Στις 29-6-2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες, στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας κ. Klaus-Dieter Borchardt.
Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Ερευνητής Β’ του ΕΚΕΤΑ Δρ. Διονύσης Γιαννακόπουλος, ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας του ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Καρλόπουλος και ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.
Η συνάντηση εργασίας δρομολογήθηκε με προσωπική διαμεσολάβηση, του επίσης παρόντα, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων κ. Claude Turmes, ως αποτέλεσμα της συνάντησης προετοιμασίας με αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πράσινων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών που πραγματοποιήθηκε στις 8-2-2017 στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντηση, από την πλευρά της ελληνικής αποστολής, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού άξονα της Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξάρτηση από την ενεργειακή λιγνιτική δραστηριότητα, στο μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, στα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία αναμένεται να κορυφωθούν δραματικά λόγω της επικείμενης απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων την περίοδο 2020-2023. Επιπρόσθετα, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός άμεσου μηχανισμού υποστήριξης των ευρωπαϊκών περιφερειών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά ο Οδικός Χάρτης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης. Η κοστολογημένη αυτή πρόταση διαμορφώθηκε με συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, λαμβάνοντας υπ’ όψη αφ’ ενός το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και αφ’ ετέρου, τις εναλλακτικές και συμπληρωματικές αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την περιοχή.
Από την πλευρά του ο κ. Borchart, επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια στήριξης και υποστήριξης των περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζοντας κατά το επόμενο διάστημα άμεσο διάλογο με τις συγκεκριμένες περιφέρειες.
Τελικό στόχο της προσπάθειας αυτής, αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου των περιφερειών αυτών, καθώς και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου χρηματοδοτικής υποστήριξής τους, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια οι περιφέρειες αυτές θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις λόγω και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στη σταδιακή αλλά κλιμακούμενη απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο ενεργειακός άξονας της Δυτικής Μακεδονίας απουσίαζε από τα πλάνα δράσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας ως περιφέρεια-στόχος, η τεκμηριωμένη παρέμβαση της ελληνικής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα η Δυτική Μακεδονία να συμπεριληφθεί ως περιφέρεια υψηλής προτεραιότητας.
Κατόπιν αυτών, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2017, υπηρεσιακά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομάδα τεχνοκρατών, θα επισκεφθούν τη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, να εξειδικευτούν οι στόχοι και να διαμορφωθούν από κοινού τα σχέδια δράσης.
Επιπλέον, από την πλευρά των δημάρχων Κοζάνης και Εορδαίας, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα θέσπισης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με περίπου 8 δις ευρώ τη δεκαετία 2021-2030, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Σε αυτή τη διεκδίκηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει και μπορεί να σταθεί αρωγός στις υπό εξέλιξη τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.
Οι Δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας
Λευτέρης Ιωαννίδης
Σάββας Ζαμανίδης