Ψευδής είδηση ή κακή δημοσιογραφία;

2 Min Read

Αυτές τις μέρες ξαναήρθαν τα fake news στην επικαιρότητα με αφορμή τον υποτιθέμενο θάνατο του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.
Για να πούμε, όμως, την πάσα αλήθεια δεν πρόκειται περί fake news, αλλά κακής δημοσιογραφίας. Γιατί τα fake news προϋποθέτουν λόγο ύπαρξης και εξυπηρετούν μια συγκεκριμένη ιδεολογία.
Η κακή δημοσιογραφία απλά τυχαίνει, γιατί κάποιος δεν βρέθηκε εγκαίρως κάπου και αντί να πει την αλήθεια, προτίμησε να γράψει κάτι από τη φαντασία του. Τυχαίνει όταν κάποιος δεν διασταυρώνει τις ειδήσεις του και υπό την πίεση του χρόνου, αναρτά ή δημοσιεύει κάτι ως πραγματικό. Τυχαίνει όταν κάποιος δεν έχει μάθει να ελέγχει τις πηγές του.
Καλά, δεν τυχαίνει ακριβώς. Τρόπος του λέγειν. Συμβαίνει γιατί μέσα στον ορυμαγδό της πληροφορίας και την καθημερινότητα της πίεσης της δουλειάς, κάποιος προτιμά να το ρισκάρει για να είναι πρώτος, παρά να ακολουθήσει τα απαραίτητα βήματα του βασικού εγχειριδίου της δουλειάς του.
Το πρόβλημα είναι γιατί τόσοι άλλοι είναι πρόθυμοι να πατήσουν αυτή την πεπονόφλουδα.
Όπως έχουμε ξαναπεί τα fake news δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Απλά σήμερα είναι οι συνθήκες τέτοιες που επιτρέπουν τη γρήγορη διάδοσή τους. Πάντως η ψευδής πληροφορία διαδιδόταν εύκολα μέσα από τα άτυπα δίκτυα των διάφορων μικροκοινωνιών.
Ας μην μας κάνει λοιπόν εντύπωση αυτό κι ας επικεντρωθούμε στο πως θα αυξήσουμε την άμυνά μας.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση