Δράσεις για το βιβλίο, την τεχνητή νοημοσύνη και τη φιλαναγνωσία στην 22η ΔΕΒΘ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στην 22η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ-Helexpo. Μέσα από ένα πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων, παρουσιάσεων και συζητήσεων, η ΚΔΒΚ ανέδειξε το έργο και τις υπηρεσίες της, ενώ παράλληλα προώθησε νέες συνεργασίες και επαφές με φορείς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου και της πληροφόρησης.
Η συμμετοχή της Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων της Πληροφόρησης – ΠΕΤ Βορείου Ελλάδας και το Εργαστήριο Μεταδεδομένων, Διαχείρισης Πληροφοριών και Δεδομένων του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΔΙΠΑΕ. Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της έκθεσης παρουσιάστηκαν οι εκδόσεις της ΚΔΒΚ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με συνεργάτες και έγιναν συζητήσεις για νέες συνέργειες και πρωτοβουλίες.


Η αυλαία των δράσεων άνοιξε την Πέμπτη 7 Μαΐου, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εξωστρέφειας Ρίτας Κύργια και της Διευθύντριας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Φωτεινής Διάφα, με την παιδική δράση «Εκεί που ταξιδεύουν τα όνειρα», βασισμένη στο βιβλίο της Ζήσιας Παρασκευά, με τη στήριξη της παιδαγωγού της ΚΔΒΚ Ελένης Γκατζογιάννη. Ακολούθησε η εκδήλωση «Τεχνητή νοημοσύνη και δημοκρατία: ηθική, εξουσία και ψηφιακή πολιτότητα», όπου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο λόγο, την εκπαίδευση, την πολιτιστική παραγωγή και τη δημοκρατία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές η Άννα Δεσποτίδου, η Χρύσα Νικολάου, ο Γιώργος Γλωσσιώτης και η Αθηνά Βασιλάκη, με συντονιστή τον Εμμανουήλ Γαρουφάλλου.


Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε το στρογγυλό τραπέζι «Οι Νέοι και το Βιβλίο: Ρήξη ή Επανασύνδεση;», με επίκεντρο τις αναγνωστικές συνήθειες των νέων στη ψηφιακή εποχή. Συμμετείχαν οι Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Νίκος Καραπιδάκης, Αμβρόσιος Τσανταρλιώτης, Γιάννης Φαρσάρης και Ηρώ Τσορμπατζάκη. Ακολούθησε συζήτηση για το «Δευτερογενές Δικαίωμα Δημοσίευσης (SPR), Ανοικτή Επιστήμη και Βιβλιοθήκες», με αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και προτάσεις πολιτικής για την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Women in Publishing 4.0: Δημιουργία, Επιμέλεια, Επιρροή», αφιερωμένη στον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη εκδοτική βιομηχανία, από την παραδοσιακή τυπογραφία έως την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά βιβλία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Πόλα Καπόλα, Κική Τσιλιγγερίδου και Άννα Κασάπογλου, με συντονιστή τον Εμμανουήλ Γαρουφάλλου.



Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση «Συμμαχίες για την Ανάγνωση: Αναγνώστες, Εκδότες, Βιβλιοθήκες», όπου, σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη, αναδείχθηκε η σημασία της συνεργασίας ανάμεσα σε εκδότες, βιβλιοθήκες, δήμους και τοπικές κοινωνίες για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και της πρόσβασης στη γνώση στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, στο περίπτερο της ΚΔΒΚ παρουσιάστηκε η φωτογραφική έκθεση «Επαγγέλματα μιας άλλης εποχής» με έργα του φωτογράφου Μάρκου Πατσίκα, η οποία, όπως σημειώνεται, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ευχαρίστησε όσους επισκέφθηκαν το περίπτερό της, καθώς και τους φοιτητές – εθελοντές του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΔΙΠΑΕ για τη συμβολή τους στη διοργάνωση.






