Στρατηγικές ενίσχυσης των επαγγελματιών της Δυτικής Μακεδονίας

8 Min Read

Γ. Αμανατίδης: «Πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων»

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης συζήτησε τις στρατηγικές ενίσχυσης των επαγγελματιών της περιοχής, εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις λόγω της μείωσης του πληθυσμού, της υψηλής ανεργίας και της αυξανόμενης εξάπλωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρουσίασε τα προγράμματα και τις ενέργειες που προωθεί η Περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως μέσα από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, προκηρύσσονται προγράμματα ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια συμμετείχε με επιτυχία σε 23 εκθέσεις και ενίσχυσε το σύστημα εξ αποστάσεως πωλήσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

Η στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών της Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Παλάσκας έθεσε το θέμα. Όπως ανέφερε, τα προβλήματα είναι κοινά για όλη τη Δυτική Μακεδονία, με τους επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων και τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι επαγγελματίες επισημαίνουν πως, πέρα από τις συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της έλλειψης οικονομικών παρεμβάσεων από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση, αντιμετωπίζουν επιπλέον τις επιπτώσεις από τη μείωση του πληθυσμού, την υψηλή ανεργία, τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών και το αυξημένο κόστος ενέργειας. Περαιτέρω επιβάρυνση επιφέρει και η ταχεία εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία δημιουργεί συνθήκες έντονου ανταγωνισμού για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Με αφορμή την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις προσδοκώμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού καθεστώτος στήριξης για τη Δυτική Μακεδονία. Το καθεστώς αυτό προτείνεται να περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και παρεμβάσεις για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους. Η μη λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων, εκτιμάται, μπορεί να οδηγήσει σε δραματική μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως ανέφερε ο κ. Παλάσκας και ρώτησε τον Περιφερειάρχη αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια προκειμένου να διεκδικήσουν και να προωθήσουν ένα ειδικό πακέτο ενίσχυσης των ελεύθερων επαγγελματιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης, απαντώντας, υπογράμμισε πως όσα ανέφερε ο κ. Παλάσκας αποτυπώνουν την πραγματικότητα της περιοχής. «Αυτή η κατάσταση ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια», ανέφερε, «και παρά την οικονομική κρίση και την κρίση του κορονοϊού, η οικονομία της περιοχής, το εμπόριο και η τοπική αγορά δεν έχουν συνέλθει πλήρως». Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα του κυβερνητικού περιβάλλοντος και να παίρνει πρωτοβουλίες που ενισχύουν την οικονομική κινητικότητα σε περιφερειακό επίπεδο, προτείνοντας τη δημιουργία υποδομών και την εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του πληθυσμού, που από το 2011 έως το 2022 ήταν στο 10%, και της αγοραστικής δύναμης στη Δυτική Μακεδονία, σημειώνοντας ότι η περιοχή συνεχίζει να πλήττεται από τη μείωση του πληθυσμού και από τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των πολιτών. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, είπε ότι η εξάπλωσή του επηρεάζει την τοπική αγορά και δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. «Όλα αυτά που μπορούμε να πούμε ότι επηρέασαν τη Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πιθανόν θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη και το ηλεκτρονικό εμπόριο εφόσον αναπτυχθούν. Θα αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα της οικονομίας και εμείς θα πρέπει περιφερειακά και τοπικά να αναπτύσσουμε τις πολιτικές μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφέρεια στηρίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες με κάθε τρόπο και μέσο που έχει στη διάθεσή της και σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και τους συλλόγους» τόνισε.

Από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας προκηρύσσονται και προγραμματίζονται δράσεις ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στην περιοχή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να υποβάλουν αιτήσεις για τα συγκεκριμένα προγράμματα. Παράλληλα, η συμμετοχή σε εκθέσεις παραμένει ένας από τους βασικούς τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Η περιφέρεια έχει ήδη συμμετάσχει με επιτυχία σε 23 εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, με 117 περίπτερα, ενώ κατόπιν αίτηματος του Επιμελητηρίου Γρεβενών εντάχθηκε στο πρόγραμμα η έκθεση Super Food Festival στην Αθήνα. Στην ίδια λογική, έχει χρηματοδοτηθεί και το σύστημα εξ αποστάσεως πωλήσεων, το οποίο είχε αναπτυχθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Πτολεμαΐδας, με στόχο την ενίσχυσή του πιλοτικά.

Η Περιφέρεια στηρίζει την οικονομική κινητικότητα μέσω του Εκθεσιακού Κέντρου Κοζάνης, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξή του σε επιχειρηματικό κέντρο. Παράλληλα, σχεδιάστηκε πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων έως 20.000 ευρώ, με ποσοστό κάλυψης που φτάνει το 70%, με στόχο να φτάσει το 90%.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και της οικονομικής ανάπτυξης, παρουσίασε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της περιοχής. Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή, διαμορφώθηκε μια πρόταση που περιλαμβάνει τη μείωση του επιτοκίου δανείων κατά 50% για όσους δεν εντάσσονται σε χρηματοοικονομικά εργαλεία (υπάρχει κινητικότητα επί του θέματος και στο επόμενο διάστημα μάλλον θα ανακοινωθεί), ενώ η μείωση επιτοκίου για δάνεια που εντάσσονται θα είναι μικρότερη, καθώς ήδη επιδοτούνται.

Προβλέπεται επίσης η μείωση των τόκων και των προσαυξήσεων στα πρόστιμα σε ποσοστό 70% σε σχέση με το υπόλοιπο της χώρας. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει την επιδότηση δημιουργίας θέσεων εργασίας, με το πλήρες κόστος να καλύπτεται από το πρόγραμμα – ήδη έχουν προκηρυχθεί 1.000 θέσεις και αναμένονται άλλες 700. Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σύμφωνα με το πρότυπο των νησιών.

Σχετικά με τη Ρήτρα Απολιγνιτοποίησης, σημειώθηκε κινητικότητα που αναμένεται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Ζητήθηκε επίσης η διαμόρφωση ενός ειδικού πόρου ανάπτυξης για την αντικατάσταση του τέλους λιγνίτη. Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας θα ενισχυθεί με 20 εκατομμύρια ευρώ, αυξάνοντας το κεφάλαιό του από τα 10 στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η Περιφέρεια ζητά να υπάρξει ρύθμιση για τη δυνατότητα παραμονής των αποσπασμένων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ για τους εργαζόμενους σε άλλες περιοχές ζητείται η δυνατότητα επιστροφής τους. Τέλος, προτάθηκε η απελευθέρωση ενός γιγαβάτ για τις ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, των ΤΟΕΒ και του Πανεπιστημίου, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες και να εφαρμοστεί το σύστημα net metering στους Δήμους.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση