχη να πρέπει να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του.

Σε δικό μας έλεγχο σε πλατφόρμα, που ελέγχει την ύπαρξη χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε κείμενα, το αποτέλεσμα ήταν πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι «Μηδαμινά AI», χωρίς πάντως να μπορούμε να έχουμε περισσότερη τεκμηρίωση.

Η αναλυτική απάντηση είχε ως εξής:

«Το έγγραφο δεν είναι αποτέλεσμα χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης, ούτε στη συγγραφή του ούτε στη δομή του.

  • Έχει σαφές θεσμικό πλαίσιο (ΥΑ 35829/6-10-2014, Ν. 3852/2010 – Καλλικράτης).
  • Ακολουθεί την παραδοσιακή γραφειοκρατική και λογιστική γλώσσα της δημόσιας διοίκησης.
  • Περιλαμβάνει επεξεργασμένα στατιστικά δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ, SWOT ανάλυση, διαγράμματα, και χάρτες – όλα προϊόν ανθρώπινης ανάλυσης».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της ΆΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος.

«Σέβομαι απόλυτα εκ του ρόλου μου αλλά και ως πολίτης τα όσα λέγονται στα διάφορα όργανα δημοκρατικού προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων – πόσο μάλλον στο Περιφερειακό Συμβούλιο – για ζητήματα υψίστης σημασίας που αφορούν στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπήρξε η αναφορά – καταγγελία εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Κασαπίδη ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας είναι κατά 96% – 97% προϊόν τεχνητής νοημοσύνης.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνω ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, το οποίο αποτελεί την Α΄ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2024-2028 (θα ακολουθήσει η Β΄ Φάση που αφορά στο Επιχειρησιακό Σχέδιο και τον Οικονομικό Προγραμματισμό), εκπονήθηκε υπό την ευθύνη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας με τη συνδρομή της ΑΝΚΟ και προφανώς δεν είναι αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της εκπόνησής του και για τον προσδιορισμό του Οράματος, της Στρατηγικής, των Αξόνων Προτεραιότητας και των Μέτρων υπήρξε στενή συνεργασία με την ομάδα στοχοθεσίας της Περιφέρειας κατά την οποία συμφωνήθηκε η δομή και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό λήφθηκαν υπόψη ο ευρύτερος εθνικός σχεδιασμός και τα διάφορα προγραμματικά κείμενα, το περιφερειακό και τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα, οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης αλλά και οι θέσεις του στελεχειακού δυναμικού της Περιφέρειας αναφορικά με τα ζητήματα της εσωτερικής της οργάνωσης.

Η επίπονη προσπάθεια λοιπόν του επιστημονικού δυναμικού – τόσο της Περιφέρειας όσο και της ΑΝΚΟ – με την ανωτέρω αναφορά και μάλιστα από έναν που υπήρξε στο τιμόνι και των δύο φορέων, αδικείται κατάφωρα.

Η αναφορά αυτή απομειώνει την επιστημονική κατάρτιση και την προσπάθεια όσων στελεχών έχουν συμμετάσχει στην εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου στο βωμό μιας αντιπαράθεσης χωρίς ουσία».

Δεδομένα το ζήτημα της χρήσης ΑΙ σε δημόσια έγγραφα είναι πολύ σημαντικό και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη αυτή της ιστορίας.

Γιάννης Κωσταρέλλαςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση