Με ψήφους 151 υπέρ και 124 κατά, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Από πλευράς Π.Ε.Κοζάνης υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Θέμης Μουμουλίδης και Γιώργος Ντζιμάνης ενώ κατά ψήφισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης.
«Η επόμενη ημέρα θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη ΔΕΗ και τον ενεργειακό τομέα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι διαρκούσης της συζήτησης τα εργασιακά θέματα αποσαφηνίστηκαν ενώ διαμορφώθηκε και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις τοπικές κοινωνίες οποίες, πέρα από την παροχή φθηνού ρεύματος, θα δουν βελτιωμένο τον τοπικό πόρο για το λιγνίτη και επίσης, όπως νωρίτερα ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, θα ωφεληθούν και από τον εθνικό πόρο μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά μας είναι να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση αναπτυξιακών σχεδίων για τις περιοχές αυτές και η στήριξή τους από πόρους μετάβασης -εθνικούς και ευρωπαϊκούς- και να δοθεί απάντηση στην επόμενη μέρα για τα μεγάλα θέματα της απασχόλησης, των επενδύσεων και των χρήσεων γης που αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και προσέθεσε ότι έχουν γίνει τα βήματα ώστε και η ΔΕΗ να ανταποκριθεί και να έχει ένα καλύτερο αύριο. Άλλωστε η βελτίωση της θέσης της ΔΕΗ και η απόδοση που σημειώνει η στρατηγική της ανάκαμψής της, έχει αποτυπωθεί και στη ραγδαία ανάκαμψη της χρηματιστηριακής της αξίας τους τρεις πρώτους μήνες του 2018, όπως ανέφερε ο υπουργός.
Έξω από το κοινοβούλιο οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προχώρησαν σε μια συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς άδειασαν συμβολικά σακούλες με λιγνίτη. Εκεί ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης ο οποίος δήλωσε πως ο αγώνας ενάντια στην πώληση των μονάδων δεν τελείωσε και θα κερδηθεί όπως και αυτός για τη «Μικρή» ΔΕΗ το 2014. «Να θυμάστε εκεί πάνω δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει ιδιώτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης) ενώ ρυθμίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης, και προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, μία για τα περιουσιακά στοιχεία (μονάδες και δικαιώματα εκμετάλλευσης λιγνιτωρυχείων) στο Βορρά και άλλη για το Νότο, προκήρυξη του διαγωνισμού ως το τέλος Μαΐου και ολοκλήρωσή του σε ορίζοντα έξι μηνών.
Πριν τη συνεδρίαση ο Υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης προχώρησε σε αύξηση του ειδικού τέλους λιγνίτη σε 1,4 ευρώ ανα μεγαβατώρα από 1,2 που προβλεπόταν αρχικά ως αντικατάσταση του τοπικού πόρου που μέχρι σήμερα ήταν στο 0,5% του συνολικού τζίρου της ΔΕΗ.
Να σημειώσουμε εδώ πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόνισε πως η πολιτεία θα στηρίξει με ένα ποσό 20εκ. ευρώ το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία με χρήματα που θα προέρχονται από τη δημοπρασία των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, ένα αίτημα του Δήμου Κοζάνης και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.
Ο κ. Σταθάκης προχώρησε σε δύο ακόμη νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Με τη πρώτη, ενσωματώνεται η υποχρέωση για παροχή τηλεθέρμανσης στις περιοχές της Μακεδονίας, ως δέσμευση που οφείλουν να τηρήσουν οι νέοι ιδιοκτήτες των λιγνιτικών μονάδων.
Με τη δεύτερη, εξασφαλίζονται ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς η συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ θα “συνοδεύει” τους εργαζόμενους και στις νέες μονάδες. Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους θα ισχύσουν οι όροι του ΠΔ 178/2002 σε σχέση με την μεταβίβαση επιχειρήσεων ή τμημάτων επιχειρήσεων.
Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση σοβαρά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τη μεταστροφή του στην κυβέρνηση.
«Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση έρχεται να εκποιήσει τρεις μονάδες και μία άδεια της ΔΕΗ. Το κάνει υπό την πίεση των δανειστών και μίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απελευθέρωση της ενέργειας. Το επιχειρεί βεβιασμένα και χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, είπε και προέβλεψε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και υπονομεύει τη ΔΕΗ οδηγώντας την ένα βήμα πριν την χρεοκοπία».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης σημείωσε: «Το νομοσχέδιο έχει υπογραφή Τσίπρας – Καμμένος και έχει τις δικές σας φωτογραφίες που καλείστε να ψηφίσετε ακριβώς τα αντίθετα από όσα λέγατε στην αντιπολίτευση».
«Σήμερα εκποιείτε τις πιο κερδοφόρφες και παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, καθαρές από χρέη και με λιγότερους εργαζόμενους, ενώ οι υποχρεώσεις μένουν στη ΔΕΗ. Πουλάτε τις λιγνιτικές μονάδες και ταυτόχρονα χαντακώνετε την ΔΕΗ και το μόνο που θα μείνει στη ΔΕΗ για να επιβιώσει είναι τα τιμολόγια. Αν έπρεπε να σας περιγράψω με μία πρόταση, θα έλεγα: ψεύτες και λαϊκιστές τότε, αδίστακτοι και δημαγωγοί τώρα», συνέχισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το σχέδιο του κόμματός του προβλέπει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με ισχυρή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαμόρφωση ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη βιώσιμη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα. Στόχος είναι η μείωση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Γ. Σταθάκης Η κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις της ΝΔ στην ενέργεια
Είναι αληθές ότι, ευτυχώς, η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούσε η ΝΔ στην ενέργεια, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, λίγα λεπτά μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
«Πράγματι, και τις τρεις ιδιωτικοποιήσεις που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση τις αλλάξαμε. Για το ΔΕΣΦΑ, που εκ των πραγμάτων είχε προβλήματα με την ΕΕ, πετύχαμε έναν πολύ καλύτερο διαγωνισμό, με πολύ ψηλότερο τίμημα, και άρα κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βεβαίως ακυρώσαμε και τον ΑΔΜΗΕ, διατηρήσαμε το 51% στο Δημόσιο. Ανατρέψαμε και αυτή την ιδιωτικοποίηση με καλύτερους όρους. Και ανατρέψαμε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Το αλλάξαμε. Δεν πουλήσαμε καμία μονάδα, εισάγαμε το σύστημα των ΝΟΜΕ και σήμερα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πωλείται το 9% του παραγωγικού δυναμικού και η χώρα γίνεται συμβατή με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο υπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Μητσοτάκη ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης σταμάτησαν μεγάλα έργα στρατηγικού χαρακτήρα.
«Υπάρχει συνέχεια στα μεγάλα ενεργειακά έργα. Αυτό είναι αναμφίβολο. Ο TAP φτιάχτηκε και ολοκληρώνεται επί ημερών αυτής της κυβέρνησης. Άρα οι κορδέλες είναι υπαρκτές. Ο IGB ο κάθετος άξονας, ένα σημαντικό έργο Ελλάδας – Βουλγαρίας, βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσει. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά μεγάλα έργα που ολοκληρώθηκαν, όπως είναι οι δρόμοι, τα έργα του Μετρό κοκ. Άρα τα σημαντικά έργα στρατηγικού χαρακτήρα, αυτή η κυβέρνηση και τα προχώρησε και τα υλοποίησε» είπε ο κ. Σταθάκης.
Μ. Συντυχάκης: Επικίνδυνη για Εργασιακά και λαϊκές ανάγκες η πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας
Επικίνδυνη για τα Εργασιακά και τις λαϊκές ανάγκες είναι η πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ανέφερε ότι είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης και έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πήρε την μπουκιά από το στόμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν απαλλάσσονται για τις ευθύνες που έχουν με το γεγονός ότι δεν ψηφίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επειδή διαφωνούν στα επιμέρους.
Τόνισε πως θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων και θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και χαρακτήρισε ελιγμό από την κυβέρνηση την ισχύ της σύμβασης εργασίας που θα υπογράψει η ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ και τους νέους ιδιοκτήτες, λέγοντας ότι η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση εκβιάζουν για να επιβάλουν τους όρους τους που είναι βήμα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων
Φ. Γεννηματά: Ένα ακόμη πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ν/σ για τη ΔΕΗ
Πολιτικό έγκλημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ένα αυταπόδεικτο σκάνδαλο του κ. Τσίπρα, είναι το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που συζητήθηκε χθες στη Βουλή, δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε λύση, οδήγησαν τη ΔΕΗ σε επενδυτική στασιμότητα και με το «δεν πληρώνω» σε οικονομική ασφυξία και ως κυβέρνηση την κατέστρεψαν οικονομικά και τώρα την ξεπουλούν όσο όσο».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την επιλογή της περιορίζει την παραγωγή της ΔΕΗ, για να δημιουργήσει άρον άρον χώρο για επίδοξους αγοραστές, μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.
Στ. Θεοδωράκης για ΔΕΗ: Η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί
«Στο Ποτάμι και στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι η χώρα πρέπει να πάψει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και στην περίπτωσή μας… κάτω από τον λιγνίτη. Τα προβλήματα που δεν λύνονται, δεν εξαφανίζονται, αλλά γίνονται μεγαλύτερα» ανέφερε σε παρέμβασή του πριν από λίγο στην Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, αναβάλλει τις λύσεις. Καταψηφίζουμε την πρότασή σας, αρνούμαστε άλλη μια αναβολή και άλλη μια χαμένη τριετία. Τα φώτα τρεμοσβήνουν. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από νέους διακόπτες. Έχει ανάγκη από μια ριζική επανατοποθέτηση στον ενεργειακό ευρωπαϊκό χάρτη, χωρίς τα δεσμά του κρατισμού, του συντεχνιασμού και τα βαρίδια του πελατειακού κομματικού κράτους, τα οποία δυστυχώς για τη χώρα έχουν βρει νέους υπερασπιστές στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Β. Λεβέντης για ΔΕΗ: Το νομοσχέδιο είναι η ομολογία του αίσχους για το πολιτικό σύστημα
«Η ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Ιωάννη Ζίγδη, καλό είναι να θυμόμαστε αυτό. Τότε υπήρχε το φιλόδοξο σχέδιο αυτή η εταιρεία να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Η εταιρεία δεν είχε κανένα εμπόδιο για είναι υγιής και να προχωρήσει μπροστά. Είχε όμως μοναδικό πρόβλημα το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ για να παίρνει ψήφους» ανέφερε σε παρέμβαση του, στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε:
«Φτάσαμε σήμερα να φύγει από τα χέρια του κράτους η ΔΕΗ και να την βρίζουμε και από πάνω, ότι ήταν κακή, ότι υπήρχαν τα ρουσφέτια και όσα γίνονταν για τις προμήθειες. Φτάσαμε έτσι στο ηρωϊκό τέλος και το κόμμα που μόλις πριν από μερικά χρόνια αναθεμάτιζε αυτούς που ήθελαν να την ιδιωτικοποιήσουν, τώρα την ιδιωτικοποιεί».
Αντιπαράθεση Χατζηδάκη – Ξυδάκη
«Εσείς αποφασίσατε ότι η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς, μέχρι το 2020 θα πάει στο 50%. Με ποιο αντάλλαγμα; θα είναι μια επιχείρηση που θα έχει στα γραφεία της στελέχη με στόχο να χάσουν πελάτες! Με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Από τη μικρή ΔΕΗ περάσατε στη μισή ΔΕΗ με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και τη ΔΕΗ», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε παλαιότερη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη που έχει καταγγείλει προσπάθειες έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας, με σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να περάσει η ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές, σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Ας έρθει εδώ, λοιπόν, ο κ. Σκουρλέτης να δούμε ποιος έχει δίκιο; Ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Σταθάκης; Κι εσείς το βράδυ ποιον θα αδειάσετε» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Κ. Χατζηδάκης.
Η φράση του προέδρου της Ν.Δ. «όχι άλλες ιδιωτικοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ» προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το καυστικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη «η κατάρρευση από την παράταξη των λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων».
«Ποιος δημιούργησε τα τεράστια δανειακά βάρη στη ΔΕΗ; Ενάμισι δισ. το 2008-2011. Αυτή είναι η προίκα της ΔΕΗ στα χρόνια του μνημονίου και των επώδυνων συμβιβασμών και με τα ομολογιακά δάνεια τα βραχυπρόθεσμα για να εξυπηρετείται το δανειακό βάρος» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και αναρωτήθηκε σε ποιους απευθύνονται οι μύδροι του κ. Μητσοτάκη.
«Εάν είχε όλη η παράταξη του κ. Μητσοτάκη, παράταξη λαμπρών βαρόνων και λαμπρών φυλάρχων, εάν είχε αυτή η παράταξη όλη αυτή την τεράστια πολιτική διαρκούς ανάπτυξης και σωφροσύνης, πώς συνέβη και το 2010 κατέρρευσε η χώρα; Σε αυτό ποιος θα δώσει μια απάντηση; Ποια ήταν η εθνική αναπτυξιακή πολιτική τους;» σχολίασε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική αυτής της παράταξης, με τον υπερδανεισμό και τα θαλασσοδάνεια, οδήγησε στις προβληματικές, οδήγησε στη ραγδαία αποβιομηχάνιση και την κατάρρευση.
Με πληροφορίες και βίντεο ΑΠΕ-ΜΠΕ