ΚΕΠΚΑ Δυτ. Μακεδονίας: Ή τώρα ή ποτέ: Ευκαιρία για την Ε.Ε. να θέσει τέρμα στην ανοχή στα αντιβιοτικά

4 Min Read

Όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα βακτήρια. Η κακή χρήση, ή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, εκτοξεύει την ανοχή, στα αντιβιοτικά, η οποία περνάει και στους ανθρώπους, με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων μέσω της διατροφής μας.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούνται, περισσότερα αντιβιοτικά, στα ζώα, από ό,τι στους ανθρώπους. Καθώς το 90% των αντιβιοτικών, χορηγείται, μέσω του νερού, ή της τροφής, αυτά τα αντιβιοτικά, τελικά, καταλήγουν, στα στομάχια όλου του κοπαδιού και όχι μόνο των άρρωστων ζώων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί, σήμερα, να σταματήσει το πρόβλημα αυτό, με την ψηφοφορία του. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών παροτρύνουμε τους Ευρωβουλευτές να διασφαλίσουν ότι οι κτηνοτρόφοι χορηγούν αντιβιοτικά, μόνο στα άρρωστα ζώα και όχι στα υγιή.

Η ανοχή στα αντιβιοτικά ξεπερνάει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Διεθνής των Καταναλωτών (CI), που αποτελεί τη διεθνή φωνή των καταναλωτών, ζητάει, από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, να σταματήσουν την πώληση κρέατος, που προέρχεται, από ζώα, τα οποία ανατράφηκαν, με το γνωστό τρόπο της χορήγησης αντιβιοτικών, που χρησιμοποιούνται, για τους ανθρώπους. Αρκετά μέλη της BEUC έχουν ενώσει τη φωνή τους, με τη CI, ζητώντας τα ίδια πράγματα, από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, στην Ευρώπη και ενημερώνοντας τους καταναλωτές, για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν, όταν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, σε υγιή ζώα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει, στα χέρια του, τη χρυσή ευκαιρία να απαγορεύσει τη χρήση αντιβιοτικών, σε υγιή ζώα. Μάλιστα, στα αντιβιοτικά αυτά, συμπεριλαμβάνονται φάρμακα που χρησιμοποιούνται, για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Καθώς η ανοχή, στα αντιβιοτικά, αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ζητούν από το Ευρωκοινοβούλιο να  συνεχίσει να ζητά αυστηρότερα μέτρα, όπως κάνει, εδώ και πολύ καιρό.

Η ανοχή στα αντιβιοτικά, βρίσκεται, φέτος, στο μικροσκόπιο και απαιτεί άμεση δράση.

 

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:

“Η ανοχή, στα αντιβιοτικά αποτελεί ωρολογιακή βόμβα. Έχει, πλέον, γίνει ξεκάθαρο ότι η χορήγηση αντιβιοτικών, σε υγιή ζώα, πυροδοτεί την ανοχή, στα αντιβιοτικά και επομένως, απειλεί τη δημόσιο υγεία. Η ανοχή στα αντιβιοτικά κοστίζει 25.000 ζωές κάθε χρόνο. Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να αντιδράσει. Εάν δεν κάνουμε κάτι , σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά, γιατί απλοί και μικροί τραυματισμοί θα έχουν γίνει, ξανά, θανατηφόροι.

Τα αντιβιοτικά πρέπει να παραμείνουν αποτελεσματικά, για να σώζουν ανθρώπινες ζωές, από σοβαρές μολύνσεις. Οι Ευρωβουλευτές πρέπει να περιορίσουν και όπου απαιτείται να απαγορεύσουν τη χρήση φαρμάκων, σε ζώα, ώστε να συνεχίσουν τα φάρμακα να θεραπεύουν ανθρώπους.

Η καταγραφή της κατανάλωσης αντιβιοτικών μπορεί να βοηθήσει, στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση της κακής χρήσης αντιβιοτικών, στα ζώα, που ανατρέφονται, για την ανθρώπινη διατροφή. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπερψηφίσει τη δημιουργία και λειτουργία μιας πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, όπου θα καταγράφεται γιατί και πως χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά. Σήμερα, διαθέτουμε στοιχεία, για τον όγκο πωλήσεων αντιβιοτικών, στην Ευρώπη. Αυτά, όμως, τα στοιχεία μας λένε τη μισή ιστορία. Δε μας λένε τι χορηγείται, στα ζώα, ποια αντιβιοτικά και σε ποιες δοσολογίες.”

Τα παραπάνω μέτρα, που προτείνουμε, θα γίνουν Ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα Κράτη-Μέλη, τελικά, συμφωνήσουν, σε μια κοινή θέση.

Μοιραστείτε την είδηση