Ένα νέο εργαλείο που φιλοδοξεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας
Ένα νέο εργαλείο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, λειτουργεί πλέον με φυσική παρουσία στην Κοζάνη. Ο λόγος για τον Μηχανισμό Στήριξης Επιχειρήσεων, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται με φορέα ανάθεσης τη ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., στο πλαίσιο των πολιτικών της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Η Δυτική Μακεδονία, ως μια από τις πρώτες περιοχές της χώρας που καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο μεταλιγνιτικό παραγωγικό μοντέλο, αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις όπως υψηλή ανεργία, απώλεια θέσεων εργασίας, φυγή νέων και υποχώρηση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Μηχανισμός Στήριξης φιλοδοξεί να προσφέρει ουσιαστικές, εξειδικευμένες και —το κυριότερο— δωρεάν υπηρεσίες, σχεδιασμένες να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την προσαρμοστικότητα και την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων.
Ποιος είναι ο ρόλος του Μηχανισμού
Όπως εξηγεί ο Βασίλης Μπουγιοτόπουλος, υπεύθυνος της Περιφερειακής Δομής Κοζάνης, ο Μηχανισμός δεν είναι απλώς ένα γραφείο πληροφόρησης. Είναι ένας σύνθετος οργανισμός, με ψηφιακές και φυσικές υποδομές, στελεχωμένος με εξειδικευμένο προσωπικό, που παρέχει υποστήριξη σε δύο βασικά επίπεδα: την οριζόντια πληροφόρηση και τις εξατομικευμένες υπηρεσίες στήριξης.

Οι δομές του μηχανισμού λειτουργούν σε τρεις πόλεις: Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Από τις 4 Απριλίου 2025, οι φυσικοί χώροι εξυπηρέτησης είναι πλήρως στελεχωμένοι και λειτουργούν καθημερινά, Δευτέρα με Παρασκευή, 09:00-17:00, προσφέροντας πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Οριζόντια πληροφόρηση: ένα σύγχρονο πληροφοριακό κέντρο
Η πρώτη κατηγορία υπηρεσιών αφορά τη συστηματική πληροφόρηση για κάθε θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις: διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τρέχουσα και επικείμενη νομοθεσία, θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, εξαγωγών, αγοράς εργασίας και πολλά άλλα. Η πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο γίνεται είτε μέσω της ψηφιακής πύλης του μηχανισμού είτε μέσω φυσικής επαφής.
Όπως σημειώνει ο κ. Μπουγιοτόπουλος, εγγεγραμμένοι χρήστες της πλατφόρμας έχουν επιπλέον πρόσβαση σε webinars, διαδικτυακές ημερίδες, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και σε μελέτες και αναλύσεις που εκπονούνται ειδικά για τις ανάγκες της περιοχής. Για παράδειγμα, ήδη έχουν ολοκληρωθεί μελέτες ανίχνευσης αναγκών των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, καθώς και επιχειρηματικών ευκαιριών σε τομείς αιχμής.

Εξατομικευμένες υπηρεσίες, στοχευμένη υποστήριξη
Η δεύτερη και σημαντικότερη κατηγορία υπηρεσιών αφορά την εξατομικευμένη στήριξη, η οποία βασίζεται στη λογική της πλήρους διαγνωστικής αξιολόγησης μιας επιχείρησης. Οι σύμβουλοι του μηχανισμού καταγράφουν και αναλύουν τη λειτουργική, οικονομική και οργανωτική κατάσταση της επιχείρησης και προτείνουν στοχευμένα πακέτα υποστήριξης, επιλέγοντας μεταξύ οκτώ διαθέσιμων υπηρεσιών:
- Εκπόνηση ή αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου
- Ανάλυση αγοράς (market study)
- Δημιουργία marketing plan και στρατηγικής εξωστρέφειας
- Οργανωτικός ανασχεδιασμός και βελτίωση λειτουργίας
- Στρατηγικός σχεδιασμός για εξαγωγές
- Υποστήριξη σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και προώθησης
- Ανάπτυξη δικτύωσης και συνεργασιών σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο
- Συνοδευτική καθοδήγηση για ψηφιακή και λειτουργική αναβάθμιση
Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, στο πλαίσιο του «De Minimis», κάτι που σημαίνει πως θεωρούνται ενισχύσεις αλλά χωρίς φορολογική ή άλλη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.

Ανταπόκριση και ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας
Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της Δομής, το πρώτο διάστημα λειτουργίας συνοδεύτηκε από κάποια επιφυλακτικότητα. Πολλοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τον σχεδιασμό και την πρόβλεψη με δυσπιστία. Συχνά το επιχειρηματικό σχέδιο μιας επιχείρησης υπάρχει μόνο «στο μυαλό του ιδιοκτήτη». Ωστόσο, ο Μηχανισμός επιδιώκει να αλλάξει αυτή τη λογική, ενισχύοντας την έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού και της τεκμηριωμένης απόφασης.
«Δεν ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε τους συμβούλους ή τους λογιστές των επιχειρήσεων», διευκρινίζει ο κ. Μπουγιοτόπουλος. «Αντίθετα, προσφέρουμε μία δομημένη, δωρεάν υποστήριξη που συμπληρώνει τις υπάρχουσες υπηρεσίες και βοηθά τον επιχειρηματία να οργανωθεί, να εξελιχθεί, να προσαρμοστεί».
Ένας από τους στόχους του Μηχανισμού είναι να επενδύει σταθερά στη δημιουργία συνεργειών. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με φορείς και επιμελητήρια. Μέσα από αυτές τις συνέργειες επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στήριξης, που μπορεί να προσφέρει στους επιχειρηματίες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους: από την κατάρτιση του προσωπικού, μέχρι την απόκτηση ψηφιακών εργαλείων και τη χάραξη στρατηγικής.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr