Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο ΚΟΚ σύμφωνα με τον διοικητή Τροχαίας Κοζάνης Φ. Ζουρνατζή

2 Min Read

Ενημέρωση σχετικά με το νέο κώδικα  Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και τις αλλαγές του που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη από τις 30 Μαρτίου 2018 έκανε ο διοικητής Τροχαίας Κοζάνης Φίλιππος Ζουρνατζής.
Με το νέο κώδικα οι παραβάσεις ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας. Στην πρώτη κατηγορία τα πρόστιμα είναι έως 100 ευρώ, απο 101 έως 300 για τη δεύτερη και απο 301 έως 600 για την τρίτη. Πέρα απο αυτή την κατηγοριοποίηση οι παραβάσεις ταξινομούνται και σε υψηλής συχνότητας και παραβάσεις που έχουν αντικοινωνικό χαρακτήρα. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.
Σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, η ζώνη ασφαλείας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών προβλέπονται και πάλι διοικητικά μέτρα και που είναι αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.
Τα πρόστιμα, σύμφωνα με τον κ. Ζουρνατζή που ίσχυαν με τον πρηγούμενο ΚΟΚ έχουν μειωθεί στο μισό, εκτός απο κάποιες εξαιρέσεις που είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, οι παραβιάσεις Stop και ερυθρού σηματοδότη, η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων και η πλημελλής σήμανση εργασιών στις οδούς. Γι’ αυτές τις παραβάσεις ισχύει το προηγούμενο πρόστιμο, χωρίς τη δυνατότητα πληρωμής στο μισό τις πρώτες 10 ημέρες.
Αν κάποιος διαπράξει τρεις παραβάσεις τέτοιου είδους μέσα στην ίδια τριετία του αφαιρείται δια βίου το δίπλωμα.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν οι παραβάσεις που καταγράφηκαν περισσότερο μετά την 30η Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Ζουρνατζή.
Το γεγονός, πάντως, πως δεν υπάρχει πλέον χρηματικό πρόστιμο,αλλά αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 μέρες, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ζουρνατζής.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση