Ο Μακεδονικός Κοζάνης την εποχή που στόχευε να ξαναγυρίσει στις επιτυχίες του 1950

4 Min Read

Ο Μακεδονικός Κοζάνης είναι ένα από τα δύο ιστορικά σωματεία της πόλης μας, το οποίο  δρύθηκε – μαζί με το άλλο, τον Ολυμπιακό – το 1928.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Από την ίδρυσή του μέχρι και το 1964, οπότε διαλύθηκε μαζί με τον Ολυμπιακό και  γεννήθηκαν» δύο νέα σωματεία, η «Κοζάνη» και ο «Λασσάνης», δίνει το «παρών» στους στίβους και μετέχει ενεργά στις επίσημες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε Πανελλαδικό, με την συμμετοχή του στους αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος.

Προπολεμικά, προσπαθεί να ανταγωνισθεί σε τοπικό επίπεδο τον μεγάλο αντίπαλό του, τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως κρατά τα σκήπτρα και αναδεικνύεται και πρωταθλητής της ΒΔ Μακεδονίας την περίοδο 1932-33.

Μεταπολεμικά, αντιστρέφονται οι «ρόλοι» και από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Μακεδονικός είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος όχι μόνο της Κοζάνης, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, αφού ανακηρύσσεται πρωταθλητής το 1955 ,το 1956, το 1959, ενώ το 1954 αγωνιστικά είναι αχτύπητος και τερματίζει πρώτος στο πρωτάθλημα, χάνει όμως τον τίτλο στα «χαρτιά», ύστερα από ένσταση της Ελλάδος Φλωρίνης, λόγω αντικανονικής συμμετοχής του τερματοφύλακά του, Τέλη Διάφα, ο οποίος, το 1945, είχε υπογράψει δελτίο στον Π.Α.Ο.Κ. Θεσ/νίκης και η ομάδα της Συμπρωτεύουσας τον συμπεριελάμβανε στον ετήσιο πίνακα των ποδοσφαιριστών της, ανανεώνοντας κάθε χρόνο το δελτίο του μονομερώς, έτσι ώστε ο Τέλης Διάφας να φέρεται ότι έχει υπογεγραμμένο δελτίο, την ίδια ποδοσφαιρική περίοδο, σε δύο Συλλόγους!…

Στην δεκαετία του 1950, ο Μακεδονικός είχε ένα πανίσχυρο συγκρότημα, του οποίου η φήμη είχε ξεπεράσει τα στενά τοπικά όρια και είχε τύχει της Πανελλήνιας αναγνώρισης, αφού οι επιτυχίες του σημειώνονταν και εναντίον ομάδων της Θεσ/νίκης (με Π.Α.Ο.Κ. 1-1, με Ηρακλή 2-0 και 2-1 στη Θεσ/νίκη, με Απόλλωνα Καλαμαριάς 0-0, με Μακεδονικό Θεσ/νίκης 2-0, με Μελιτέα 3-1 κ.α.), των Αθηνών (με Αστέρα 3-1), των στρατευμένων (με Εθνική Ενόπλων 1-1, με Επιλέκτους Χωροφυλακής 1-0), ακόμη και της αλλοδαπής (με Μπούσκ Βελιγραδίου 3-2). Οι ποδοσφαιριστές του: Διάφας, Τριανταφύλλου, Λώλος Βαρδάκας, Δημ. Κυρατσούς, Σιόγκας, Τζιούτζιος, Κουντουράς, Χλιάπας, Ηλίας Κυρατσούς, Καλώτας, Κυράνος, Καλλιανιώτης, Κουκουμπέσης, Στραβού, Τάκης Αποστολίδης, Τσολακίδης, Εσπερίδης, Μάστορας, Γιάν. Κυρατσούς, Γεωργ. και Κώστας Παπαδόπουλος, Δεληβοριάς, Δήμου κ.α., ήσαν από τα βασικά στελέχη, που έγραψαν «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του Συλλόγου.

Την «κληρονομιά», που άφησαν οι πρωταγωνιστές της δεκαετίας του 1950, την διατηρούν και οι μεταγενέστεροι, με κάποια ενδιάμεσα διάκενα, λόγω της μετονομασίας του το 1964 – οι οποίοι ήδη ως Μακεδονικός ανεδείχθησαν πρωταθλητές Ε.Π.Σ. Κοζάνης 2 φορές (1983-84 και 2011-12), επίσης 2 φορές αγωνίσθηκαν στην Δ’ Εθνική (1984-85 και 2012-13), ενώ ως Λασσάνης έχουν ανάλογες επιτυχίες.

Μία από τις πολλές πτυχτές και συνθέσεις στην πολυετή ιστορία του Μακεδονικού, είναι και η παρατιθεμένη στη φωτογραφία. Είναι από την περίοδο 1973-74 και απεικονίζονται όρθιοι από αριστερά: Ο επί σειρά ετών Πρόεδρος Γιώργος Σιακαβάρας, οι ποδοσφαιριστές Γιώργος Σιαλβέρας (Μέντεκας), Σάββας Παπαδόπουλος, Γιάννης Τζήμος, Δημ. Καραγιάννης, Κων. Διδίλης, Δημ. Παράνομος, ο επίσης επί σειρά ετών Γενικός Αρχηγός Τηλέμαχος Σιούλας και καθήμενοι (από αριστερά) οι: Κυρ. Σαρρής, Αλέκος Νιάκας, Γεωργ. Τσολάκης, Σπυρ. Καβουρίδης και Παύλος Τσακιρίδης.

ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

Μοιραστείτε την είδηση