Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις θερινές εκπτώσεις
Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά τις φετινές θερινές εκπτώσεις, που ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν έως και τις 30 Αυγούστου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Αθανάσιος Δραγατσίκας, σημειώνει ότι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου αποτελεί μια «ανάσα» για τα καταστήματα της περιοχής, καθώς παραδοσιακά καταγράφεται αυξημένη κίνηση λόγω επισκεπτών από το εξωτερικό.
Ωστόσο, η εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2025 περιγράφεται ως εξαιρετικά αρνητική. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται ίσως για το χειρότερο εξάμηνο της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της μεγάλης μείωσης του τζίρου και της ταυτόχρονης αύξησης των εξόδων. Ο κ. Δραγατσίκας κάνει λόγο για αδυναμία συνέπειας στις οικονομικές υποχρεώσεις λόγω έλλειψης ρυθμίσεων και πίεσης από τις τράπεζες και την εφορία, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τα αυξανόμενα λουκέτα στο κέντρο της πόλης και τη δυσκολία να ανοίξει σήμερα ένα νέο εμπορικό κατάστημα στην Κοζάνη.
Ένα από τα χειρότερα εξάμηνα της τελευταίας δεκαετίας για την αγορά της Κοζάνης
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Αθανάσιος Δραγατσίκας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα του πρώτου εξαμήνου του 2025, κάνοντας λόγο για μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της τελευταίας δεκαετίας, με σημαντική μείωση του τζίρου και ταυτόχρονη αύξηση των εξόδων. Όπως εξηγεί, η κατάσταση για τους επαγγελματίες της πόλης είναι ιδιαίτερα πιεστική, καθώς οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεων.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ίσως το χειρότερο της τελευταίας δεκαετίας, τόσο από πλευράς μείωσης του τζίρου όσο και από πλευράς αύξησης των εξόδων. Οι επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαρκώς αυξανόμενα λειτουργικά κόστη, ενώ παράλληλα οι τράπεζες ασκούσαν συνεχείς πιέσεις και η εφορία δεν προσέφερε δυνατότητες ρύθμισης με περισσότερες δόσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να συσσωρεύονται συνεχώς νέες οφειλές, σε βαθμό που κανένας συνάδελφος να μην μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, οι θερινές εκπτώσεις αναμένεται να λειτουργήσουν ως ευκαιρία για αύξηση της ρευστότητας και περιορισμό των οφειλών. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η περίοδος Ιουλίου – Αυγούστου παρουσιάζει παραδοσιακά αυξημένη εμπορική κίνηση, κυρίως λόγω των επισκεπτών που επιστρέφουν στην περιοχή από το εξωτερικό. «Οι εκπτώσεις είναι μια λύση σε αυτό το πρόβλημα για να φέρει ρευστότητα στα μαγαζιά και να μπορέσουμε να πληρώσουμε κάτι από όλες αυτές τις οφειλές. Αυτό το δίμηνο πιστεύω ότι θα είναι και πάλι ένα καλό δίμηνο. Πάντα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δουλεύουν όλα τα μαγαζιά γιατί έρχεται κόσμος στην περιοχή που ζει μόνιμα στο εξωτερικό και βγαίνουν στην αγορά», σημειώνει.

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η αγορά είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για τις εκπτώσεις, με επάρκεια σε εμπορεύματα, ωστόσο επισημαίνει πως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για την ανάκαμψη. «Η αγορά είναι οργανωμένη και όλοι οι συνάδελφοι είναι γεμάτοι εμπορεύματα, οπότε πιστεύω ότι θα δουλέψει αυτό το δίμηνο. Το θέμα είναι ότι δεν αρκεί», δηλώνει, ενώ τονίζει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο φαινόμενο των «λουκέτων», το οποίο, όπως λέει, έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με ελάχιστα νέα καταστήματα να ανοίγουν. «Περισσότερα μαγαζιά έχουν κλείσει παρά έχουν γίνει νέα ανοίγματα. Και στο κέντρο της πόλης 4-5 καταστήματα ετοιμάζονται να κλείσουν λόγω συνταξιοδότησης, αλλά δεν είναι ο μοναδικός λόγος που κλείνει ένα μαγαζί. Το θέμα είναι ότι δύσκολα ανοίγει ένα νέο εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των φετινών εκπτώσεων, ο κ. Δραγατσίκας τονίζει ότι κυμαίνονται ήδη από 20% έως 60%, από την πρώτη κιόλας ημέρα της εκπτωτικής περιόδου. Όπως λέει, πρόκειται για μια ευκαιρία για τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προσιτές τιμές. «Θεωρώ ότι είναι μια καλή ευκαιρία για τον κόσμο να βγει στην αγορά και να κάνει τις αγορές του σε πολύ χαμηλότερες τιμές».
Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 21 Ιουλίου, το οποίο προβλέπεται ως προαιρετικό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου διευκρινίζει ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων στην Κοζάνη δεν προτίθεται να λειτουργήσει. «Αυτή την Κυριακή τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν, προαιρετικά, ανοικτά. Ωστόσο, η πλειοψηφία των καταστημάτων στην Κοζάνη δεν επιθυμεί να ανοίξει».
Καλεί, τέλος, τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς, συγκρίνοντας προϊόντα και τιμές, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι εκπτώσεις είναι πραγματικές. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τις εκπτώσεις, να είναι πραγματικές. Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάστημα που να μην κάνει πραγματικές εκπτώσεις. Ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την έρευνά του, να κάνει μια βόλτα στην αγορά και να συγκρίνει ίδια προϊόντα, ίδιες ποιότητες και ίδια μάρκα για να έχει την ακριβή εικόνα. Όλα αυτά μόνο θετική κατάληξη μπορούν να έχουν και για τα καταστήματα και για τους καταναλωτές».

Υποτονική ήταν η εικόνα της αγοράς της Κοζάνης κατά την πρώτη ημέρα των θερινών εκπτώσεων, σύμφωνα με τη Λίλα Τσιαντάκη, επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Όπως επισημαίνει, η έναρξη δεν συνοδεύτηκε από αυξημένη κίνηση, γεγονός που αποδίδει στη συγκρατημένη διάθεση των καταναλωτών, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Τα πράγματα την πρώτη μέρα των εκπτώσεων φαίνονται υποτονικά. Δεν άρχισαν δυναμικά. Ο κόσμος δεν το έχει πάρει ζεστά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα πάνε καλά οι εκπτώσεις. Συνήθως από τη μέση της περιόδου και προς το τέλος πηγαίνουν καλύτερα», αναφέρει.
Αναφερόμενη στην πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2025, κάνει λόγο για μειωμένη αγοραστική δύναμη και περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα, στοιχεία που έχουν οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης. Όπως λέει, οι καταναλωτές περιορίζονται πλέον στην κάλυψη βασικών αναγκών. «Το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν πεσμένο. Από ό,τι φαίνεται, η τάση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα είναι πτωτική. Ο κόσμος έχει περιορισμένο εισόδημα και διαθέτει λιγότερα χρήματα για κατανάλωση αγαθών πέρα από τη διατροφή».
Οpen Μall – αισιοδοξία με επιφυλάξεις λόγω καθυστερήσεων και ανατιμήσεων
Σχολιάζοντας την εξέλιξη του έργου του Open Mall στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ο κ. Δραγατσίκας εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις καθυστερήσεις και τις ανατιμήσεις, η ολοκλήρωσή του θα ενισχύσει την εμπορική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η σημαντική απόκλιση από τον αρχικό προγραμματισμό έχει μειώσει δραστικά το εύρος των παρεμβάσεων που μπορούν τελικά να υλοποιηθούν.
«Υπάρχει αισιοδοξία και είναι βέβαιο ότι το έργο θα βοηθήσει. Η αγορά θα αναβαθμιστεί, έστω και εν μέρει. Το πρόβλημα, όμως, είναι η μεγάλη καθυστέρηση. Από το 2018 φτάσαμε στο 2025, ενώ η ολοκλήρωση έπρεπε να είχε γίνει το 2023. Τότε, είχαμε υπογράψει με τη δημοτική αρχή, και με τον προϋπολογισμό των 2 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε πολλά: τέντες, ταμπέλες, προσόψεις για τα καταστήματα. Σήμερα, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 100% έως 150%, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε έστω το ένα από αυτά. Αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια ώστε ορισμένα καταστήματα να τοποθετήσουν μόνο τις τέντες» σημειώνει.
Ο ίδιος αναφέρεται και στις παρεμβάσεις του Δήμου, οι οποίες επίσης περιορίστηκαν σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. «Το ίδιο έχει γίνει και με το τεχνικό κομμάτι του Δήμου. Δηλαδή, θα έκαναν φωτιστικά, παγκάκια, πράσινο και τώρα γίνεται η πεζοδρόμηση. Το δωρεάν WiFi έχει γίνει και είναι μια “ανάσα” για κάποια καταστήματα και τους καταναλωτές».
Παρά τη θετική προοπτική του έργου, ο πρόεδρος του Συλλόγου διατηρεί επιφυλάξεις για τον πραγματικό του αντίκτυπο, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν ήδη προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στους επαγγελματίες. «Δεν ξέρω τελικά αν θα ωφελήσει την αγορά όσο περιμέναμε. Ήδη έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, οι καταστηματάρχες αντιδρούν και εκφράζουν συνεχώς παράπονα. Το timing είναι πολύ σημαντικό και οι αρμόδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι όλα είναι θέμα χρόνου. Σε μια εποχή που κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δεν μπορείς να χρειάζεσαι έξι χρόνια για να ολοκληρώσεις πέντε πράγματα. Αν τα έργα είχαν τελειώσει στην ώρα τους, θα είχαμε μια διαφορετική αγορά και μια διαφορετική πόλη. Θα είχαμε και περισσότερο κόσμο που δεν θα έφευγε τόσο εύκολα» καταλήγει.

Για το έργο του Open Mall, η κ. Τσιαντάκη ίδια εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την τελική του επίδραση στην εμπορική κίνηση, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την ποιότητα και το εύρος των παρεμβάσεων. Τονίζει πως οι εργασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις του κέντρου. «Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι θετική η εξέλιξη για την αγορά. Ωστόσο, περίμενα οι επεμβάσεις να είναι πιο δημιουργικές και πιο εκτεταμένες. Τις θεωρώ ελαφρώς περιορισμένες και τα έργα προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αγορά», σημειώνει.
Η ίδια εξηγεί ότι η εικόνα που διαμορφώνεται εξωτερικά στα καταστήματα επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά των καταναλωτών. «Οι βιτρίνες και οι όψεις των καταστημάτων μένουν κλειστές για πολύ καιρό και αυτό αποθαρρύνει τον καταναλωτή από το να μπει στο κατάστημα. Γενικά είναι ένα πρόβλημα για την αγορά αυτό. Θεωρώ ότι αυτά τα έργα έπρεπε να γίνουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εντός του πλαισίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για τη στήριξή τους. Όπως τονίζει, το κόστος λειτουργίας αυξάνεται συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που να στηρίζουν ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Οι επιχειρήσεις στο κλίμα της Δίκαιης Μετάβασης, θεωρώ ότι έχουν σοβαρά προβλήματα. Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την επιβίωσή τους. Εκτός από την πτώση της κατανάλωσης, έχουν αυξημένα λειτουργικά έξοδα που επιβαρύνουν τη βιωσιμότητά τους».
Σημειώνει ακόμη ότι δεν υπάρχουν επαρκή χρηματοδοτικά προγράμματα, ούτε για την ενίσχυση της απασχόλησης ούτε για την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Καταλήγοντας, προειδοποιεί πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο και χρειάζονται άμεση και ουσιαστική στήριξη. «Γενικά θεωρώ ότι η μικρομεσαία επιχείρηση βάλλεται από παντού και δεν υπάρχει μέριμνα για την επιβίωσή της. Πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα αν δεν θέλουμε να συρρικνωθεί κι άλλο η αγορά μας».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr