Πρόσεξε μη σε ψεκάσουν

2 Min Read

«Είδατε μας ψεκάζουν, έτσι εξηγούνται όλα» σκέφτηκαν πολλοί το πρωί της Τετάρτης, βλέποντας διάφορους σχηματισμούς στον ουρανό της περιοχής. Άλλοι το είπαν δυνατά, κάποιοι άλλοι, μάλιστα, το έγραψαν κιόλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλοι κάνοντας χιούμορ και πολλοί άλλοι -δυστυχώς -σοβαρολογώντας. Μάλιστα, αυτοί οι δεύτεροι έδωσαν και πολλές προεκτάσεις στο θέμα, κάνοντας λόγο για διασπορά ιώσεων και μολύνσεις, μέχρι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Οι άνθρωποι αυτοί, προφανώς, στο σχολείο δεν σκάμπαζαν και πολλά από φυσική και τους δικαιολογώ, γιατί ήμουν στην ίδια κατηγορία. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν σκαμπάζουν και από ορθή λογική, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες σκέψεις που θα τους οδηγήσουν στα σωστά συμπεράσματα.

- Advertisement -

Στην εποχή μας, πιθανόν και σε κάθε εποχή για να μην αδικούμε τη δική μας μόνο, είναι ευκολότερο να πιστέψεις ότι σε ψεκάζουν, από το να σκεφτείς ότι αυτό που πιστεύεις για ψεκασμό είναι τα καυσαέρια των μαχητικών στις χαμηλές θερμοκρασιακές συνθήκες ή τα ίχνη συμπύκνωσης (contrails) που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα. Στο κάτω-κάτω οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έχουν βρει πρόσφορο έδαφος.

Το γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το σημαντικότερο ερώτημα. Οδηγεί σε καλύτερη ανάλυση των αιτιωδών σχέσεων που βοηθούν στο να εξαντλήσουμε πρώτα τα πιθανά σενάρια, πριν πάμε στα απίθανα.

Μοιραστείτε την είδηση