Στις εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας και της Τοπικής Κοινότητας Μεσόβουνου για το διπλό ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Μεσόβουνου από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Συμμετείχε στην επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των ηρώων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, όπου κατέθεσε στεφάνι.
Ο Δ. Κουτσούμπας σε δήλωσή του υπογράμμισε: «Είναι μέρα ιστορικής μνήμης και η ιστορική πείρα μας δείχνει ότι τα μεγάλα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα δεν λύνονται με την αντιδραστικοποίηση, δεν λύνονται με τον αστικό εθνικισμό, αλλά μόνο σε μια κατεύθυνση: Στην κατεύθυνση του προλεταριακού διεθνισμού, της ανάπτυξης της λαϊκής, της ταξικής πάλης ενάντια σε όλους αυτούς που βασανίζουν τις ζωές των λαών μας. Με την πάλη για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού για την έξοδο από την κρίση και από αυτή την οπισθοδρόμηση που βιώνουμε, σε όφελος του ελληνικού λαού, σε όφελος όλων των λαών.
Αυτό είναι το μήνυμα και σήμερα εδώ από το Μεσόβουνο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, εκπρόσωποι των Περιφερειακών και Τοπικών αρχών, βουλευτές, ο Ρώσος Πρόξενος και ο Γερμανός υποπρόξενος, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων δύο μαρτυρικών χωριών της περιοχής που κάηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, των Πύργων και της Ερμακιάς. Επίσης μαθητές των δημοτικών σχολείων Βερμίου και Πύργων.
Στην ιστορία του αγώνα των Ποντίων προσφύγων κατοίκων του χωριού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Θεοδοσιάδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που μίλησε εκ μέρους του Δήμου. Όπως είπε «περιφρόνησαν το θάνατο, στάθηκαν στα πόδια τους γιατί πίστεψαν στις βαθιές και αναπαλλοτρίωτες αξίες όπως η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω από όλα στην απόφασή τους να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους”.
Θυμίζουμε ότι το Μεσόβουνο ήταν μεταξύ των πρώτων χωριών της Ελλάδας που με απόφαση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι κάτοικοί του πήραν τα όπλα κατά των κατακτητών.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, «σε επίσημα έγγραφα του κατοχικού Νομάρχη Γεωργαντά, το 90% των κατοίκων του Μεσόβουνου είναι επικίνδυνοι κομμουνιστές. Και το Μάρτη του 1941 ο τότε Νομάρχης Κοζάνης ζητά τη διάλυση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μεσόβουνου λόγω των κομμουνιστικών φρονημάτων των μελών του. Και τον Ιούλη του 1941 αντικαταστάθηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο από την Εθνικόφρονα Επιτροπή. Οι κάτοικοι του Μεσόβουνου πήραν από τις αποθήκες της τοπικής στρατιωτικής μονάδας όπλα και πυρομαχικά. Ακολούθησε η δημιουργία πυρήνα της αντιστασιακής οργάνωσης «Ελευθερία», και η συγκρότηση ένοπλης πολιτοφυλακής που ανέλαβε την περιφρούρηση του χωριού. Ενώ οι κάτοικοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τη σοδειά τους στις δοσίλογες αρχές και ένοπλες ομάδες ανταρτών άρχισαν να ανεβαίνουν στο Βέρμιο.
Ο Νομάρχης Κοζάνης απευθύνει διαρκώς εκκλήσεις στη Βέρμαχτ να επέμβει και να καθαρίσει το Μεσόβουνο από τους κομμουνιστές. Έτσι τα ξημερώματα της 23ης Οκτώβρη του 1941 το Μεσόβουνο περικυκλώνεται, συγκεντρώνονται και εκτελούνται οι άνδρες του χωριού, απομακρύνονται τα γυναικόπαιδα και πυρπολείται το χωριό. Η αναφορά του Νομάρχη κάνει λόγο για 135 εκτελεσμένους, της Γερμανικής διοίκησης για 142 ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τους εκτελεσμένους στους 165.
Το 1942 οι κάτοικοι επέστρεψαν στο χωριό τους και έχτισαν και πάλι τα σπίτια τους.
Στις 22 Απρίλη του 1944, οι Γερμανοί και οι δοσίλογοι ξαναχτύπησαν στο χωριό, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μαγιάτικη Καταιγίδα» που είχε διατάξει ο Γερμανός διοικητής. Αυτή τη φορά εκτέλεσαν 108 γυναικόπαιδα.
Χθες Σάββατο, ο Δ. Κουτσούμπας, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στα γραφεία του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσόβουνου Κοζάνης, όπου και προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τη σφαγή του Μεσόβουνου.
Πηγή 902.gr