Το έργο BIO-INSPIRE ξεκίνησε 20 Μαΐου επίσημα στην Κοζάνη, εγκαινιάζοντας την αποστολή του για την υποστήριξη και ενίσχυση των περιφερειακών συστάδων (clusters) βιοοικονομίας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της καινοτομίας και της συνεργασίας.
Οι περιφερειακές συστάδες (clusters) βιοοικονομίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, συνδέοντας επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα και εμπλεκόμενους φορείς. Αυτές οι συστάδες προωθούν την καινοτομία, προσελκύουν επενδύσεις και ενισχύουν τις βιο-βασισμένες λύσεις. Ωστόσο, πολλές συστάδες, ιδίως σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε ερευνητικές δομές και δομές καινοτομίας, αδυναμία δικτύωσης και έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Σε απάντηση αυτών των προκλήσεων, το BIO-INSPIRE στοχεύει στην ενδυνάμωση και τη ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επτά περιφερειακών συστάδων βιοοικονομίας σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία.
“Το BIO-INSPIRE είναι ένας καταλύτης αλλαγής για τις διευρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, απελευθερώνοντας τη δύναμη της συνεργασίας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Μαζί, χαράζουμε τον δρόμο για ένα μέλλον όπου η βιοοικονομία ακμάζει, ενισχύοντας τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους ανάπτυξης των διευρυμένων περιοχών. Το ταξίδι προς “πράσινες” και πιο ανταγωνιστικές οικονομίες ξεκινά σήμερα!” – Δρ. Γιάννης Φάλλας, Διευθυντής του CluBE και Συντονιστής του BIO-INSPIRE.
Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός Οδικού Χάρτη Διακυβέρνησης, που θα παρέχει ένα σαφές πλαίσιο, βήμα προς βήμα για τη θέσπιση μακροπρόθεσμης, βιώσιμης συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης θα βοηθήσει τους φορείς της βιοοικονομίας να υπερβούν τα υφιστάμενα εμπόδια, να ενισχύσουν την ικανότητά τους για καινοτομία και να προωθήσουν τη διασυνοριακή συνεργασία ώστε να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Το BIO-INSPIRE θα προσφέρει εξατομικευμένα εργαλεία ανάπτυξης ικανοτήτων και ψηφιακές πλατφόρμες συνεργασίας, όπως τη δημιουργία 8 θεματικών Κοινοτήτων Πρακτικής για ανταλλαγή γνώσεων, την δημιουργία ενός προγράμματος μεταφοράς γνώσης, οργανώνοντας μια διασυνοριακή ανοικτής πρόσκλησης, και την καθιέρωση ενός δικτύου συνεργασίας μέσω των συστάδων (clusters).