Μισός αιώνας προσφοράς και αναμνήσεων: Η Κοζάνη τίμησε τα 50 χρόνια Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών

4 Min Read

Σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από συγκίνηση, νοσταλγία και το πνεύμα της ανιδιοτελούς προσφοράς, η Κοζάνη γιόρτασε στην ασφυκτικά γεμάτη  Αίθουσα Τέχνης τα 50 χρόνια δράσης της Ένωσης  Παλαιών Προσκόπων Κοζάνης της Ομάδα Συνεργασίας Κοζάνης του Ελληνικού Οδηγισμού. Δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση μνήμης, αλλά μια ζωντανή απόδειξη ότι οι δεσμοί που χτίζονται στην παιδική ηλικία, αντέχουν μια ολόκληρη ζωή.

Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη ήδη από τα πρώτα λεπτά, με τους δύο παρουσιαστές, τη Νίνα Σαακιάν  και τον Θανάση Χατζή, να δίνουν τον τόνο. «Αυτή η κουβέντα είναι η ιστορία της Κοζάνης μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι η μνήμη που περνάει από τον έναν στον άλλον», σημείωσε η Νίνα Σαακιάν   με έκδηλη συγκίνηση, συμπληρώνοντας πως «στην Κοζάνη ο Προσκοπισμός και ο Οδηγισμός είναι κάτι παραπάνω από μια δραστηριότητα. Είναι η ίδια η οικογένεια της πόλης». Από την πλευρά του, ο Θανάσης Χατζής έκανε λόγο για μια «αλυσίδα που δεν έσπασε ποτέ», από τα Λυκόπουλα του τότε στους ενεργούς του σήμερα.

«Μια φορά Οδηγός, πάντα Οδηγός» 

Η διαδρομή ξεκίνησε με την Ομάδα Συνεργασίας του Ελληνικού Οδηγισμού. Η κα Καίτη Βουδούρη-Δεμιροπούλου θύμισε πώς η ανάγκη για προσφορά γεννήθηκε το 1974 για την Κύπρο, τονίζοντας: «Το σύνθημα “Μια φορά οδηγός, πάντα οδηγός” μας ακολουθεί πάντα και παντού». Η δράση τους, από τις  δενδροφύτευσεις στον Άργιλο μέχρι τη στήριξη του Ειδικού Εργαστηρίου ΑΜΕΑ και τη βοήθεια σε πλημμυροπαθείς, απέδειξε ότι η «καλή πράξη» παραμένει η κινητήριος δύναμή τους.

Η φλόγα της υπόσχεσης και ένα σπουδαίο έργο 

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, Γιώργος Παφύλης, ανέβηκε στο βήμα για να ξετυλίξει το κουβάρι μιας ιστορίας που υπερβαίνει τον μισό αιώνα. Με λόγια γεμάτα νόημα, τόνισε πως το 2026 αποτελεί έναν διπλό σταθμό για την πόλη.

«Συμπληρώνονται 110 χρόνια από τότε που ο Προσκοπισμός ρίζωσε στην Κοζάνη το 1916, αμέσως μετά την απελευθέρωση».  Παράλληλα, επισήμανε πως η φετινή γιορτή για τα 50 χρόνια της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ξεκίνησε από εκείνο το «πρώτο λιθαράκι» που μπήκε το 1976, όταν συμπολίτες μας συγκεντρώθηκαν στο αγαπημένο Κουρί. «Πέντε δεκαετίες πέρασαν με γιορτές, χαρές, γέλια αλλά και δουλειά, δημιουργία και προσφορά», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση αποτέλεσε διαχρονικά το σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας, στη στήριξη του ενεργού προσκοπισμού.

Ο κ. Παφύλης παρουσίασε επίσης το σπουδαίο έργο της Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Την ανέγερση του «Σπιτιού των Παλαιών Προσκόπων» στο Κουρί.
  • Την έκδοση της εφημερίδας «Κοζανίτικοι Αντίλαλοι», με 38 χρόνια συνεχούς παρουσίας.
  • Τις 7 διεθνείς αδελφοποιήσεις με χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία.
  • Το εμβληματικό Ευρωπαϊκό Κατασκηνωτικό Κέντρο στη Νέα Νικόπολη, ένα όραμα που υλοποιήθηκε με «τιτάνιες προσπάθειες» και εγκαινιάστηκε το 2005,.

Η βραδιά κορυφώθηκε μουσικά με τη Φιλαρμονική «Πανδώρα». Υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Κούκα, η ορχήστρα ταξίδεψε το κοινό από το «Προσκοπικό Εμβατήριο» μέχρι το «Τραγούδι του Αποχαιρετισμού» και πραγματικά αποθεώθηκε.

Ωστόσο, η ουσία της εκδήλωσης κρύφτηκε στην πράξη. Η  γιορτή είχε και έναν ιερό σκοπό: τη στήριξη του Δημήτρη που δίνει τη δική του μάχη στην Αμερική, αλλά και απόρων συμπολιτών.

 Όπως έκλεισαν οι παρουσιαστές τη βραδιά, μέσα σε ένα θερμό χειροκρότημα: «Η παρέα, η προσφορά και η αγάπη για τον τόπο μας είναι τα μόνα που αντέχουν στον χρόνο»

Η Κοζάνη δεν τίμησε μόνο το παρελθόν της, αλλά έδωσε μια υπόσχεση για το μέλλον.

Πηγή φωτογραφιών ΕΠΠ Κοζάνης.

Μοιραστείτε την είδηση