Ειλικρινά δεν ξέρουμε ποιοί ενημερώνουν το Πρωθυπουργό για την κατάσταση την περιοχή μας, και έχει δημιουργηθεί μία εικονική πραγματικότητα ανάπτυξης και ευημερίας, μετά την απόφαση, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση.
Εμείς οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ που περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στους σταθμούς και τα ορυχεία, χωρίς ακρότητες και αντιπολιτευτική διάθεση του παραθέτουμε τις δικές μας απόψεις και την δική μας πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε, ως κάτοικοι αυτής της περιοχής.
- Βλέπουμε τους σταθμούς που στοίχησαν δισεκατομμύρια να κλείνουν, με μία απόφαση σε μία νύχτα, ενώ σ όλη η Ευρώπη κλείνουν το 2040 και μετά.
- Βλέπουμε τα ορυχεία να εγκαταλείπονται και τα μηχανήματα να ανατινάζονται, ενώ οι αναπλάσεις φορτώνονται στη μετάβαση.
- Βλέπουμε την περιοχή να πλημμυρίζει από φωτοβολταϊκά, από πέντε μεγάλες εταιρείες, ενώ η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αποκλεισμένη από τον πλούτο που παράγεται.
- Βλέπουμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να φεύγουν, με το ‘‘τυράκι’’, που τους δίνεται ως κίνητρο.
- Βλέπουμε τους εργαζόμενους, τους εργολάβους χωρίς καμία πρόνοια να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς.
- Βλέπουμε τα παιδιά μας να εγκαταλείπουν σωρηδόν την περιοχή αφού δεν βλέπουν καμιά προοπτική για εργασία.
- Βλέπουμε εδώ και 7 χρόνια να εξαγγέλλονται προγράμματα μετάβασης, έργα και επενδύσεις, αλλά ελάχιστα έργα έχουν ξεκινήσει και κάποιες πολύ μικρές επενδύσεις οι οποίες δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί.
- Βλέπουμε τα μεγάλα έργα υποδομών να γίνονται σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ο σιδηρόδρομος στην Κοζάνη πήγε για το 2044, ο δρόμος για τα σύνορα καρκινοβατεί, ενώ ο δρόμος για τα Σέρβια- Ελασσόνα- Λάρισα έχει μείνει στο 1910.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Από πού να αντλήσουμε ελπίδα;
- Το πανεπιστήμιο που συρρικνώνεται
- Οι τηλεθερμάνσεις με τα νέα δεδομένα θα διπλασιάσουν το κόστος θέρμανσης.
- Στον τουρισμό καμιά επένδυση, ούτε στα ορυχεία και τους σταθμούς, ούτε και στις λίμνες, η ΔΕΗ αφήνει κουφάρια και φεύγει.
- Οι κρατικές επενδύσεις γίνονται αλλού (π.χ. κατασκευή drone)
- Τα κίνητρα για επενδύσεις είναι ελάχιστα
- Στο αγροτικό τομέα κανένα αρδευτικό, κανένα κίνητρο για εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
- Τα εδάφη των 150.000 στρεμμάτων, που αναπτύχθηκαν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, τα διαχειρίζεται η ΔΕΗ χωρίς να ρωτά κανέναν.
- Το μόνο πράγμα που ανθεί είναι τα εκατομμύρια που δίνονται στην πλειοψηφία τους για ‘‘επιμόρφωση’’ σε ειδικότητες που δεν χρειάζονται, σε διαδικτυακά προγράμματα, ενώ τα χρήματα μένουν στην Αθήνα.
Κύριε πρωθυπουργέ,
Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά όσοι ζούμε εδώ.
Για του λόγου το αληθές αρκεί να συνομιλήσετε με τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, αλλά και με πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό και απογοήτευση, καθώς δυσκολεύονται να διακρίνουν μία σαφή προοπτική βελτίωσης και αισιοδοξίας για το μέλλον.









