Τέλος σε φαινόμενα όχλησης με μέτρα για ωράρια, ασφάλεια και τραπεζοκαθίσματα
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο νέος Κανονισμός Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, με τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη να επιχειρεί, όπως αναφέρει, να βάλει τάξη σε φαινόμενα αταξίας που παρατηρούνταν για χρόνια σε πλατείες, πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους.
Ο κανονισμός εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής και περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων τον περιορισμό δραστηριοτήτων που προκαλούν όχληση, τον καθορισμό ωραρίων φορτοεκφόρτωσης, τη ρύθμιση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας των πεζών.
Στην αρχική εισήγηση της δημοτικής αρχής προβλεπόταν πρόστιμο 50 ευρώ στις επιχειρήσεις που θα νοίκιαζαν τέτοια ηλεκτρικά οχήματα, κάτι το οποίο άλλαξε και το πρόστιμο των 20 ευρώ πλέον θα επιβάλλεται μόνο στους παραβάτες.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός είναι:
- Θέσπιση κανόνων και περιορισμών για δραστηριότητες που προκαλούν όχληση σε πλατείες και πεζόδρομους. Στην Πλατεία Νίκης και στους όμορους πεζόδρομους (Ειρήνης, Βαλταδώρων, Γκοβεδάρων, Μούκα), καθώς και στην Πλατεία Λασσάνη, απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί όχληση ή εγκυμονεί κινδύνους για ανήλικους κάτω των 12 ετών και ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η χρήση μικρών αυτοκινούμενων ηλεκτρικών οχημάτων, ΕΠΗΟ, ποδηλάτων (χωρίς βοηθητικές ρόδες), είτε αυτά ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε εταιρείες ενοικίασης, καθώς και η χρήση δερμάτινης μπάλας για ομαδικά παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο και πετοσφαίριση.
- Ενοποίηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης σε παρκίδες και πεζόδρομους από τις 06:00 έως τις 12:00, ώστε να απελευθερώνονται οι χώροι για κοινή χρήση το υπόλοιπο της ημέρας.
- Δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους μόνο από ισόγεια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Ορισμός ζώνης κατάληψης στην οδό Ειρήνης στη de facto κάλυψη των 1,40 μέτρων, με ρητή απαγόρευση κατάληψης χώρου με εμπορεύματα.
- Μείωση της έκτασης στη βορειοανατολική πλευρά της Πλατείας Νίκης που διατίθεται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να παραμένει περισσότερος χώρος σε κοινή χρήση.
- Θέσπιση κανόνων για την υπό κατασκευή Πλατεία Λασσάνη.
- Αύξηση των χώρων που μπορούν να καταληφθούν από περίπτερα (π.χ. με ψυγεία), υπό την προϋπόθεση της άνετης και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών.
Στόχος του νέου κανονισμού, όπως αναφέρθηκε, είναι η ασφάλεια, η ανεμπόδιστη μετακίνηση όλων των πολιτών — συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ — και η ενίσχυση της εμπορικής κίνησης μέσα από την οργανωμένη και λειτουργική χρήση των κοινόχρηστων χώρων.
Ο κ. Δημήτρης Νατσιός, ένας από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που νοικιάζουν τα μικρά ηλεκτρικά οχήματα, τόνισε ότι «ξαφνικά μάθαμε από τον Τύπο, δεν ενημερωθήκαμε από κανέναν, ότι θα απαγορευτούν τα μικρά ηλεκτρονικά οχήματα που πουλάμε ή νοικιάζουμε στις συγκεκριμένες πλατείες και δρόμους» και ρώτησε αν είναι κάτι τέτοιο νόμιμο και αν πέρασε από τη νομική υπηρεσία του Δήμου. Όπως ανέφερε, εν μέσω άλλων, προτίθεται να κινηθεί νομικά καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση παραβιάζει διάφορες αρχές.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις», Χάρης Κουζιάκης, όσον αφορά τα ηλεκτρικά πατίνια, σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει συμπεριληφθεί στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε πεζόδρομους και πλατείες. «Το γεγονός ότι μπαίνουν τα ηλεκτρικά πατίνια στους πεζοδρόμους και τις πλατείες είναι παράνομο. Η Δημοτική Αστυνομία θα έπρεπε να τους γράφει. Θα έπρεπε να εφαρμόζεται ο νόμος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουζιάκης.
«Έχουμε τοποθετηθεί για τα σημεία στα οποία διαφωνούμε, από την προηγούμενη φορά που ήρθε προς ψήφιση, και δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε, δεν έχει επηρεαστεί στο παραμικρό», ανέφερε ο Χάρης Κουζιάκης, ο οποίος ψήφισε «λευκό». Όσον αφορά τις μπάλες, σημείωσε πως «δεν θεωρώ ότι η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να παίξει και αυτό τον ρόλο, με το λίγο προσωπικό που διαθέτει».
Ο Διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης, Γιώργος Μπιλιώνης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως προβλέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα τα ηλεκτρικά αμαξίδια των ΑμεΑ στους πεζοδρόμους, ενώ απαγορεύονται τα ΕΠΗΟ. «Ο κανονισμός διασφαλίζει χώρο, δίοδο και προστατεύει την κυκλοφορία πεζών και αμαξιδίων» τόνισε. Υπογράμμισε πως έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά και είναι αποδέκτες πολλών παραπόνων, ενώ σημείωσε πως και άλλες πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια, πολλές φορές και χειρότερα, προβλήματα.
Ο επικεφαλής της «Ενότητας» Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως «αναγκαστικά μια πόλη όπως η Κοζάνη κάνει συμβιβασμούς για την κάλυψη των αναγκών της, όπως η προστασία των δημόσιων χώρων της και η εφαρμογή των μέτρων που παίρνει». Η παράταξη του κ. Μαλούτα καταψήφισε τον συγκεκριμένο κανονισμό λόγω του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης, των περιπτέρων και των τραπεζοκαθισμάτων στον κεντρικό πεζόδρομο, καθώς, όπως τόνισε, «η λειτουργία της αγοράς επιβάλλει τη συχνή εναλλαγή αυτοκινήτων που προσεγγίζει το κέντρο», ενώ όσον αφορά τα τραπεζοκαθίσματα υπενθύμισε πως είχε εισηγηθεί και στη θητεία του ως Δήμαρχος την πλήρη απαγόρευσή τους. «Ο κανονισμός δεν έχει καμία απολύτως βάση και δεν είναι εφαρμόσιμος» τόνισε.
«Εμείς είχαμε καταψηφίσει και τον προηγούμενο κανονισμό, γιατί δεν ανταποκρίνεται στους σκοπούς που τίθενται εισηγητικά και εισαγωγικά στο κείμενο, όπως η άνεση κίνησης των πεζών χωρίς εμπόδια, η χρήση των κοινόχρηστων χώρων από ΑμεΑ και συνολικά η λειτουργικότητά τους», ανέφερε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τίνα Κουζιάκη. Κατά του κανονισμού τάχθηκε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Κορωνίδης.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, ανέφερε πως «οι κανονιστικές πηγαίνουν να κανονίσουν, πολλές φορές, αυτά που δεν προβλέπει ο νόμος ή με απλά λόγια ένα νομοθετικό κενό. Δεν έχουμε κάτι με τους επιχειρηματίες. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Σκεφτήκαμε λύσεις, όπως το να βρούμε άλλους χώρους. Συζητήσαμε με φορείς. Δυστυχώς, επειδή στο κέντρο της πόλης οι κοινόχρηστοι χώροι είναι λίγοι, αποτελεί ένα πρόβλημα». Για το ωράριο φορτοεκφόρτωσης τόνισε πως αφορά τα επαγγελματικά οχήματα, ενώ σημείωσε πως στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής περιλαμβάνονται και μπάρες σε πεζόδρομους, ώστε να μην μπορεί να εισέρχεται οποιοσδήποτε, πέραν των μονίμων κατοίκων.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr