Με «Ορφέα» και όραμα η Hyperion Robotics στην Ευρώπη

5 Min Read

Μια από τις δύο ελληνικές συμμετοχές στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής

Έτοιμη για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Γαλλία είναι η ομάδα Hyperion Robotics του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα διαγωνιστεί στη La-Roche-Sur-Yon από τις 28 έως τις 30 Μαΐου 2025. Φετινός στόχος της ομάδας είναι η είσοδος στην οκτάδα, όπως ανέφερε ο αρχηγός της Αντώνης Χατζησάββας, ο οποίος επισήμανε ότι έχει πέσει πολλή δουλειά, με πολλές εργατοώρες, και πρέπει να τους δικαιώσει το αποτέλεσμα. «Στόχος της ομάδας είναι να ανέβει ακόμα πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Να μπούμε στην οκτάδα όπου θα παίξουμε μετά τους αγώνες knock out» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Η Hyperion Robotics συμμετέχει για έκτη χρονιά στον διαγωνισμό και αξιοποιεί, όπως σημειώνουν τα μέλη της, την εμπειρία των προηγούμενων ετών αλλά και τον τεχνικό εξοπλισμό που έχει στη διάθεσή της. Φέτος, είναι μια από τις δύο ομάδες που θα εκπροσωπήσουν της Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, μαζί με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. «Είναι τιμή μας να εκπροσωπούμε το πανεπιστήμιό μας και την Ελλάδα στον διαγωνισμό. Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε ανάμεσα σε χώρες από όλο τον κόσμο, να δείχνουμε το έργο μας και να ανταγωνιζόμαστε τις άλλες ομάδες», τονίζει ο αρχηγός.

Η φετινή κατασκευή είναι ένα αυτόνομο ρομποτικό σύστημα με την ονομασία «Ορφέας», εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία καθώς κατά σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, ο Ορφέας ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της τραγουδιστικής τέχνης, της λύρας ενώ σε άλλες περιπτώσεις της φόρμιγγας. Το ρομπότ «διαβάζει» το περιβάλλον και τοποθετεί τα αντικείμενα στην πίστα με ακρίβεια, σε συνάρτηση με το θέμα του φετινού διαγωνισμού «The show must go on». Στην πίστα, ο Ορφέας πρέπει να μετακινήσει μεταλλικά τενεκεδάκια και ξύλινα κομμάτια ώστε να σχηματιστεί μια σκηνή συναυλίας. Την κατασκευή πλαισιώνουν τέσσερα μικρότερα ρομπότ που αναπαριστούν το κοινό.

Η βασική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι η χρήση αλουμινίου, το οποίο σχεδιάστηκε και κόπηκε στο εργαστήριο της ομάδας, καθιστώντας τις κατασκευές πιο στιβαρές. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται τα προβλήματα κατά τη μεταφορά. Παράλληλα, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με αισθητήρες -όπως αυτά που παρουσιάστηκαν πέρυσι λόγω του περιβάλλοντος διεξαγωγής του διαγωνισμού- φέτος προστέθηκαν εξωτερικοί αισθητήρες για επιβεβαίωση των δεδομένων που «βλέπει» το ρομπότ.

Πρόκληση αποτέλεσε και το μέγεθος των αντικειμένων που καλείται να διαχειριστεί ο Ορφέας, καθώς είναι τα πιο ογκώδη σε σχέση με προηγούμενες συμμετοχές. Η ομάδα ανέπτυξε διαφορετικούς μηχανισμούς συλλογής και τοποθέτησης για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. «Έπρεπε να προσεγγίσουμε διαφορετικά τόσο το μηχανισμό συλλογής των αντικειμένων, όσο και την επανατοποθέτηση τους στα σημεία της πίστας» υπογράμμισε ο Αντώνης.  

Στην ομάδα εντάχθηκαν φέτος τέσσερα νέα μέλη, ενισχύοντας τη δυναμική και τη συμμετοχή στο διαγωνιστικό σκέλος. Όπως τονίζει ο Αντώνης Χατζησάββας, «πέρα από συνεργάτες, γινόμαστε και φίλοι, κάτι που μας βοηθάει στην καθημερινή πορεία, καθώς αφιερώνουμε πάρα πολλές ώρες στο εργαστήριο για το ιδανικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος είναι αρχηγός της ομάδας από το 2018 και σημειώνει ότι «φέτος είχαμε ένα διαφορετικό επίπεδο συνεργασίας και ομαδικότητας». 

Τα επόμενα σχέδια της Hyperion Robotics περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ειδικό project κατασκευασμένο για αυτό το σκοπό, στο περίπτερο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του 2026. Ο αρχηγός της ομάδας επισημαίνει ότι το όραμά τους είναι η διατήρηση και ενίσχυση της συνέχειας της ομάδας στο μέλλον. Παρά τις δυσκολίες σε εξοπλισμό και επικοινωνία, όπως λέει, η ύπαρξή της είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων που δεν παρέχονται από το βασικό πρόγραμμα σπουδών. «Είναι μια πρόκληση το να καταφέρει η ομάδα να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, καθώς υπάρχουν δυσκολίες όσον αφορά τον εξοπλισμό ή τη συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μελών της. Ωστόσο, θεωρώ απαραίτητη την ύπαρξή της, καθώς δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να μάθουν πράγματα που δεν προσφέρει ο βασικός οδηγός σπουδών», κατέληξε.

Ολοκληρώνοντας, ο Αντώνης Χατζησάββας ευχαριστεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη στήριξη του, καθώς και τις εταιρείες που υποστηρίζουν εμπράκτως την προσπάθεια της ομάδας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση