Έρευνα για την ανίχνευση διαταραχών κινητικότητας στη Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

Προβληματισμός από περιφερειακούς συμβούλους για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων

Η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε το σχέδιο και τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την πιλοτική εφαρμογή ανίχνευσης διαταραχών κινητικότητας σε ευπαθείς ομάδες της περιοχής. Η πρόταση, αν και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πρωί της Δευτέρας από την Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας, συνάντησε αντιδράσεις από ορισμένους περιφερειακούς συμβούλους, οι οποίοι αμφισβήτησαν την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Γεωργανάκης, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα επιτρέπει την ανίχνευση διαταραχών κινητικότητας, από απλές περιπτώσεις, όπως η βάδιση, μέχρι και την πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως σημείωσε, «σε περίπτωση που ανιχνευθεί κάτι, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να το ερευνήσει περαιτέρω. Δεν θεραπεύουμε, ανιχνεύουμε». Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα λειτουργεί ως προληπτικό εργαλείο και αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για την ανίχνευση αυτών των προβλημάτων. Ο κ. Γεωργανάκης ανέφερε επίσης ότι τα δεδομένα που θα παραχθούν μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την προσβασιμότητα, όπως οι υποδομές και τα πεζοδρόμια.

Αν και το πρόγραμμα είναι της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου, ο κ. Γεωργανάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συνεργασία με κάποιον δήμο, ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα θα παραδοθούν στην Περιφέρεια και εφόσον το πρόγραμμα αποδειχτεί επιτυχημένο, μπορεί να υπάρξει μελλοντική συνεργασία με τοπικές αρχές. «Θα βγάλουμε τα δεδομένα, θα τα παραδώσουμε στην περιφέρεια μαζί με την πλατφόρμα και εφόσον δούμε ότι το πρόγραμμα έχει τις προδιαγραφές να προχωρήσει σε κάτι διαφορετικό ή να αξιοποιηθούν κάπως αλλιώς τα δεδομένα, υποθέτω ότι μια συνεργασία με το δήμο θα ήταν εφικτή» σημείωσε ο κ. Γεωργανάκης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Βόσδου, σημείωσε, πως μέσα στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα συμβάλλει με την ειδική εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού με σκοπό τη μετατροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε μια «έξυπνη» περιφέρεια. «Είναι κάτι το οποίο το ασπαζόμαστε και θέλουμε να συνεχίσουμε να το ενισχύουμε» τόνισε.

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του στο πως θα συμβάλλει το συγκεκριμένο έργο στο να γίνει η περιφέρεια πιο «έξυπνη». «Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργανάκης, αυτό ενδεχομένως να λειτουργήσει ως διαγνωστικό πρόγραμμα για κάποιες παθήσεις. Όταν όμως κάνεις μια προσπάθεια διάγνωσης απευθύνεσαι σε ένα μεγάλο κοινό. Εδώ από ότι λέει η προγραμματική, θα συμμετέχουν 30 άτομα και ανώνυμα. Άρα δεν πιάνουμε το φάσμα μιας διαπίστωσης όσον αφορά ζητήματα κινητικότητας κλπ. Πρέπει όλες οι μελέτες οι οποίες γίνονται σε αυτό εδώ το φάσμα και με αυτή την προοπτική, να συγκεντρωθούν και να βγουν κι άλλες προδιαγραφές που να που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα μετακίνησης των πολιτών που έχουν δυσκολία πρόσβασης» ανέφερε, εν μέσω άλλων, ο κ. Βόσδου και ψήφισε αρνητικά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χριστοφορίδης ανέφερε ότι δεν προκύπτει από πουθενά η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με αποτέλεσμα να καταψηφίσει και εκείνος την πρόταση. Παρά τις αντιρρήσεις των δύο συμβούλων, το θέμα εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση