Για τα fake news, τις ψευδείς δηλαδή ειδήσεις, που φαίνεται ότι έχουν κατακλύσει τη δημόσια συζήτηση, μίλησαν το βράδυ της Κυριακής στο καφέ-μπαρ «Μπλε Ελάφι» οι δημοσιογράφοι Δέσποινα Αμαραντίδου, Σπύρος Κουταβάς, Ζήσης Πιτσιάβας και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης.
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις». «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αλλοιωθούν το βασικά χαρακτηριστικά της δημοσιογραφίας, καθώς μέσα από τα social media ο καθένας μπορεί να γίνει φορέας και δημιουργός είδησης και να δημιουργήσει έτσι προβλήματα» τόνισε ο συντονιστής της Κίνησης Χάρης Κουζιάκης, προσθέτοντας ότι η Κίνηση θα φιλοξενήσει και το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις με πολιτικό πρόσημο που θα αναδεικνύουν ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Τη συζήτηση συντόνισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα που ξεκαθάρισε, βάζοντας το πλαίσιο της συζήτησης, ότι «οι ψευδείς ειδήσεις δεν είναι τωρινή υπόθεση, αλλά τόσο παλιά όσο η Γουτεμβεργιανή τυπογραφία». Αυτό που άλλαξε τόνισε η κ. Κωσταρέλλα είναι ότι «σήμερα το διαδίκτυο και η ευκολία που μπορεί να εισέλθει κανείς στο μιντιακό χώρο, κάνουν το χώρο να μοιάζει με «ξέφραγο αμπέλι». Κάποιος μέσα από τις πλατφόρμες διαφήμισης, όπως πχ. οι Google ads, μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν οι νεαροί από το Βέλες της ΠΓΔΜ στις τελευταίες Αμερικανικές εκλογές. Τι δηλαδή; Να κατασκευάζει ψεύτικες ιστορίες, και με κάθε «κλικ» να προσθέτει χρήματα στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Από την πλευρά της η Δέσποινα Αμαραντίδου μίλησε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από πλευράς των Ενώσεων Συντακτών για τον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία του κοινού.
Ο Σπύρος Κουταβάς ξεκίνησε κάνοντας μια αναφορά στο φαινόμενο της προπαγάνδας και των ψευδών ειδήσεων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των Ναζί που γιγάντωσαν το φαινόμενο του αντισημιτισμού. Ο κ. Κουταβάς αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων, αλλά και στη σχέση τους με τα τοπικά μέσα.
«30 χρόνια τώρα είμαστε οι εργάτες της ελεημοσύνης, χωρίς νομικό πλαίσιο, χωρίς νόμιμες άδειες» τόνισε ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης, περιγράφοντας την κατάσταση ως τραγική τόσο σε σχέση με την αξιοπιστία των μέσων, όσο και με τη βιωσιμότητά τους.
«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας» ανέφερε ο Ζήσης Πιτσιάβας, επικεντρώνοντας στις σχέσεις συναλλαγές μεταξύ δημοσιογράφων και τοπικής εξουσίας, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για ένα «ευκολόπιστο κοινό».
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα ζωντανή, αλλά και έντονη και κράτησε πάνω από τρεις ώρες με αρκετές ερωτήσεις, αλλά και τοποθετήσεις από τους παριστάμενους. Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε βρέθηκαν οι βουλευτές Μίμης Δημητριάδης και Θέμης Μουμουλίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και άλλοι.
Σωκράτης Μουτίδης