Πρεμιέρα για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία στην Κοζάνη

7 Min Read

Το 3ο Γυμνάσιο και το 3ο ΓΕΛ ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά ως Δημόσιο Ωνάσειο Γυμνάσιο και Λύκειο

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, η Κοζάνη υποδέχθηκε τη νέα σχολική χρονιά και ταυτόχρονα ένα νέο κεφάλαιο για την εκπαίδευση. Τα δύο πρώτα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία της πόλης άνοιξαν τις πόρτες τους, με τα πρώην 3ο Γυμνάσιο και 3ο Γενικό Λύκειο να λειτουργούν πλέον ως ΔΗΜ.Ω.Σ. Ημερήσιο Γυμνάσιο και Λύκειο.

Εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης στάθηκαν στη σημασία του ευεργετισμού και της αγάπης για την παιδεία, στην αναβάθμιση των υποδομών και των δυνατοτήτων που ανοίγονται για τους μαθητές, αλλά και στην ανάγκη το παράδειγμα των Ωνάσειων να λειτουργήσει ως κίνητρο για το σύνολο της εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία.

Η αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, Δέσποινα Παπαδοπούλου, βρέθηκε στο πρώην 3ο ΓΕΛ Κοζάνης, το οποίο λειτουργεί πλέον ως Δημόσιο Ωνάσειο Λύκειο. Στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι το σχολείο είναι ένα από τα δώδεκα που λειτουργούν φέτος, ανακαινισμένο χάρη στη συνεργασία και την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, του Δήμου Κοζάνης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όπως είπε, πρόκειται για ένα νέο σχολείο με νέες ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά στους μαθητές, ενώ τόνισε ότι είναι και ένα από τα είκοσι σχολεία στα οποία θα εισαχθεί φέτος η Τεχνητή Νοημοσύνη, δίνοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης εργαλείων ειδικά προσαρμοσμένων για τον παιδαγωγικό ρόλο.

Μιλώντας στο «Χ» ανέφερε ότι όλα τα σχολεία ξεκίνησαν ομαλά τη λειτουργία τους, με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να διαβεβαιώνουν ότι έγιναν μέσα στο καλοκαίρι οι απαραίτητες εργασίες, κυρίως σε επίπεδο ενεργειακής αναβάθμισης. Τόνισε ότι προχωρούν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και παρεμβάσεις που αφορούν την προσβασιμότητα αρκετών σχολικών μονάδων.

Στο κομμάτι της στελέχωσης, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι θετική, καθώς έγιναν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και δημιουργήθηκαν νέες δομές, όπως τα τμήματα ένταξης, που θα στηρίξουν τους μαθητές. Όπως είπε, η διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών και η υποστήριξη των παιδιών αναμένεται να βελτιωθούν, καθώς στελεχώθηκαν αντίστοιχες υπηρεσίες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι περίπου το 20% των μόνιμων διορισμών αφορά σε εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε μακροχρόνιες άδειες, με αποτέλεσμα να παραμένει αυτόματα ένα αντίστοιχο ποσοστό κενών. Επισήμανε ότι η στελέχωση είναι μια δυναμική διαδικασία και έχουν ήδη γίνει προσλήψεις αναπληρωτών για λειτουργικά κενά, με τη δεύτερη φάση να αναμένεται σύντομα, εντός Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ειδική αγωγή, τονίζοντας ότι έχει υπάρξει «πραγματική μεταρρύθμιση», καθώς άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο, ιδρύθηκαν νέες δομές, ενισχύθηκαν οι υπάρχουσες και πραγματοποιήθηκαν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. «Έχει γίνει επένδυση στην ειδική αγωγή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των σχολείων. Αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη και κοινωνική δυσκολία που προκύπτει από την καθυστέρηση στην πρόσληψη αναπληρωτών, σημείωσε ότι υπάρχει πρόνοια ώστε τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπιστούν.

Αναφερόμενη στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία της Κοζάνης, είπε ότι λειτουργούν με τρία τμήματα στο Γυμνάσιο και πέντε στο Λύκειο. Υπογράμμισε ότι οι ευκαιρίες που δίνονται στα παιδιά των Ωνάσειων Σχολείων πρέπει να επεκταθούν σε όλη την εκπαίδευση, επισημαίνοντας τη σημασία των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και του «Μαριέττα Γιαννάκου» για τη γενική εκπαίδευση. «Με την πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας των Ωνάσειων έχουμε ένα κίνητρο παραπάνω και έναν λόγο παραπάνω να προσφέρουμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μας αναβαθμισμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία για συνεργασίες και συνέργειες ανάμεσα στα Ωνάσεια και τα υπόλοιπα σχολεία.

Κατέληξε τονίζοντας ότι η εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα και θεμέλιο, για το οποίο πρέπει να υπάρξει διαρκής επένδυση. «Εύχομαι πραγματικά τα παιδιά να έχουν στη ζωή τους δυνατότητες επιλογών που να τα δικαιώνουν. Αυτό θα προσπαθώ να υποστηρίξω και να διασφαλίσω, από όποια θέση κι αν βρίσκομαι, για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα, στάθηκε στη μακρά τοπική παράδοση ευεργετισμού και αγάπης για την παιδεία, υπογραμμίζοντας ότι στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία συγκεντρώνονται οι αξίες αυτές και μετατρέπονται σε νέες δυνατότητες για τη νέα γενιά. Παράλληλα, οι τοπικές και περιφερειακές εκπαιδευτικές αρχές έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας και στήριξης προς τους μαθητές, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η διευθύντρια του Δημόσιου Ωνάσειου Ημερήσιου Γυμνασίου, Θεοδώρα Μουστάκα, σημείωσε ότι η χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά, αλλά και με αρκετές απορίες και δυσκολίες. Όπως ανέφερε, υπάρχουν ελλείψεις, καθώς δεν έχουν φτάσει ακόμη όλα τα βιβλία ούτε όλοι οι καθηγητές, με περίπου δέκα εκπαιδευτικούς να απουσιάζουν. Οι όμιλοι θα ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς καθυστέρησε η διαδικασία, ωστόσο από την επόμενη χρονιά θα αρχίζει από τον Ιούνιο.

Η κ. Μουστάκα τόνισε ότι το πρόγραμμα των μαθητών παραμένει ίδιο, με τη διαφορά ότι στο Ωνάσειο οι μαθητές που εισάγονται με εξετάσεις είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν δέκα ώρες σε ομίλους, οι οποίοι δεν είναι μάθημα με την παραδοσιακή έννοια, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από θεατρικές ομάδες, εφημερίδες, μουσικά σύνολα, ρομποτική και υπολογιστές, μέχρι ενισχυτική διδασκαλία και αθλητικές ομάδες. Οι παλιοί μαθητές μπορούν να συμμετέχουν προαιρετικά, ενώ για την Α’ τάξη η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

Αναφέρθηκε επίσης στις αναβαθμίσεις του σχολείου, με ανακαινίσεις στις εγκαταστάσεις, την προμήθεια νέων υπολογιστών και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, γεγονός που –όπως είπε– θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για ποιοτικό μάθημα. Τόνισε ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι επιμορφωμένοι στις νέες τεχνολογίες, ενώ το ανεβασμένο επίπεδο των μαθητών θα απαιτήσει προσαρμογή του διδακτικού έργου.

«Σίγουρα είμαστε ακόμα στην αρχή. Πολλά πράγματα δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν. Είπαν ότι θα μας επιμορφώσουν και θα μας καθοδηγήσουν, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα, αλλά θεωρούμε ότι θα πάει καλά», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το σχολείο θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργήσουν νέες δεξιότητες και να εξελιχθεί σε ένα πρότυπο σχολείο, «κόσμημα» για την περιοχή.

Κατέληξε ευχόμενη «καλή σχολική χρονιά με κέφι, διάθεση, δημιουργικότητα και αλληλοσεβασμό», τονίζοντας ότι εκπαιδευτικοί και γονείς θα σταθούν στο πλευρό των μαθητών με συνεργασία και καθοδήγηση.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση