Πολύ λιγότερες από το 2017 είναι φέτος οι αναφορές για οχλήσεις και ζημιές αρκούδων στο φυσικό και ζωϊκό κεφάλαιο της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης του Αρκτούρου Νίκο Παναγιωτόπουλο τα ζώα ναι μεν επισκέπτονται κατοικημένες περιοχές, αλλά οι ζημιές είναι ελάχιστες.
«Δυστυχώς ο άνθρωπος θεωρεί τις αρκούδες ανταγωνιστικό είδος και υπάρχουν αντιδράσεις. Επίσης, αν κάποιος, μη επαγγελματίας, έχει ζημιά για παράδειγμα στις καλλιέργειές ή στα ζώα του δεν μπορεί να αποζημιωθεί» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα και στους πολίτες με επιδοτούμενα προγράμματα για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, τοποθετώντας ηλεκτροφόρα σύρματα, φωτισμό που αποτρέπει τα ζώα και άλλο εξοπλισμό, μια και αποζημιώσεις δίνονται μόνο στους επαγγελματίες που έχουν αγροτικές ή ζωϊκές δραστηριότητες.
Το θετικό πάντως είναι ότι τα ατυχήματα στους οδικούς άξονες, μετά την τοποθέτηση υψηλής περίφραξης στην Εγνατία, όπως επισημαίνει το μέλος της ομάδας άμεσης επέμβασης, έχουν μειωθεί σημαντικά. «Ο προβληματισμός είναι στους κόμβους, προκειμένου να μπορέσει να αποτραπεί η είσοδος των ζώων από τους κόμβους. Ατυχήματα φέτος δεν είχαμε πολλά» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση