Στο συμβολαιογράφο τα συναινετικά διαζύγια – Αντίθετος δηλώνει ο δικηγορικός κόσμος

2 Min Read

Μέσω συμβολαιογράφου θα λύνεται πλέον ο γάμος με τη διαδικασία των συναινετικών διαζυγίων, σύμφωνα με το νόμο 4509/2017 που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο νόμος ορίζει πως εφόσον το ζευγάρι έχει αποφασίσει συναινετικά να λήξει το γάμο του κι έχει συμφωνήσει κι έχει διευθετήσει τα θέματα της επιμέλειας ανήλικων τέκνων –εάν αυτά υπάρχουν, μπορεί να το κάνει μέσω συμβολαιογράφου.
«Όπως και παλιότερα, έτσι και τώρα, πρέπει να καταρτίζεται ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στους δύο διαδίκους. Το ζευγάρι με τη συνδρομή τουλάχιστον ενός δικηγόρου θα πρέπει να καταρτίσει ένα συμφωνητικό που θα ορίζει κάποια θέματα. Στη συνέχεια το συμφωνητικό θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ειρηνοδικείο και εν συνεχεία μετά την παρέλευση 10 ημερών ο συμβολαιογράφος θα επικυρώσει την απόφαση αυτή» εξηγεί τη διαδικασία ο δικηγόρος Ζήσης Βρίκος.
Με το νέο νόμο ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη που βεβαιώνει τη λύση του γάμου και επικυρώνει τη συμφωνία των δύο συζύγων. Το φινάλε γράφεται στο ληξιαρχείο με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης, ενώ σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου η λύση του γάμου παραγγέλλεται από τον Εισαγγελέα στην Μητρόπολη που ανήκει η εκκλησία όπου έγινε ο γάμος.
«Είναι μια διαδικασία καινούργια που δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά κάτι περισσότερο από την ελάφρυνση του φόρτου των δικαστηρίων» τονίζει ο Ζήσης Βρίκος.
Ο δικηγορικός κόσμος, πάντως, δηλώνει την αντίθεσή του επισημαίνοντας ότι το ζευγάρι δεν έχει κάτι να κερδίσει επί της διαδικασίας.
«Πολλά ζητήματα εγείρονται σε σχέση με τη συνταγματικότητα της διαδικασίας. Ο νομικός κόσμος έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό για το αν η διαδικασία πληροί τα εχέγγυα, καθώς καλείται να επιληφθεί ένας διαμεσολαβητής και όχι ένας δικαστής» επισημαίνει ο κ. Βρίκος.
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση