Επιχειρήσεις και ωφελούμενοι σε άμεση επαφή για ευκαιρίες απασχόλησης
Η Κοζάνη φιλοξένησε για δεύτερη χρονιά την Ημέρα Καριέρας στο πλαίσιο των Κέντρων Δεξιοτήτων και Απασχόλησης της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, με στόχο τη σύνδεση των συμμετεχόντων με την τοπική αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, σηματοδοτώντας, σύμφωνα με τους φορείς που συμμετείχαν, ένα πρακτικό βήμα για τη διαμόρφωση νέου υποδείγματος απασχόλησης σε μια περιοχή που αλλάζει σταδιακά παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο.
«Ο στόχος μιας καριέρας και μιας επαγγελματικής προοπτικής είναι να φέρνουμε σε επαφή τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με όλους τους ωφελούμενους των Κέντρων Δεξιοτήτων», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Μετάβαση Α.Ε.» κα. Γκαράνη, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά και επιβλέπει τις δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνέχειά τους.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η σύνδεση των αναγκών των επιχειρήσεων με τις δεξιότητες των πολιτών που καταρτίζονται στα προγράμματα του μηχανισμού μετάβασης. Όπως υπογράμμισε η κα Γκαράνη, η εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί «προτεραιότητα με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία». Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσω του Παρατηρητηρίου Αγοράς Εργασίας καταγράφονται οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σε συνεργασία με επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια αποτυπώνονται και μετατρέπονται σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης.
Τη σημασία της καινοτομίας και της θεσμικής προετοιμασίας για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια έχει εγκρίνει «το υποσύστημα καινοτομίας», το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, και ήδη προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία «ζώνης καινοτομίας» με νομική μορφή. «Πρέπει να στηρίζουμε τους νέους, να τους ακούμε, να ακούμε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και έτσι θα δημιουργήσουμε ένα κλίμα δημιουργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πιο σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνεται στη Δυτική Μακεδονία λόγω της απολιγνιτοποίησης, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Στάθης Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση «αλλάζει ολοκληρωτικά τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής». Όπως είπε, τα νέα δεδομένα δεν επιτρέπουν άμεση αντικατάσταση του παλιού από το νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά απαιτούν συστηματική προσθήκη νέων στοιχείων που θα συγκροτήσουν τη νέα αναπτυξιακή ταυτότητα. «Στόχος είναι να σταματήσει η τάση φυγής και, όπου είναι δυνατόν, να προσελκύσουμε ανθρώπους πίσω στην περιοχή», σημείωσε.
Την αξία της συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς και το ρόλο των επιχειρήσεων στην επιτυχία του θεσμού ανέδειξε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, ο οποίος ευχήθηκε η Ημέρα Καριέρας να οδηγήσει σε «πετυχημένες συναντήσεις» ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψήφιους εργαζόμενους. Αναφέρθηκε ειδικά στη συνεργασία του Επιμελητηρίου με τα Κέντρα Δεξιοτήτων, χαρακτηρίζοντάς την «καλή πρακτική σε επίπεδο φορέων». Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στην επικείμενη αναβάθμιση του Εκθεσιακού Κέντρου, που όπως είπε έχει ενταχθεί σε προπαρασκευαστική διαδικασία για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα ταυτότητα της περιοχής.

Περισσότερες από 60 επιχειρήσεις και φορείς της περιοχής συμμετείχαν στην φετινή διοργάνωση, με δυνατότητα πραγματοποίησης συνεντεύξεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Οι εργαστηριακές συναντήσεις, οι συζητήσεις και η απευθείας επαφή ωφελουμένων με στελέχη επιχειρήσεων αποτέλεσαν τον κορμό της εκδήλωσης, την οποία οι φορείς χαρακτήρισαν ως ένα ακόμη βήμα στη δημιουργία σταθερού θεσμού για τη Δυτική Μακεδονία. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι το ζητούμενο είναι να παραμείνει στην περιοχή ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες δεξιότητες, να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα που θα συμβαδίζει με το νέο παραγωγικό μοντέλο και να διαμορφωθούν συνθήκες που στηρίζουν τη ζωή και την εργασία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr







