50 εκ. κόσμου είδαν φέτος τον Αύγουστο την ολική έκλειψη ηλίου στην Αμερική, η οποία εντυπωσίασε και ενθουσίασε τους φαν του είδους και όχι μόνο.
Οι Έλληνες από την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν εκεί, πραγματοποίησαν μια οργανωμένη αποστολή με επιστημονικά πειράματα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Κοβεντάρειο.
«Ο ήλιος οδεύει για το ελάχιστο της δραστηριότητάς του, καθώς το μαγνητικό του πεδίο αλλάζει πολικότητα κάθε 11,3 χρόνια και κατά τη διάρκεια της αλλαγής είναι πολύ πιο ασθενές» είπε ο Ιωάννης Σειραδάκης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
«Ήταν μια εμπειρία ζωής, μια υπέροχη φιλοξενία εκ μέρους του Θανάση Οικονόμου» μετέφερε ο πρόεδρος των Αστρονόμων Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Πλεξίδας.
Στην εκδήλωση μίλησαν όλα τα μέλη της ομάδας, ανάμεσά τους και ο κατασκευαστής αστρονομικών εργαλείων Αριστείδης Βούλγαρης τον φασματογράφο του οποίου χρησιμοποίησε η NASA για τη μελέτη του φαινομένου. «Από το 2008 και μετά ο ήλιος έχει δώσει αρκετά χαμηλή δραστηριότητα που είχε να παρατηρηθεί από το 1913» δήλωσε ο κ. Βούλγαρης.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου από την πλευρά του έδωσε το μήνυμα πως «σκεφτόμαστε για τις υπόλοιπες εκλείψεις το 2019, το 2022 και το 2012» και επισήμανε πως «θα επιθυμούσα ο καθένας να δει μια έκλειψη που δημιουργεί πρωτόγνωρα αισθήματα».
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση