Δεν αισιοδοξώ για το «αμιγές καλού»

3 Min Read

Πληθαίνουν καθημερινώς οι αποκαλύψεις, οι καταγγελίες, αλλά και οι ομολογίες ανθρώπων που διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο, από τις όποιες αποδεικνύεται ότι υπήρξε μέγα πρόβλημα συντονισμού των υπηρεσιών που έπρεπε να προστατευόσουν τις ζωές των ανθρώπων στο Μάτι και τις περιουσίες τους στην ευρύτερη ανατολική Αττική. Αναρωτιέμαι όμως αν όλα αυτά σας βοηθούν κ. Πρόεδρε να  πάτε τον προβληματισμό σας λίγο πιο πέρα από τις ευθύνες των προσώπων.

Ευθύνες προσώπων υπήρξαν αμέτρητες. Εκτείνονται πολύ πέρα από το στενό πλαίσιο των δυο παραιτήσεων και των δυο «αποκεφαλισμών».  Αλλά αυτή η φωτιά δεν «έκαψε» μόνο δυο πολίτικα πρόσωπα και δυο κρατικούς αξιωματούχους. Έκανε στάχτη το ίδιο το σύστημα πολιτικής προστασίας. Αναδεικνύοντας όχι τόσο την έλλειψη μελετών για την πρόληψη και την διάσωση. Διότι από «μελέτες» είναι γεμάτα τα συρτάρια των «αρμοδίων». Αναδεικνύοντας κυρίως τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου. Δυσλειτουργίες που φθίνουν ακόμη και στο επίπεδο απουσίας στοιχειώδους επικοινωνίας μεταξύ «αρμοδίων». Με πιο κραυγαλέα περίπτωση την μεγάλη, ασυγχώρητη καθυστέρηση στην επικοινωνία μεταξύ πυροσβεστικής και  αστυνομίας.

- Advertisement -

Οι πρόγονοι μας, μας άφησαν ως παρακαταθήκη το «μηδέν κακόν αμιγές καλού». Το «καλό» που θα μπορούσε να προκύψει από μια τραγωδία που μας κόστισε την ζωή τόσων συνανθρώπων μας, σε τόσο φρικτές συνθήκες, συνοψίζεται στις λέξεις «διδαχή» και «διόρθωση». Να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν. Και, πέρα από τον καταλογισμο των ευθυνών, ππολιτικών ή άλλων, να κοιταξουμε πως θα διορθωσουμε το «σύστημα» μας.

Ετοιμάζεσθε κ. Πρόεδρε για την καθιερωμένη ετήσια πολιτική παράσταση στην ΔΕΘ. Και ψάχνετε, εσείς και το στενό επιτελείο σας, να βρείτε τι θα ανακοινώσετε, μπας και πτυχωτέ αλλαγή του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες εξετάζετε και το ενδεχόμενο να πάτε στην ΔΕΘ με «νέο κυβερνητικό πρόσωπο». Με  νέο σχήμα. Αυτό που θα «τραβήξει το κάρο» ως τις εκλογές. (Που μάλλον μετατίθενται για την τριπλή κάλπη του Μαΐου).

Μήπως, πέρα από αλλαγές προσώπων, είναι η ώρα να αλλάξετε την δομή αυτού του τερατώδους σχήματος με τις δεκάδες των υπουργών και υφυπουργών; Να προχωρήσετε σε συγχώνευσης υπουργείων; Αρχίζοντας από τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Η φοβάσθε τις αντιδράσεις εκείνων που θα χάσουν τις καρέκλες τους, αν φθάσουμε σε μια κυβέρνηση τριάντα, το πολύ, προσώπων;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

Μοιραστείτε την είδηση