Laurens Hartman: Από την Ολλανδία στο Αμύνταιο για το όνειρο του ποιοτικού κρασιού

5 Min Read

Ο οινοποιός μίλησε στον Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο και στα Podcast της ΕΠΙΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

Ο Laurens Hartman άφησε μια άνετη και οργανωμένη ζωή στην Ολλανδία για να κυνηγήσει το όνειρό του στη Δυτική Μακεδονία: να δημιουργήσει ποιοτικό κρασί χωρίς χημική παρέμβαση, σε αρμονία με τη φύση και τους ανθρώπους. Στο πρόσφατο podcast της «Επιλογιστικής», μίλησε στον Κώστα Σιαμπανόπουλο για το ταξίδι του, τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες που βλέπει στη γη του Αμυνταίου.

«Μια οργανωμένη ζωή και ένας καλός μισθός δεν σε κάνουν απαραίτητα ευτυχισμένο», λέει ο Hartmann, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να αφήσει την Ολλανδία. «Ένας άνθρωπος πρέπει να ακολουθήσει τα όνειρά του. Αλλιώς, στο τέλος της ζωής του θα μετανιώνει». Έψαξε λοιπόν για ένα μέρος που θα του επέτρεπε να παράγει κρασί υψηλής ποιότητας χωρίς χημική επέμβαση. Η επιλογή του Αμυνταίου δεν ήταν τυχαία: το υψόμετρο, το μικροκλίμα και η δυναμική των ποικιλιών της περιοχής τον έπεισαν ότι εδώ θα μπορούσε να πετύχει.

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια. «Τα πρώτα χρόνια ήρθα μόνος μου, έκανα δύο τρύγους, και τότε αποφάσισα ότι το ξινόμαυρο της περιοχής είναι φανταστικό. Μπορούμε εδώ να κάνουμε κρασί υψηλής ποιότητας χωρίς χημικά». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η γη του Αμυνταίου, αν και ευλογημένη, βρίσκεται σε λάθος δρόμο εξαιτίας της υπερβολικής ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και της έλλειψης σχεδιασμού: «Η περιοχή θα έπρεπε να προστατεύεται και να αξιοποιείται για τον τουρισμό και τη γεωργία. Αντί γι’ αυτό, γεμίζει φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες».

Η προσέγγισή του στο κρασί βασίζεται στη βιοδυναμική καλλιέργεια, με ελάχιστη παρέμβαση. «Η πραγματική ποιότητα έρχεται από την ισορροπία», λέει. «Το έδαφος πρέπει να παραμένει ζωντανό, τα φυτά να έχουν αυτοάμυνα, και να αποφεύγουμε τα περιττά λιπάσματα και φάρμακα». Πιστεύει ότι το μέλλον της γεωργίας είναι στην ποιοτική παραγωγή, όχι στη μαζική, και επισημαίνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να μάθουν να πουλάνε καλύτερα τα προϊόντα τους και να στηρίζονται στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά.

Μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του ήταν η ενασχόληση με τα αφρώδη κρασιά, σε μια εποχή που ελάχιστοι στην Ελλάδα ασχολούνταν σοβαρά με αυτά. «Όταν ξεκινήσαμε, υπήρχαν μόλις δύο-τρία οινοποιεία που έκαναν αφρώδη. Σήμερα είναι δεκάδες». Τα αφρώδη του ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ιστορία τους: «Ο κόσμος έχει βαρεθεί τη σαμπάνια, θέλει κάτι με χαρακτήρα, με ιστορία. Έχουμε αφρώδη κρασιά από ελληνικές ποικιλίες, σε μια πανέμορφη περιοχή, με βιολογική καλλιέργεια, και αυτό εκτιμάται διεθνώς».

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εξάγεται, με πελάτες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Τόκιο και το Παρίσι. «Οι πελάτες μας μας βρίσκουν κυρίως μέσω των social media», λέει. «Δεν κάνουμε διαφήμιση, αλλά ξέρουμε να λέμε μια καλή ιστορία». Δίνει έμφαση στο branding και στην προσωπική επαφή με τον καταναλωτή, κάτι που, όπως λέει, λείπει από πολλούς Έλληνες παραγωγούς.

Ο Hartmann δεν παραλείπει να επισημάνει την έλλειψη στρατηγικής και οράματος από τους τοπικούς φορείς. «Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Όλοι κινούνται χωρίς όραμα, χωρίς συνεννόηση, και τελικά αποφασίζουν για το δικό τους καλό. Χρειάζεται ένα σχέδιο, να ξέρουμε πού μπαίνουν τα αμπέλια, πού οι τουριστικές υποδομές, πού η ενέργεια. Χωρίς όραμα, χάνουμε ευκαιρίες», τονίζει.

Παρόλα αυτά, παραμένει αισιόδοξος ότι η περιοχή έχει μέλλον. «Αντί να βάζουμε τριφύλλια και σιτάρια για επιδοτήσεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε φρούτα του βουνού, τσάγια, αιθέρια έλαια, ντομάτες. Υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες». Πιστεύει ότι το πάθος και η αγάπη για το αντικείμενο είναι το κλειδί: «Ναι, είναι δύσκολο, αλλά αξίζει. Αν το κάνεις με αγάπη, ο κόσμος το καταλαβαίνει και το στηρίζει».

Το οινοποιείο του σήμερα απασχολεί 15 εργαζόμενους, συνεργάζεται με 10 αγρότες της περιοχής και φέρνει σημαντικό εισόδημα στην τοπική οικονομία. «Θα έπρεπε να υπάρχουν δέκα ‘Καρανίκας’ στην περιοχή», λέει. «Κάθε μικρό οινοποιείο φέρνει χρήματα, ζωή, τουρίστες και αξιοποιεί τη φύση με σεβασμό».

Το όραμά του για το μέλλον περιλαμβάνει νέα προϊόντα, όχι απαραίτητα αλκοολούχα, αλλά πάντα συνδεδεμένα με την καλή ζωή και την ποιότητα. Όπως λέει, «η καλή ζωή είναι να απολαμβάνεις ό,τι όμορφο έχει να σου προσφέρει η φύση».

Ο Hartman δείχνει τον δρόμο για μια ανάπτυξη που βασίζεται στην ποιότητα, τη συνεργασία και τον σεβασμό στη φύση. «Η περιοχή έχει όλο το δυναμικό», καταλήγει. «Αρκεί να το πιστέψουμε και να το διεκδικήσουμε».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση