Δεύτερη σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας διοργανώνει η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας σε συνέχεια της 1ης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας στις 14 Δεκεμβρίου 2016.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στον 3ο όροφο της ΑΝΚΟ Α.Ε. Φον Καραγιάννη 1-3, Κοζάνη, ενώ στις 14.00 θα δοθεί συνέντευξη τύπου.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΠΕΔ, οι εξελίξεις που αφορούν στη ΔΕΗ είναι ραγδαίες και πολύ δυσάρεστες, με το ενδεχόμενο πώλησης λιγνιτικών μονάδων να παραμένει ανοιχτό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι το μεγάλο θύμα καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας με δραματική μείωση όλων των εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν και να αξιολογηθούν με μεγάλη προσοχή οι αναμενόμενες επιπτώσεις στις θέσεις άμεσης, έμμεσης και επαγόμενης απασχόλησης καθώς και τα σενάρια ανάσχεσης των εξελίξεων αυτών.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ – ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη φορέων της Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο το φλέγον ζήτημα της ανεργίας.
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του ΟΑΕΔ, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, της ΑΝΚΟ, του ΕΒΕ Κοζάνης, του Τεχνικού, του Οικονομικού και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου καθώς και των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Καστοριάς και Φλώρινας. Από πλευράς ΠΕΔ συμμετείχαν η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. η οποία και συντόνισε την όλη διαδικασία, καθώς και οι Δήμαρχοι Κοζάνης, Καστοριάς, Βοΐου και Σερβίων-Βελβεντού.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του κάθε φορέα, έγινε αποτίμηση της κατάστασης από τους συμμετέχοντες, αναλύθηκαν οι αιτίες του προβλήματος και κατατέθηκαν αρχικές ιδέες για την αντιμετώπισή του.
Κοινή θέση των φορέων είναι ότι η ανεργία στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, δεν αποτελεί μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Το γεγονός μάλιστα ότι η ανεργία που πλήττει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως οι νέοι και οι γυναίκες είναι υπερδιπλάσια του συνολικού ύψους της ανεργίας στην περιοχή μας, ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό τους ανησυχητικούς πλέον ρυθμούς μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό (φαινόμενο brain drain).
Υπογραμμίστηκε ότι η Δυτική Μακεδονία κατέχει τα «πρωτεία» της ανεργίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όχι μόνο ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και πολύ πριν από αυτήν, αποτελώντας ουσιαστικά ένα δομικό στοιχείο του περιφερειακού προβλήματος. Οι όποιες σταθεροποιητικές ή φθίνουσες τάσεις που παρατηρούνται τελευταία στα ποσοστά ανεργίας των περισσότερων περιφερειών δεν αφορούν στην Δυτική Μακεδονία.. Στο πλαίσιο αυτό, καταδείχτηκε με στοιχεία, ότι το κυρίαρχο είδος της ανεργίας στην περιφέρειά μας είναι η κυκλική ανεργία ή ανεργία ανεπαρκούς ζήτησης λόγω της διαχρονικά συνεχιζόμενης ύφεσης της περιφερειακής οικονομίας κατά την οποία η προσφορά εργασίας υπερτερεί συνεχώς της αντίστοιχης ζήτησης.
Στο περιφερειακό επίπεδο, το γεγονός ότι το αναπτυξιακό πρότυπο στηρίχθηκε σ΄ ένα μοντέλο παραγωγικής μονοκαλλιέργειας στους τομείς της ενέργειας και της γούνας που δέχεται τα τελευταία χρόνια ισχυρότατες πιέσεις, ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη ετοιμότητας και την ανεπάρκεια του σχεδιασμού και των ασκούμενων πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον λανθασμένο στατιστικά τρόπο αποτύπωσης του περιφερειακού ΑΕΠ, που εμφανίζει με έναν πλασματικό τρόπο την περιφέρειά μας ως «ευημερούσα», επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, καθώς εκ του γεγονότος αυτού επηρεάζονται αρνητικά τις κατανομές των διαρθρωτικών ταμείων του ΕΣΠΑ που δικαιούται η περιοχή τόσο για τις παρεμβάσεις σε υποδομές όσο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Στο εθνικό επίπεδο, έγινε γενικά αποδεκτό ότι το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που θα διέπει τις επιχειρήσεις από το 2017, δημιουργεί γενικότερα ένα περιβάλλον εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα, το οποίο σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο επιχειρηματικής κουλτούρας που χαρακτήριζε παραδοσιακά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας λόγω της «σιγουριάς της ΔΕΗ», καθιστά τις προοπτικές ιδιαίτερα δυσοίωνες.
Έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ότι απέναντι σ΄ αυτές τις πολύ αρνητικές τάσεις και εξελίξεις, κανείς πλέον δεν μπορεί να παραμένει απαθής. Χωρίς να υπάρχει αμφιβολία ότι η επίλυση του προβλήματος της ανεργίας αποτελεί εθνικό πρόβλημα και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, θα πρέπει ο κάθε φορέας στο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (και στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων του), να αναλάβει τις ευθύνες του και να δρομολογήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Υιοθετήθηκε από όλους ότι το μεγάλο στοίχημα στη φάση αυτή είναι η ανάσχεση των παραπάνω τάσεων όχι μόνο με τη δημιουργία νέων αλλά και με τη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας.
Τονίστηκε επίσης ότι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας και στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος. Ο απώτερος μάλιστα στόχος δε θα πρέπει να είναι η προσωρινή λύση του προβλήματος μέσα από μια επιδοματική πολιτική αλλά η δημιουργία βιώσιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Υπογραμμίστηκε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας καθώς το κρατικοδίαιτο αναπτυξιακό «παράδειγμα» έχει χρεοκοπήσει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ίδρυση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων, με την ενίσχυση των υπαρχουσών επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την έγκαιρη προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες δεξιότητες που ζητά η αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκαν τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και στους οποίους θα μπορούσαν να εστιαστούν οι προσπάθειες. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα μεγάλα έργα όπως η 5η μονάδα, η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης, καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας, η αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για εξωαστικές χρήσεις, ο πρωτογενής τομέας με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, η συμβολαιακή γεωργία, ο τουρισμός κλπ. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο αυτό η σημασία των συντονισμένων προσπαθειών στο χώρο του μάρκετινγκ, των σημάτων ποιότητας, των συμπράξεων κ.α. με έμφαση στην εξωστρέφεια. Τονίστηκε ωστόσο ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, απαιτούν ορθό χωρικό σχεδιασμό (ποιοι κλάδοι και σε ποιες περιοχές), οι διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι, ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Εξετάστηκαν επίσης εργαλεία και πλατφόρμες που λειτουργούν σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κοινού από όλους τους φορείς, παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρηση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν η πλατφόρμα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης ergasiakozani.gr την οποία δημιούργησε αρχικά η ΤΕΔΚ Κοζάνης και στη συνέχεια αξιοποίησε η Π.Ε. Κοζάνης και η ΑΝΚΟ μέσω των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ, η πλατφόρμα GIS της ΑΝΚΟ/Περιφέρειας καθώς και η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ η οποία παρέχει πληροφορίες για τους ανέργους.
Τονίστηκε επίσης ότι η σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε συνέχεια πρωτοβουλίας της Περιφέρειας, αναμένεται να αποτελέσει μεγάλη ανάσα για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας. Στόχο του Ταμείου θα αποτελεί η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, η παροχή εγγυήσεων, η έκδοση εγγυητικών επιστολών, η παροχή δανείων κλπ
Στη συνέχεια κατατέθηκαν μια σειρά από αρχικές ιδέες και προτάσεις για την διεκδίκηση τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενός Ειδικού Προγράμματος Ανάκαμψης & Προσαρμογής στις νέες συνθήκες, το οποίο θα συμβάλει στην αναστροφή των σταθερών αυξητικών τάσεων της ανεργίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Το ζήτημα αυτό θα εξειδικευτεί περαιτέρω με ιδέες και προτάσεις σε επόμενη σύσκεψη.
Τέλος, επικροτήθηκε από όλους η πρωτοβουλία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας να προκαλέσει τη συγκεκριμένη συζήτηση και τονίστηκε η αναγκαιότητα η προσπάθεια αυτή να μην εξαντληθεί σε μια σύσκεψη αλλά να επαναληφθεί σύντομα προκειμένου να αξιολογούνται κάθε φορά τα νέα δεδομένα και να σχεδιάζονται κοινές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι συμφώνησαν ότι μόνο με τη συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών όλων έχει πιθανότητες η περιφέρειά μας να βγει από το τέλμα της ύφεσης και της ανεργίας.