Πολύωρη, με μεγάλη ένταση και λεκτικές αντιπαραθέσεις ήταν η συνεδρίαση τουΠεριφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για τις εξελίξεις στο “Μακεδονικό” και την Ονομασία του Γειτονικού Κράτους. Τελικώς αποφάσιστηκε η έκδοση ψηφίσματος στο οποίο το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει τη διαφωνία του με τη σύνθετη ονομασία .
Πριν τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε πως θα παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας την Κυριακή στις Πρέσπες, λόγω του θεσμικού του ρόλου και ασχέτως αν συμφωνεί ή όχι με τη συμφωνία.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ Κοζάνης και ο δημοσιογράφος Μάκης Νασιάδης, ο κ. Καρυπίδης τόνισε ότι η πλειοψηφία της παράταξης του, έκρινε ότι υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στη συμφωνία αυτή, «που μας οδηγούν στο να ξεκολλήσουμε από την άρνηση του χθες», όμως όπως ανέφερε, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν και σημαντικές αντιρρήσεις σε ότι αφορά το θέμα την γλώσσας, της ιθαγένειας και της Εθνικότητας, που προβλέπει η συμφωνία, η οποία θα βάλει « σε μελλοντικές περιπέτειες, τόσο τη γείτονα χώρα όσο και την ευρύτερη περιοχή».
Επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης καταδίκασε την συμπεριφορά, τόσο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που ζήτησε στη Βουλή την κατάλυση της Δημοκρατία, όσο και τη «στάση και συμπεριφορά ορισμένων στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου, Γιώργος Δακής, αφού τάχθηκε κατά της συμφωνίας της χώρας μας με τη γείτονα χώρα, ζήτησε την παραίτηση, τόσο του περιφερειάρχη όσο και όλων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου, ως αντίδραση από πλευράς της Δυτικής Μακεδονίας για τη συμφωνία.
«Η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει τα πράγματα σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις και διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δακής και τόνισε ότι «η συμφωνία είναι αδιανόητη για εμάς τους Μακεδόνες, γιατί δεν μπορεί να εκχωρηθεί το όνομά μας, καθώς δεν υπάρχει Μακεδονική Εθνότητα και γλώσσα».
Την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δυτική Μακεδονία, εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νίκος Χατζίδης, ο οποίος έκανε και από την πλευρά του για λάθη του παρελθόντος από πλευράς της χώρας μας.
Για «γκρίζες ζώνες στο Σύνταγμα» της γείτονος χώρας και για «ύπουλο οδικό χάρτη», έκανε λόγο η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, γιατί όπως τόνισε «στις 11 Ιουλίου θα υπάρξει η διαδικασία ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν γίνει οι αλλαγές στο Σύνταγμά τους». Μάλιστα όπως ανέφερε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και με τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί όπως τόνισε «δεν θα μπορούν να έχουν ταυτότητα προέλευσης». Τέλος, αφού χαρακτήρισε τον κ. Καρυπίδη ως «προπαγανδιστή της Κυβέρνησης», για τις πρόσφατες δηλώσεις, που έκανε στη Φλώρινα, ζήτησε από τον ίδιο να μην παρευρεθεί στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας, μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδος και FYROM, γιατί όπως είπε θα είναι «προσβολή για την Περιφέρεια».
Για «ανερχόμενο εθνικισμό και πατριωτισμό», με αφορμή τη συμφωνία έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, Γιάννης Βήττας, ενώ τόνισε ότι τον λυπεί που «δυστυχώς δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη και στην περιοχή μας για το θέμα αυτό». Μάλιστα όπως ανέφερε οι μισοί από την παράταξη της πλειοψηφίας «τρέχουν στα συλλαλητήρια» και οι άλλοι κρατούν στάση αναμονής.
Αναφερόμενος για τη συμφωνία τόνισε ότι αυτή έχει «έντονο το αποτύπωμα» του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών, που «θέλουν να ελέγξουν τη γείτονα χώρα» και δεν αποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο λαών.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Νικόλαος Κουρκούτας, αφού «καταδικάζει απερίφραστα την συμφωνία», ζητώντας να γίνει Δημοψήφισμα, τόνισε ότι «θεωρεί την ενέργεια κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», ενώ χαρακτήρισε αυτή της συμφωνία ως «έσχατη προδοσία».
Πληθώρα αντιδράσεων στο περιφερειακό συμβούλιο για τη συμφωνία με τη FYROM
Την αντίθεσή τους, τόσο στην παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Καρυπίδη στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της FYROM, όσο και στην ίδια τη συμφωνία, εξέφρασαν αρκετοί σύμβουλοι, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τον παράταξή του.
Ψήφισμα επί της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ
Σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της Συμφωνίας για την επίλυση διαφορών μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM)
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
με πλήρες αίσθημα ευθύνης ως Έλληνες και κυρίως ως Μακεδόνες με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό και στους αγώνες των προγόνων μας να διαφυλάξουν, με το αίμα τους, την ελληνικότητα της Μακεδονίας
ότι:
- Η Μακεδονία ως όνομα, ως ιθαγένεια, ως γλώσσα και ως ιστορία είναι αδιαπραγμάτευτη.
- Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» (για κάθε χρήση) μπορεί να εμφανίζεται ως λύση αλλά για τους Δυτικομακεδόνες δεν είναι αποδεκτή.
- Με πλήρη ευθύνη, νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα πρέπει να συμβάλλουμε στην επίλυση του μακροχρόνιου αυτού ζητήματος που ταλανίζει την χώρα μας για περισσότερα από 25 χρόνια με γνώμονα όχι μόνο τη διαφύλαξη της ιστορίας και της υπόστασής μας αλλά και της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων της χώρας μας στο παρόν και στο μέλλον.
- Δηλώνουμε παράλληλα ότι η μη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαρκείς ανακατατάξεις, πιέσεις και απειλές που δέχεται η Πατρίδα από άλλους γείτονες με εκφρασμένες αλυτρωτικές διαθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων με απρόβλεπτες συνέπειες.
- Θα πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια ότι η ομιλούσα γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών και διαχωρίζεται ρητά από την ελληνική, γλωσσική, ιστορική κληρονομιά.
- Η αποδοχή από την πΓΔΜ, βάσει της προτεινόμενης Συμφωνίας «erga omnes», να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση είναι επιτακτική όπως και η απάλειψη κάθε αλυτρωτικού όρου από το Σύνταγμά της.
- Όλοι οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να ενημερωθούν για τους όρους της Συμφωνίας, τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο όχι μόνο βραχυχρόνια αλλά, κυρίως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα απαιτείται κοινή εθνική στάση.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Δυτικής Μακεδονίας
Φώτης Κεχαγιάς