20 χρόνια από τη θέσπιση του τοπικού πόρου ανάπτυξης- Πότε ξεκίνησε η διεκδίκηση και πως τελικά επετεύχθη

4 Min Read

Από το “Χρόνο” της 12.12.1996.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, που έγινε στη Νομαρχία, την ικανοποίηση τους εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Αρης Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Π. Μητλιάγκας και ο Δήμαρχος Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος ως πρόεδρος  της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης, για την ψήφιση  απο τη Βουλή της τροπολογίας που καθιερώνει τον τοπικό πόρο ανάπτυξης της περιοχής, σε ποσοστό 0,4% επι του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ και μάλιστα με τρόπο που συνδέεται  με την ανάπτυξη του πόρου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Πριν απο την κοινή συνέντευξη τύπου έγινε ενημέρωση της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης απο τον προέδρό της και Δήμαρχο Κοζάνης για την ψήφιση της τροπολογίας  και τη καθιέρωση του τοπικού πόρου ανάπτυξης, που την χαρακτήρισε “μεγάλη κατάκτηση για την τοπική κοινωνία”.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Κοζάνης είπε ότι η χθεσινή μέρα για το Νομό ήταν μια μεγάλη μέρα γιατι μετά απο μία προσπάθεια 18 ετών, ο τοπικός ανάπτυξης έγινε νόμος του κράτους, που τα μέλη του ε λληνικού κοινοβουλίου υπερψήφισαν.

Οπως τόνισε, με την ιστορική αυτή απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου τελειώνει ένας μακρύς κύκλος προβληματισμού, διεκδικήσεων των φορέων του Ν. Κοζάνης για την καθιέρωση ενός ανταποδοτικού  τέλους στην περιοχή.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα χρόνια της διεκδίκησης είπε ότι η πρώτη φορά που ακούσθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ανταποδοτικό τέλος ήταν στις δημοτικές εκλογές του 1978 όταν όλες οι παρατάξεις που διεκδικούσαν τότε το δημοτικό αξίωμα το είχαν βάλει ως διεκδίκηση.

Το θέμα συνέχισε να τίθεται απο τους τοπικούς φορείς, ώσπου μπήκε ξανά επιτακτικά στον Κ. Σημίτη, όταν ως υπουργός Βιομηχανίας επισκέφθηκε την περιοχή μας το 1994. Τότε ο κ. Σημίτης εμφανίσθηκε απο επιφυλακτικός μέχρι αρνητικός, ωστόσο δεσμεύθηκε να εξετάσει το  θέμα με προσοχή.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού , παρουσία τοπικών φορέων, όπου μπήκε επίσημα το θέμα της καθιέρωσης τοπικού πόρου απο το λιγνίτη, εν όψει των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούσε στην περιοχή η αποβιομηχάνιση.

Τον Ιούνιο του 1995 το θέμα ήρθε στην κυβερνητική επιτροπή και για πρώτη φορά ακούσθηκε ο φόρος 6% στην αξία του παραγόμενου λιγνίτη. Θέμα που ξεσήκωσε ποικίλες αντιδράσεις κυρίως απο την πλευρά της ΔΕΗ και των εργαζομένων σ’ αυτήν.

Η έλευση στο Υπουργείο Βιομηχανίας του Αν. Πεπονή δημιούργησε στασιμότητα στο θέμα που ξαναβγήκε στην επιφάνεια μετα τον Ιανουάριο του 1996 και την τοποθέτηση στο Υπουργείο Βιομηχανίας της Βάσως Παπανδρέου. Ο διάλογος που άρχισε συνεχίστηκε μέχρι τις παραμονές των εκλογών, οπότε ρίχθηκε  η ιδέα  για 0,4% ώστε να μην επηρρεάσει την τιμή του λιγνίτη αλλά και ούτε και τον πληθωρισμό. Και έτσι τελικά πέρασε.

Ο κ. Μητλιάγκας  ευχαρίστησε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα την Υπουργό Ανάπτυξης που τελικά πήρε το βάρος της τελικής διαδικασίας, τους βουλευτές του Ν. Κοζάνης και των δύο κοινοβουλευτικών περιόδων και το σύνολο του κοινοβουλίου που ψήφισε την τροπολογία, που όπως επεσήμανε είναι κατάκτηση όλων των φορέων του τόπου, προιόν συλλογικής προσπάθειας και δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να μονοπωλήσει αυτή την κατοχύρωση.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ χαιρέτησε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι “η περιοχή πλέον εξοπλίζεται με έναν επιπλέον πόρο γύρω στο 1,89 δισ την πρώτη χρονιά, ενώ θα ξεπεράσει σύντομα τα 2 δις. Πρόκειται για μια κορυφαία ενέργεια κατοχύρωσης ενός τοπικού πόρου, αφού καμμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει στο μέλλον να τον αποσύρει, κινδυνεύοντας μια τέτοια ενέργεια να χαρακτηρισθεί ενθρική για την περιοχή.

Ο κ. Κουκουλόπουλος απηύθυνε ευχαριστίες  στους βουλευτές του Νομού για τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν τις τελευταίες μέρες και στα κόμματα που ψήφισαν την διάταξη.

Μοιραστείτε την είδηση