Στέλιος Κούλογλου: Η Ν.Δ. δεν δικαιούται να μιλάει για το Σκοπιανό, θα πρέπει να υπάρχει ιστορικό φιλότιμο

7 Min Read


Με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου συνεχίζεται η δημοσίευση στο «Χρόνο» ολόκληρων των συνεντεύξεων που πήραν στο Στρασβούργο οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης για λογαριασμό του kozani.tv και της τηλεόρασης του Flash. Ο κ. Κούλογλου μιλά για τον ευρωκοινοβούλιο και τον Τραμπ, για τα fake news, αλλά και το ρόλο των Μητροπολιτών στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής.
Για το Σκοπιανό
Η ΝΔ δεν δικαιούται να μιλάει για το Σκοπιανό. Θα πρέπει να υπάρχει ιστορικό φιλότιμο. Η ΝΔ κληροδότησε στη χώρα το πρόβλημα, καθώς όπως ξέρουμε, το όλο ζήτημα δημιουργήθηκε επειδή ο Σαμαράς ήθελε να κάνει πολιτική καριέρα και ο Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Με βάση αυτό οδηγηθήκαμε σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική ήττα μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο 140 χώρες να αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Το ιστορικό φιλότιμο είναι μεγάλο πράγμα. Για παράδειγμα οι Βρετανοί με τον Μπλερ δημιούργησαν τον ISIS που είναι αιτία για το προσφυγικό κύμα των Σύρων και τώρα οι Βρετανοί φεύγουν από την ΕΕ για μην αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες. Άρα πρέπει να υπάρχει κάποια ιστορική υπευθυνότητα.
Οι Σλαβομακεδόνες ήταν και είναι μια υπαρκτή εθνική ομάδα και οι ανιστόρητοι Έλληνες ανακάλυψαν μετά από 45 χρόνια ότι υπάρχει μια Δημοκρατία της Μακεδονίας δίπλα. Η Ελλάδα πως αποκαλεί τη FYROM; Στρουθοκάμηλοι είμαστε; Αυτό είναι μια ήττα από μια μικρή χώρα που δεν μας απειλούσε το 1991. Οι άνθρωποι τότε, γιατί πήγαινα για ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος, έβλεπαν την Ελλάδα ως τη μόνη διέξοδο σταθερότητας. Το ‘92 που μας έπιασε εμάς ότι θα μας πάρουν τη Μακεδονία, με βρήκαν δυο άνθρωποι εκεί και μου έδειχναν τα δυο τανκ που δεν δούλευαν. Αυτοί θα μας έπαιρναν τη Μακεδονία; Έχουμε πρόβλημα καταδίωξης.
Η καλύτερη διπλωματική απάντηση δεν είναι να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο, αλλά να βρούμε λύση. Τόσα χρόνια μας θεωρούν από γραφικούς έως γελοίους και γελάνε μαζί μας με αυτή την επιμονή. Σίγουρα υπάρχουν εξτρεμιστές από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει λύση «πακέτο» ενός συμφώνου φιλίας και καλής γειτονίας με αποκήρυξη κάθε εδαφικής διεκδίκησης. Αντί να γίνουμε μέρος της λύσης, γίναμε μέρος του προβλήματος και δεν καταφέραμε να παίξουμε ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Από το 1991-2 χάσαμε την αίγλη μας με αυτή τη γελοία μάχη.
Για τους Μητροπολίτες
Οι Μητροπολίτες πρέπει να πάνε στις Εκκλησίες τους. Να πάψουν να ανακατεύονται στα της πολιτείας που είναι θέματα των πολιτών, των ψηφοφόρων και των πολιτικών. Έχουν δικαίωμα να πουν τη γνώμη τους ως πολίτες, αλλά όχι να απαιτούν να αποφασίζουν για την εξωτερική πολιτικής της χώρας τους. Ειδάλλως θα αρχίσουμε κι εμείς να απαιτούμε να έχουμε γνώμη για τα απολυτίκια που θα ψάλλουν την Κυριακή.
Για τις αγωγές εναντίον των δημοσιογράφων
Οι πιέσεις εναντίον των δημοσιογράφων δεν είναι πια μόνο πολιτικές, ή ακόμα και δολοφονίες, όπως συνέβη με τη Μαλτέζα δημοσιογράφο, αλλά είναι και οικονομικές εξοντωτικές αγωγές εις τους. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κρίσης των ΜΜΕ είναι ένα εύκολο έδαφος για να πιάνουν τόπο αυτές οι πιέσεις. Κάνουν μια αγωγή στους δημοσιογράφους με σκοπό να τους κλείσουν το στόμα.
Αυτό που με ερέθισε στο να αναλάβω πρωτοβουλία για το θέμα ήταν τα Paradise papers και το γεγονός ότι εμπλεκόμενη εταιρεία απάντησε στον Guardian με αγωγές, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να σταματήσει να κάνει αυτό που κάνει. Αν το πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο Guardian φανταστείτε τι συμβαίνει με άλλα μέσα.
Ζητήσαμε να σταματήσει το bullying εναντίον των δημοσιογράφων και να υπάρξει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα προστατεύει τους δημοσιογράφους και θα διευκολύνει τη νομική βοήθεια. Αυτό το κάναμε και με αφορμή τη δολοφονία της Μαλτέζας, αλλά και με στόχο να υπάρξει ένα βραβείο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) και όσους αγωνίζονται για την ελευθερία της πληροφόρησης, το οποίο θα δίνουμε κάθε χρόνο σε κάποιον που αγωνίζεται για την ελευθερία του τύπου.
Οργανώνω το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες πανηγυρική εκδήλωση που θα ανακοινωθεί η σύσταση του βραβείου, το οποίο θα δοθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018 και έχει προσκληθεί να συμμετέχει η οικογένεια της Μαλτέζας δημοσιογράφου.
Για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων
Οι αμοιβές κατρακυλάνε στην Ελλάδα, αλλά και παντού. Το ίδιο και οι θέσεις εργασίας, αφού έχουν πέσει οι πωλήσεις των εφημερίδων και η διαφήμιση πέρασε στο google και στο facebook. Είναι γενικότερο το φαινόμενο. Δεν έχει βρεθεί μοντέλο οικονομικής συντήρησης των μέσων. Οι πολιτικοί δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι των δημοσιογράφων που κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Για τα fake news
Τα fake news διαδίδονται κυρίως μέσω facebook. Έχουμε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Αυτά που κάνει το facebook δήθεν για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι υποκριτικά ημίμετρα. Τα fake news υπάρχουν για να φέρουν πολλά κλικς. Εκεί έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν 1 εκ. άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Πάπας στήριξε τον Τραμπ.
Οι άνθρωποι θέλουν να ακούν και να διαβάζουν αυτό που τους αρέσει.

Για τον Τραμπ και την πρωτοβουλία που ανέλαβε για έκδοση ψηφίσματος που θα καταδικάζει τις δηλώσεις του
Το Ευρωκοινοβούλιο βγάζει ψηφίσματα για διάφορα θέματα, όπου μας συμφέρει «βαράμε», όπως πχ. για τη Βενεζουέλα, ενώ για άλλα, όπως αν γίνεται στην Ονδούρα φιλοαμερικανικό πραξικόπημα, το βουλώνουμε.
Πριν μια εβδομάδα ο Τραμπ χαρακτήρισε απόπατους την Αιτή και όλη την Αφρική και σκέφτηκα να προτείνω να πάρει το Ευρωκοινοβούλιο θέση στο θέμα. Αντέδρασαν κάποιοι συντηρητικοί βουλευτές, τους ρώτησα αν συμφωνούν, δεν είπαν τίποτα. Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι θα περάσουμε ψήφισμα εναντίον του Τραμπ, αλλά καταγράφηκε η αντίδραση και η άποψη.
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Μοιραστείτε την είδηση