Από τις 4 έως τις 9 Ιουνίου σε Σιάτιστα, Πελεκάνο, Δαμασκηνιά, Γαλατινή και Μικρόκαστρο
Με κεντρικό άξονα τη μνήμη και τον Μακεδονικό Αγώνα, οι Γιορτές Βοΐου – Πέλεκον 2025 επιστρέφουν από τις 4 έως τις 9 Ιουνίου σε πέντε κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας: τη Σιάτιστα, τον Πελεκάνο, τη Δαμασκηνιά, τη Γαλατινή και το Μικρόκαστρο.

Το πρόγραμμα των μερών Γιορτών Βοΐου Πέλεκον 2025 περιλαμβάνει μία σειρά από εκδηλώσεις σε διάφορους οικισμούς του Βοΐου, με επίκεντρο τη Σιάτιστα, τη Δαμασκηνιά και τον Πελεκάνο, από τις 4 έως τις 9 Ιουνίου. Οι γιορτές έχουν ως στόχο να τιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με εικαστικές εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις, ιστορικές παρουσιάσεις και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής των Γιορτών Βοΐου Πέλεκον, κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, «οι Γιορτές Πέλεκον διοργανώνονται για μία ακόμα φορά με στόχο την προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Βοΐου και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας». Όπως τόνισε, στόχος είναι η προβολή της τοπικής ταυτότητας μέσα από την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα, τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και τη λαϊκή παράδοση. «Ενώνουμε τρεις ιστορικές περιοχές με κοινό άξονα τη μνήμη και τη γιορτή, φέρνοντας κοντά φορείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολίτες σε ένα ουσιαστικό διάλογο με το παρελθόν και το παρόν του τόπου μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Πολυτίμη Φαρμάκη, σημείωσε πως η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προβολή τόσο του πολιτιστικού όσο και του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας. «Χαιρόμαστε όταν ο πολιτισμός συνδυάζεται με τον τουρισμό και επιθυμούμε η Δυτική Μακεδονία να γίνει πόλος έλξης για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά την παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και τους ανθρώπους της περιοχής. Η Δυτική Μακεδονία ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους προορισμούς χάρη στους ανθρώπους της. Αυτοί αποτελούν για εμάς την παρακαταθήκη» σημείωσε.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Βοΐου, Άννα Βερβερούδη, αναφέρθηκε σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου προγράμματος καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Βόιο. «Οι γιορτές Πέλεκον προσφέρουν μια διαφορετική διάσταση στις πολιτιστικές γιορτές, συνδυάζοντας την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Βοΐου. Δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες», τόνισε.
Στην Σιάτιστα, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 4 Ιουνίου με τα εγκαίνια των εκθέσεων στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «ΑΕΝΑΟΝ 2025 ΙΙ. Γιορτάζουμε- Συμμετέχουμε- Οραματιζόμαστε», περιλαμβάνει έργα του εικαστικού Γιώργου Μπαρδάκα και είναι επιμελημένη από τον Δρ. Γεώργιο Κακαβά, ιστορικό τέχνης και επίτιμο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί και η έκθεση των καθηγητών, αποφοίτων και φοιτητών της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έργα των Φίλιππου Καλαμάρα, Θεόδωρου Ζυρπιάδη, καθώς και των φοιτητών Κωνσταντίνου Παπακοσμά, Λεωνίδα Νικολαΐδη, Στέλιου Καρά και Τριανταφυλλιάς Τζάρα. Στο μουσικό κομμάτι, η Αντιγόνη Ντουσιοπούλου στο πιάνο και ο Παναγιώτης Ταταρίδης στο μπουζούκι θα ερμηνεύσουν διαχρονικές μελωδίες του σύγχρονου έντεχνου τραγουδιού.




Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στο Μικρόκαστρο και τη Γαλατινή, όπου από τις 10:00 έως τις 12:30 τα Δημοτικά Σχολεία των περιοχών θα φιλοξενήσουν τη δραστηριότητα «Οι Μικροί Σοφοί Μύθοι του Αισώπου», με την Αρσινόη Δεληγιάννη και την Τελέσιλα Χατζοπούλου από την Ακαδημία Διαλεκτικών Νόησις. Το ίδιο βράδυ, στο Πελεκάνο Πνευματικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης φωτογραφίας από τον Πάρι Γαβριηλίδη, η οποία εστιάζει στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στον δρόμο του Μεταξιού. Στην ίδια εκδήλωση, θα παρουσιαστεί και η εικαστική έκθεση «Η Πέλκα των Καλλιτεχνών», με έργα που κοσμούν τα σπίτια της Πέλκας, ζωγραφισμένα από καλλιτέχνες όπως οι Κώστας Ντιός και Αργύρης Παφίλης. Εν μέσω αυτών, θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Βυθού, με την παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Μάξιμου Γεωργόπουλου.

Η Παρασκευή 6 Ιουνίου ξεκινά το μεσημέρι με το βιωματικό εργαστήρι «Ζωγραφίζοντας τη Μακεδονία Μου» στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, υπό τη διεύθυνση της Σταυρούλας Μαυρογένη, καθηγήτριας Βαλκανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Το βράδυ, στο Πελεκάνος Πνευματικό Κέντρο, θα αφιερωθεί μια μουσική παράσταση στην Άννα Μπαλιάκα, η οποία υπηρέτησε ως γενική γραμματέας του συλλόγου Μύριχος και έφυγε από τη ζωή. Οι μουσικοί Παναγιώτης Καραδημήτρης και Γιάννης Φιλιππουπολίτης θα αποδώσουν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη και Σταύρου Ξαρχάκου.
Το Σάββατο 7 Ιουνίου, η ημέρα θα ξεκινήσει με την ημερίδα «Μακεδονικός Αγώνας: Ιστορία και Μνήμη» στο Πελεκάνος Πνευματικό Κέντρο. Σημαντικοί ομιλητές, όπως ο Ευάγγελος Παπαθανασίου και ο Νίκος Μαραντζίδης, θα αναλύσουν τον Μακεδονικό Αγώνα μέσα από την ιστορία και τις ψηφιακές εφαρμογές του ΙΜΜΑ. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, θα εξεταστούν η κρατική αναγνώριση των Μακεδονόμαχων και η εικαστική απόδοση του Μακεδονικού Αγώνα από τη Σταυρούλα Μαυρογένη. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου θα ολοκληρωθούν με την απονομή βραβείων σε σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής για τη συμβολή τους στην ελληνική ιστορία. Το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σιάτιστας, θα πραγματοποιηθεί μια τιμητική συναυλία αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Μοσχοβάκο από τη μουσική ομάδα ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ, μελοποιήσεις του Σπύρου Αρσένη και ενορχήστρωση από την Αρετή Κοκκίνου. Η συναυλία θα περιλαμβάνει τραγούδια που αναδεικνύουν την ποιητική διάσταση του έργου του Μοσχοβάκου.
Η Κυριακή 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει με ένα παράσταση μνήμης στον Μακεδονικό Αγώνα από τον Ιππικό Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Σιάτιστας «Ο Άγιος Μόδεστος», με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας του Χάρη Σαλαγκιώτη. Το βράδυ, στη Δαμασκηνιά, θα παρουσιαστεί το ιστορικό της μάχης του Μακεδονικού Αγώνα στην Οσνίτσανη, με συμμετοχή γυναικών ηρωίδων του αγώνα, όπως η καπετάνισσα Περιστέρα και η Άννα Παπαδοπούλου. Το έργο θα παρουσιαστεί από τις Χορωδίες «Οι Μακεδόνες» από Θεσσαλονίκη και «Η Αγία Παρασκευή» από Κοζάνη. Τέλος, τη Δευτέρα 9 Ιουνίου θα κλείσει το πρόγραμμα με παρακολούθηση της λειτουργίας στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Βυθού.
Οι Μέρες Γιορτών Βοΐου Πέλεκον 2025 συνδυάζουν πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο, τιμώντας την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής, και αναδεικνύοντας σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της Μακεδονίας. Τονίζεται ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr