Στα 10 χιλ. μεγαβάτ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις μέρες της κακοκαιρίας -Μεγάλη η συμμετοχή του λιγνίτη

2 Min Read

Τα  10χιλ. μεγαβάτ άγγιξε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα, θυμίζοντας εποχές προ κρίσης, με τη συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή, ως καύσιμο βάσης να έχει μεγάλη συμμετοχή στο σύστημα.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες δούλεψαν στο φουλ όλες αυτές τις ημέρες .

- Advertisement -

«Αν δεν ήταν οι λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά σήμερα θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Έπρεπε να ανταποκριθούν το σύνολο των ηλεκτροπαραγωγών στη χώρα, είτε είναι ιδιώτες, είτε ΔΕΗ. Αυτό που πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, είναι το τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν οι λιγνίτες» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης, προσθέτοντας ότι ο αέρας και ο ήλιος δεν μπορούν να κρατήσουν την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.

Όλες οι λιγνιτικές μονάδες, εκτός όσων βρίσκονται σε προγραμματισμένη συντήρηση, δούλεψαν τις μέρες που πέρασαν , ενώ σε ότι αφορά στις συνεχιζόμενες βλάβες του ΑΗΣ Καρδιάς που στέρησαν την τηλεθέρμανση από την Πτολεμαΐδα, ο Γ. Αδαμίδης τόνισε πως πρόκειται για βλάβες που θα μπορούσαν να συμβούν και σε συνθήκες κανονικές, πόσο μάλλον κακοκαιρίας, ενώ επισήμανε ότι τα προβλήματα θα λυθούν με την Πτολεμαΐδα 5.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η επιχείρηση δέχθηκε κριτική γιατί δεν ελήφθη έγκαιρα η απόφαση περικοπής των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και γιατί έθεσε σε προγραμματισμένη περιβαλλοντική αναβάθμιση τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

 

Μοιραστείτε την είδηση