Και επισήμως σε φάση μετάβασης η περιοχή

6 Min Read

Σε αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου καθώς η συμμετοχή της ΔΕΗ στο ΑΕΠ της περιοχής ολοένα και θα συρρικνώνεται,  βρίσκεται η περιοχή, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τετάρτης στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα.
Ο κ. Τσιπρας αναγνώρισε πως σημαντικό μερίδιο του εισοδήματος της Περιφέρειας συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την εκμετάλλευση του λιγνίτη   σημείωσε όμως πως «η ανάπτυξη αυτού του κλάδου έγινε άναρχα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Ακόμα και τομείς που θα μπορούσαν να λειτουργούν επικουρικά στις παραγωγικές ανάγκες της ΔΕΗ, όπως το μέταλλο και οι μηχανολογικές κατασκευές, αναπτύχθηκαν αποσπασματικά, χωρίς να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός έμπειρου τοπικού εργατικού δυναμικού».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως  “η εξόρυξη και η καύση του λιγνίτη έχουν, όπως όλοι γνωρίζουμε άλλωστε, και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και την υγεία των κατοίκων της περιοχής” υπογραμμίζοντας πως «η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα το 2009 και μετά, δημιούργησε μια εντελώς ειδική  κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής, που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν, ανεξάρτητα από την κρίση. Μιας μετάβασης, που προκύπτει ως αναγκαιότητα από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)  αλλά αποτελεί και επιλογή της κυβέρνησης καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική παράμετρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».
Ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας θα ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
«Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της περιοχής, αλλά σταδιακά αυτός θα περιορίζεται. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει σχεδιασμός, τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής» ανέφερε ο κ. Τσιπρας.
Στις προτάσεις της κυβέρνησης για τον ενεργειακό σχεδιασμό προβλέπονται :
– Η εκμετάλλευση των  δυνατοτήτων συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων με τη ΔΕΗ, που επισημαίνονται και στη μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την “Κλαδική Επιχειρηματικότητα”.
– Οι προοπτικές για παραγωγική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τις τεχνολογίες για την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
– Η εκμετάλλευση του νέου θεσμικού εργαλείου τις λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες». Πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη στην υπόλοιπη Ευρώπη, που επιτρέπει στους πολίτες, τους δήμους, τις περιφέρειες, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις, να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, ασκώντας δραστηριότητα στην παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας, καθώς και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση.
– Η δημιουργία συνεργατικών μονάδων παραγωγής βιομάζας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση και επέκταση της τηλεθέρμανσης, που προσφέρει φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
– Η βοήθεια  από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Περιφέρεια.
– Η επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια  ζήτημα το οποίο πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά.
– Το  πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών, σχέδιο πολύ σημαντικό για τη στήριξη και τη διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα.
Το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το νέο μοντέλο για τη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει:
– Τις  δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, τόσο στη γεωργία, όσο και στην κτηνοτροφία με έμμφαση σε τοπικά προιόντα όπως ο κρόκος Κοζάνης, τα αρωματικά φυτά, όσπρια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα και πιπεριές, καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα, το κρασί, και τώρα πλέον το ελαιόλαδο.
– Τη στήριξη των νέων αγροτών.
– Αύξηση δραστηριότητας δασικών συνεταιρισμών
– Αξιοποίηση των ήδη υπαρκτών αρδευτικών έργων, που πολλές φορές υπολειτουργούν.
– Aπόδοση 5.000 περίπου στρεμμάτων που παραδίδονται από τη ΔΕΗ για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάστασή τους.
– Δημιουργία ενός πρότυπου και καινοτόμου πιλοτικού αγροκτήματος στην περιοχή σας, έκτασης 1.500 στρεμμάτων, που έχουν αποκατασταθεί και θα παραχωρηθούν ως εκμεταλλεύσεις των 10 στρεμμάτων για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
– Στήριξη της  κατασκευής του φράγματος της βόρειας ζώνης της Λίμνης Πολυφύτου
– Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας
– Στις λίμνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχουν ήδη αναπτυχθεί αλιευτικές δραστηριότητες από μεμονωμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να στηριχθούν και πρέπει να επεκταθούν
– Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη γούνα  πρέπει να επιλέξει τις δράσεις αυτές που θα ενισχύουν, αυτό που ονομάζεται, τοπικό brandname, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της στη διεθνή αγορά.
– Ανάπτυξη του τουρισμού. Παρ’ όλο που η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική Περιφέρεια από τις 13 της χώρας που δεν έχει θάλασσα, μπορεί να αναπτύξει τον δικό της εναλλακτικό ποιοτικό τουρισμό, συμβάλλοντας έτσι και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο σύνολο της χώρας.
– Στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να ωθηθεί η παραγωγική δραστηριότητα σε εξωστρεφείς τομείς και υπηρεσίες και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ποιοτικά και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
– Διαδικασίες ολοκλήρωσης του βόρειου άξονα Ε65.
– Ενίσχυση των αερολιμενικών υποδομών της Καστοριάς.
-Σιδηροδρομική Εγνατία, ένα έργο πνοής με στρατηγική σημασία, όχι μόνο για την περιοχή σας, αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.
– Δημιουργία στην Καστοριά ενός διαμετακομιστικού κέντρου
– Ενίσχυση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση