Προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ/ΔΜ για την τροποποίηση του Ν.4039/2012 για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς

22 Min Read

Το Περιφερειακό Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.) λαμβάνοντας υπ’ όψη:

– το εκτεταμένο, σε ορισμένες περιοχές, πρόβλημα που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία με τα αδέσποτα ζώα,

– τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από τα αδέσποτα ζώα που σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυσεφάρμοστες,

– την αναστάτωση που προκαλούν στην τοπική κοινωνία οι συνεχείς διαμαρτυρίες πολιτών για αδιαφορία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα,

– την επαφή μας με Δήμους οι οποίοι ζήτησαν την επιστημονική μας στήριξη,

– το θεσμικό ρόλο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

συγκρότησε Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από Γεωτεχνικούς μέλη του, με αντικείμενο την επικοινωνία με εμπλεκόμενους επί του θέματος φορείς και συλλόγους, την συλλογή στοιχείων και την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης, την αποτύπωση προτάσεων με βάση τα προβλήματα του κάθε Δήμου καθώς και την οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων και δράσεων σε νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ανάδειξη της φιλοζωίας.

Οι προτάσεις:

Προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ν.4039/2012 όπως ισχύει

  1. Άρθρο 5, παρ.1, περ. ε.

«…να μην εγκαταλείπει το ζώο του (σ.σ. ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς) ενώ σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς πρέπει να το γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει σε αυτόν και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της  εταβολής της εγγραφής του ζώου του στην Διαδικτυακή Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου».

Προτείνουμε: να αφαιρεθεί το υπογραμμισμένο κείμενο, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη αυξάνει τον αριθμό των αδέσποτων που βρίσκονται στο δρόμο, δεδομένου ότι ο κάθε Δήμος δεν δύναται να ιδρύσει δομές μόνιμης φιλοξενίας των ζώων παρά μόνο προσωρινής παραμονής μέχρι την επανένταξή τους.

Ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη στάση η παράδοση του ζώου του στο Δήμο (αφού είναι σύννομη), αλλά δεν αντιλαμβάνεται στις περισσότερες περιπτώσεις ότι με  Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας τον τρόπο αυτό προσθέτει ένα ακόμη αδέσποτο στο δρόμο (στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί).

Εναλλακτικά να επιβάλλεται ειδικό τέλος σε κάθε ιδιοκτήτη που παραδίδει το ζώο του στο Δήμο, ώστε να μην το εγκαταλείπει απερίσκεπτα αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των  αδέσποτων και να του αφαιρείται παράλληλα η δυνατότητα απόκτησης νέου ζώου για δύο έτη, μέσω μπλοκαρίσματος του ΑΦΜ του στη Διαδικτυακή Βάση Σήμανσης και Καταγραφής του ΥΠΑΑΤ. Όλα τα πρόστιμα που πληρώνονται καταλήγουν στο ταμείο του Δήμου και ενισχύουν την εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως εξάλλου ισχύει και σήμερα.

  1. Άρθρο 5, παρ.1, περ.ε

«Να μεριμνά για τη στείρωσή τους (σ.σ. ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς), εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες»

Προτείνουμε: να αντικατασταθεί όλο το ανωτέρω κείμενο με τη φράση «Υποχρεούται να στειρώσει το ζώο του».

Παρατηρείται συχνότατα το φαινόμενο της εγκατάλειψης κουταβιών σε κάδους απορριμμάτων, εισόδους καταφύγιων, κτηνιατρείων και κοντά στα σπίτια φιλόζωων πολιτών, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εγκατάλειψη νεογέννητων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αιτίες αύξησης του αριθμού των αδέσποτων.

Επιπλέον, να γίνει υποχρεωτική η στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς και να είναι υποχρεωτική η σχετική αναγραφή στο βιβλιάριο υγείας τους.

Η αναπαραγωγή να γίνεται μόνο από επαγγελματίες εκτροφείς που να διαθέτουν νόμιμη άδεια. Αυτό το μέτρο να ισχύσει τουλάχιστον για κάποια χρόνια μέχρι να μπορέσει να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

III. Άρθρο 9, παρ. 4γ. «Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρηση τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία να αναλάβουν την φροντίδα, εποπτεία και διαδικασία υιοθεσίας τους υποβάλλονται σε ευθανασία»

Προτείνουμε: να αντικατασταθεί η υπογραμμισμένη φράση με τη φράση «και δεν υιοθετηθούν σε χρονικό διάστημα…. ημερών»

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εφόσον ασκείται από τους Δήμους, πρέπει να ασκείται από αυτούς κατ’ αποκλειστικότητα και να υποχρεώνονται να διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό (κτηνιάτρους, προσωπικό περισυλλογής). Το χρονικό διάστημα των ημερών που θα παραμένει το ζώο στο καταφύγιο πρέπει να ορίζεται σαφώς στη νομοθεσία.

  1. Άρθρο 9, παρ. 6

«Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται………μπορούν να υιοθετούνται από ενήλικα άτομα ή από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια ή ενδιαιτήματα ζώων συντροφιάς».

Προτείνουμε: να προστεθεί η υπογραμμισμένη φράση διότι δεν διαθέτουν όλα τα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις τις νόμιμες προϋποθέσεις για φροντίδα και διαχείριση ζώων συντροφιάς.

  1. Άρθρο 9, παρ. 10.

«Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής»

Προτείνουμε: να προστεθεί η φράση: «Τα σημεία όπου επιτρέπεται η παροχή τροφής και νερού μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου ορίζονται με απόφαση του Δήμου και δεν επιτρέπεται η σίτιση σε άλλα σημεία».

Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα, ανεξέλεγκτα σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, δημιουργεί χώρους συνάθροισης ζώων και μάλιστα συχνά παρατηρείται το φαινόμενο αυτό σε πυκνοκατοικημένα και κεντρικά σημεία της πόλης, κοντά σε σχολεία, φροντιστήρια κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι να ενθαρρύνεται η δημιουργία αγελών σε σημεία της πόλης όπου αυτό θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ασφάλεια ευπαθών ομάδων πολιτών (πχ έγκυες, ηλικιωμένοι, ασθενείς, παιδιά) και παρακωλύει την κίνηση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους με κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Ο Δήμος μπορεί να ορίσει τα σημεία παροχής τροφής και νερού από πολίτες, σταθερά ή εκ περιτροπής εναλλασσόμενα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «γκετοποίησης» ο οποίος σήμερα υφίσταται με το τάισμα σε ανεξέλεγκτα σημεία, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους ώστε να περιορίζονται κατά το δυνατό τέτοιες καταστάσεις.

Επίσης στα ίδια σημεία μπορούν να τοποθετηθούν οργανωμένοι σταθμοί σίτισης από τους Δήμους, η τροφοδοσία των οποίων θα γίνεται με ευθύνη των Δήμων, ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων.

  1. Άρθρο 9, παρ. 9, 10 και 12

Στις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου αυτού περιγράφεται η επαναφορά των ζώων στο «φυσικό περιβάλλον» (άρθρο 10) ή στο «οικείο περιβάλλον» (άρθρο 9) «εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου».

Η διαδικασία της στείρωσης-επανένταξης φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς όταν είναι αυξημένος. Παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Κοζάνης, ο οποίος διαθέτει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ/έτος για το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων και παρόλα αυτά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υπερπληθυσμού σκύλων.

Ας μην παραβλέπουμε και το γεγονός ότι μια μερίδα των συμπολιτών μας δεν επιθυμεί να κυκλοφορεί πλάι σε ομάδες αδέσποτων σκύλων κυρίως γιατί δεν είναι πάντα προβλέψιμες οι αντιδράσεις τους. Εκτός αυτού προκαλείται αυξημένη ηχορρύπανση κυρίως κατά τις βραδινές ώρες.

Όλα αυτά δημιουργούν αντιφιλοζωικό κλίμα μεταξύ των πολιτών με επακόλουθα φαινόμενα δηλητηριάσεων και βιαιοπραγιών απέναντι στα ζώα.

Άρα το όλο πνεύμα της επανένταξης δεν συνάδει με την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Προτείνουμε:

  1. Να οριστούν περιορισμοί στην επανένταξη των ζώων (ένα ποσοστό ζώων θα επανεντάσσεται και το άλλο θα παραμένει στα καταφύγια με σκοπό την υιοθεσία).
  2. Εφόσον τον σκεπτικό της αλλαγής του νόμου κινείται προς στην υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, προτείνουμε να μην εφαρμόζεται η επανένταξη αδέσποτων σκύλων και να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να ιδρύουν κυνοκομεία ή πάρκα αδέσποτων σκύλων όπου θα διαμένουν μόνιμα τα ζώα και θα μπορούν να τα επισκέπτονται πολίτες να τα υιοθετούν ή να τα φροντίζουν.

Οι Δήμοι να επιδοτούνται για τη δημιουργία και συντήρηση των χώρων αυτών που θα φέρουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα μπορούν να φιλοξενήσουν συγκεκριμένο αριθμό σκύλων ο οποίος θα ορίζεται από την άδειά του και θα σχετίζεται με τον αριθμό αδέσποτων σκύλων που βρίσκονται στον κάθε Δήμο.

Εφόσον ο αριθμός των σκύλων αυξάνεται σε υπέρμετρο βαθμό και υπερβαίνει τις δυνατότητες των ανωτέρω χώρων προτείνουμε να δίνεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα να γίνεται ευθανασία σε υγιή αδέσποτα ζώα συντροφιάς εφόσον δεν υιοθετούνται σε δεδομένο χρονικό διάστημα. Εξάλλου κάτι τέτοιο ήδη ισχύει στην περίπτωση των επικίνδυνων ζώων συντροφιάς.

Οι αποφάσεις ευθανασίας σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται από την ειδική  επιστημονική επιτροπή των κτηνιάτρων.

Πριν εφαρμοστεί το παρόν μέτρο πιστεύουμε ότι πρέπει να τρέξουν εντατικά προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, να επιδοτηθούν οι Δήμοι ώστε να εκπονήσουν προγράμματα προβολής και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, να δοθούν κίνητρα για υιοθεσίες αδέσποτων και να ενισχυθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα ως προς τον περιορισμό του φαινομένου της εγκατάλειψης ζώων και της μη ηλεκτρονικής σήμανσης και στείρωσης.

Εφόσον λειτουργήσουν όλα αυτά επαρκώς και συντονισμένα εκτιμούμε ότι ο αριθμός υγιών σκύλων που θα οδηγείται σε ευθανασία θα είναι πολύ μικρός και θα αφορά ζώα με επιθετική συμπεριφορά τα οποία επηρεάζουν την ευζωία των υπολοίπων ζώων και δεν υιοθετούνται εύκολα.

VII. Άρθρο 9, παρ.12

Στην ανωτέρω παράγραφο περιγράφεται η ύπαρξη πενταμελούς και τριμελούς επιτροπής, οι οποίες αποφασίζουν για την επικινδυνότητα αδέσποτων ζώων.

Να επισημάνουμε καταρχήν ότι στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχουν δύο αντιφατικά  σημεία. Από τη μία στην παράγραφο 4γ του άρθρου 9 αναφέρεται ότι η επικινδυνότητα διαπιστώνεται κατά την αρχική κτηνιατρική εξέταση και από την άλλη στην παράγραφο 12 του άρθρου 9 αναφέρεται ότι η επικινδυνότητα αποφασίζεται από την πενταμελή ή την ειδική επιστημονική επιτροπή.

Προτείνουμε: να καταργηθεί η πενταμελής επιτροπή και να ισχύει μόνο η παράγραφος 4γ του άρθρου 9 και να εκτιμάται η επιθετικότητα από τον υπεύθυνο κτηνίατρο (μέσω της έκθεσης επικινδυνότητας που περιγράφεται στο 344/13872/2-2-2016 διευκρινιστικό έγγραφο της ΓΔΒΖΠ & Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ).

Ο κτηνίατρος του καταφυγίου χειρίζεται το ζώο κατά την είσοδό του στο καταφύγιο και το παρακολουθεί για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται μέσα και είναι κατά την άποψή μας ο πλέον αρμόδιος να αποφανθεί περί επικινδυνότητας.

Η πενταμελής επιτροπή με τη σύνθεση που έχει σήμερα δεν διαθέτει επαρκή αριθμό μελών με κατάλληλες γνώσεις ώστε να αποφασίσουν για επικινδυνότητα (η οποία πέρα από την επιθετικότητα περιλαμβάνει και την ασθένεια). Στην επιτροπή συμμετέχει μόνο ένας  τηνίατρος (υποχρεωτικά) ο οποίος κατά προτίμηση φέρει και την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου.

Ο κτηνίατρος έχει ισότιμη άποψη με κάθε ένα από τα υπόλοιπα μέλη τα οποία όμως δεν διαθέτουν πιστοποίηση γνώσεων αναγνωρισμένη επίσημα από το ελληνικό κράτος προκειμένου να λαμβάνουν αποφάσεις περί ευζωίας, υγείας των ζώων και δημόσιας υγείας και δεν φέρουν και την ανάλογη ευθύνη με αυτή που φέρει ο κτηνίατρος σχετικά με το αποτέλεσμα της διαχείρισης.

Η ειδική επιστημονική επιτροπή προτείνουμε να παραμείνει αλλά να αποτελείται μόνο από κτηνιάτρους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, των ΔΑΟΚ και των Δήμων και όχι από ιδιώτες κτηνιάτρους.

VIII. Άρθρο 17α

«Σε όλους τους αδέσποτους σκύλους, ανεξάρτητα με την κλινική εικόνα, που είναι υπό την προστασία φιλοζωικών ενώσεων ή σωματείων (συνεργαζόμενων με το Δήμο) ή Δήμων, αν οι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ζώων ή είναι ελεύθεροι, αντίστοιχα, επιβάλλεται ορολογική εξέταση για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp, κατά την πρώτη διαδικασία περισυλλογής τους και πριν από οποιαδήποτε άλλη ιατρική

πράξη, όπως περίθαλψη ή στείρωση. Εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό:

α) Αν επιβεβαιωθεί από τον κτηνίατρο, με επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις, η μη αναστρέψιμη πορεία της, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και το δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, από την ύπαρξη φλεβοτόμων – μεταδοτών της Leishmania spp, υπόκεινται σε ευθανασία με απόφαση του υπευθύνου κτηνιάτρου.

β) Αν, μετά από γνωμάτευση κτηνιάτρου, η κλινική εικόνα και οι αιματολογικές και παρασιτολογικές εξετάσεις επιτρέπουν τη θεραπεία και ο Δήμος είναι σε θέση να αναλάβει το κόστος αυτής, οι σκύλοι επιβάλλεται να κρατούνται σε κλειστό χώρο καθ’όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Η θεραπεία ορίζεται από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με τα προτεινόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με τη χρησιμοποίηση εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Με ευθύνη των φιλοζωικών ενώσεων ή σωματείων (των συνεργαζόμενων με το Δήμο ) ή των Δήμων, ανάλογα με το αν οι σκύλοι βρίσκονται σε καταφύγια ζώων ή είναι ελεύθεροι (εδώ υπάρχει αντίφαση με την παραπάνω παράγραφο που αναφέρει ότι οι σκύλοι πρέπει να διατηρούνται σε κλειστό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας), γίνεται αυστηρή καταγραφή των ζώων που είναι υπό θεραπεία, τηρούνται όλα τα παραστατικά των εξετάσεων και αναλαμβάνεται η ευθύνη της πλήρους θεραπείας και λήψης των κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Εάν οι σκύλοι δοθούν σε αναδόχους επιβάλλεται η υποχρεωτική γραπτή ενημέρωση του αναδόχου για τον τίτλο αντισωμάτων και εν συνεχεία ο ανάδοχος υποχρεούται να αναλάβει γραπτώς την ευθύνη της ενδεδειγμένης θεραπείας με παράλληλο έλεγχο από τη φιλοζωική ένωση ή σωματείο ή το Δήμο.

Κάθε εξάμηνο επιβάλλεται να γίνεται κτηνιατρική εξέταση και ανίχνευση τίτλου  αντισωμάτων κατά της Leishmania spp για την αξιολόγηση της πορείας του νοσήματος, με τήρηση όλων των παραστατικών των εργαστηριακών εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση όλα τα ανωτέρω αποδεικτικά έγγραφα πρέπει να είναι στη διάθεση των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειών της Χώρας για έλεγχο.»

Προτείνουμε: να προστεθούν οι υπογραμμισμένες φράσεις και να προστεθεί παράγραφος που να αναφέρει τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται αφού λήξει η περίοδος  φαρμακευτικής αγωγής του ζώου.

Επίσης να καταστεί σαφές αν οφείλει ή όχι ο Δήμος να εφαρμόσει φαρμακευτική αγωγή σε ζώο που επιδέχεται αντιμετώπισης του νοσήματος και αν όχι να ξεκαθαριστεί η τύχη του ζώου σε περίπτωση που δεν αναλάβει ο Δήμος την φαρμακευτική αγωγή και δεν βρεθεί ανάδοχος.

Το νόσημα της λεϊσμανίωσης είναι υποχρεωτικής δήλωσης και σχετίζεται με τη δημόσια υγεία σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και βιβλιογραφικές αναφορές. Για το λόγο αυτό προτείνουμε σε όλες τις αποφάσεις διαχείρισης να εμπλέκονται αποκλειστικά κτηνίατροι μέλη του Επιμελητηρίου μας.

  1. Άρθρο 21 Πίνακας πρόστιμων

Προτείνουμε:

  1. Να θεσπιστούν αυστηρά πρόστιμα για όσους διαχειρίζονται αδέσποτα ζώα συντροφιάς χωρίς την έγγραφη άδεια του Δήμου. Λαμβάνοντας άδεια από το Δήμο θα αναλαμβάνουν και την ευθύνη που τους αναλογεί για τυχόν προβλήματα που θα προκύπτουν στην υγεία του ζώου και στο κοινωνικό σύνολο από τη δική τους διαχείριση. Κάθε πολίτης που θα κυκλοφορεί με ζώο ή θα το τοποθετεί στο χώρο του οφείλει να διαθέτει και όλα τα νόμιμα παραστατικά κατοχής και κτηνιατρικής παρακολούθησης αυτού.
  2. Να θεσπιστεί αυστηρό πρόστιμο για τη θεραπεία αδέσποτων ζώων με λεϊσμανίωση χωρίς ενημέρωση της Δ/νσης Κτηνιατρικής και του Δήμου (εφόσον πρόκειται για αδέσποτο που το ανέλαβε επισήμως κάποιο σωματείο/ένωση, ένωση ή πολίτης) και για την περίπτωση που ο ανάδοχος δεν προσκομίζει αντίγραφα των εξετάσεων για την αξιολόγηση της πορείας του νοσήματος προς το Δήμο και γενικότερα για την περίπτωση που δεν είναι υνεργάσιμος.

iii. Να θεσπιστεί πρόστιμο για το τάισμα αδέσποτων ζώων σε σημεία πέρα από αυτά που θα ορίζει ο Δήμος με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

  1. Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους

Αναφορικά με το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων θεωρούμε ελλιπή την υπ’ αριθμ. 1714/75275 /16-7-2015 Απόφαση (ΦΕΚ1489) καθώς δεν θέτει ως προϋπόθεση την αδειοδότηση των χώρων που παραχωρούνται από τους ΟΤΑ προς τους εθελοντές, από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Προτείνουμε: να μπορούν να γίνονται εθελοντικές στειρώσεις μόνο σε νόμιμα αδειοδοτημένα δημοτικά και ιδιωτικά κτηνιατρεία, αποκλειστικά έπειτα από έγγραφες προσκλήσεις των Δήμων και αφού λάβει έγκριση το πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην οποία υπάγεται ο Δήμος που τους έχει καλέσει.

Η όλη διαδικασία να πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη κτηνιάτρου του Δήμου και κτηνιάτρου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η τήρηση των όρων ευζωίας, υγιεινής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των στειρώσεων.

  1. Ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς

Προτείνουμε:

  1. Να επιδοτηθεί η ηλεκτρονική σήμανση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς από το κράτος και να δοθεί χρονικό περιθώριο 3 μηνών στους ιδιοκτήτες να τσιπάρουν με ελάχιστο κόστος τα ζώα τους, δεδομένου ότι παρόλο που ο Ν.4039/2012 όπως ισχύει επιβάλλει την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς και θέτει πρόστιμο σε περίπτωση παράλειψής της, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ιδιόκτητα ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.
  2. Πέραν του παραπάνω ορίου, προτείνουμε να θεσπιστεί πολύ αυστηρότερο πρόστιμο από αυτό των 300 ευρώ για κατοχή μη τσιπαρισμένου σκύλου.

iii. Nα θεσπιστεί μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σκύλων για κάθε κτηνοτρόφο ανάλογα με τον αριθμό και το είδος των ζώων που διατηρεί στην εκμετάλλευσή του.

  1. Δεδομένου ότι έχουν βρεθεί πολλά βιβλιάρια υγείας ζώων συντροφιάς που έχουν υπογραφές κτηνιάτρων σχετικά με εμβολιασμούς και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις αλλά δεν φέρουν επάνω αριθμό microchip, προτείνουμε το βιβλιάριο υγείας να εκδίδεται αποκλειστικά από τη διαδικτυακή βάση δεδομένων καταγραφής κατοικίδιων ζώων του ΥΠΑΑΤ έπειτα από την καταχώρηση των στοιχείων ηλεκτρονικής σήμανσης και ιδιοκτήτη. Κάθε άλλο βιβλιάριο να θεωρείται άκυρο και μη νόμιμο.
  2. Επίσης η στείρωση των κατοικίδιων να καταχωρείται υποχρεωτικά στη βάση δεδομένων καταγραφής κατοικίδιων ζώων του ΥΠΑΑΤ και να ενημερώνεται υποχρεωτικά το βιβλιάριο του ζώου, ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσουν οι ελεγκτικές αρχές επί τόπου αν το ζώο είναι ή όχι στειρωμένο.

XII. Φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις

Θεωρούμε ότι τα νόμιμα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην παιδεία των πολιτών και να εκπαιδεύσουν την κοινωνία προάγοντας τις αξίες της προστασίας των ζώων και του σεβασμού της ύπαρξης τους.

Προτείνουμε: να τεθούν οι κάτωθι απαιτήσεις προκειμένου να μπορεί ένα φιλοζωικό σωματείο ή ένωση, ως νομικό πρόσωπο, να έχει ζώα στην κατοχή του:

– Ύπαρξη αδειοδοτημένου ενδιαιτήματος, τήρηση βιβλίων που προβλέπονται από τη νομοθεσία περί καταφυγίων, τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές

– Συνεργασία με έναν (1) κτηνίατρο για κάθε είκοσι (20) ζώα (συμφωνητικό συνεργασίας και φορολογικά αποδεικτικά)

– Συνεργασία με εκπαιδευτή σκύλων (συμφωνητικό συνεργασίας και φορολογικά αποδεικτικά)

– Πιστοποίηση όλων των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου μέσω παρακολούθησης εγκεκριμένων από το κράτος σεμιναρίων πιστοποίησης κατόπιν εξετάσεων, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι τα μέλη αυτά είναι ικανά ώστε να διαχειριστούν μεγάλο αριθμό ζώων μέσα σε ενδιαιτήματα και να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας. Η μαζική φροντίδα ζώων σε χώρο φιλοξενίας απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία τους, να αποφεύγεται η μετάδοση παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων και να τηρείται η  νομοθεσία. Στο κομμάτι αυτό, το επιστημονικό δυναμικό του ΓΕΩΤΕΕ διαθέτει τα προσόντα ώστε να συνδράμει ως προς την προετοιμασία και διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων.

Μοιραστείτε την είδηση