Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

4 Min Read

Πειραιάς βαθύς

 

- Advertisement -

Μυστήρια και φόνοι

 

Διονύσης Χαριτόπουλος

 

Τόπος, 2018

238 σελ.

 

«Μετά τα “Εκ Πειραιώς” και “Πειραιώτες” η τριλογία του Πειραιά ολοκληρώνεται με το βιβλίο “Πειραιάς βαθύς” του Διονύση Χαριτόπουλου.

Όλα αυτά έγιναν.
Έγιναν κι άλλα
που δεν θα μάθουμε ποτέ.

Είναι κόσμος υπόγειος.
Όσοι ξέρουν δεν μιλάνε.
Κι όσοι μιλάνε δεν ξέρουν.

Το παρελθόν του Πειραιά είναι βαρύ. Στις αθηναϊκές εφημερίδες αναφερόταν με δέος: “Η πόλις των φρικτών εγκλημάτων”, “Το βασίλειον του τρόμου”, “Το λιμάνι της παρανομίας” κ.ά.

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος καταδύεται στον βυθό του μεγάλου Λιμανιού και φέρνει στην επιφάνεια τον σκληρό και βίαιο κόσμο του, μέσα από πραγματικά γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν, χωρίς μύθους και ωραιοποιήσεις.

Στη σκοτεινή εποχή του Πειραιά, κυριαρχούσαν η βία και το έγκλημα. Αν ήσουν άοπλος, ήσουν ξεγραμμένος. Ακόμα και οι πιο φιλήσυχοι πολίτες κοιμόντουσαν με το πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι, γιατί νταήδες, συμμορίες, σωματέμποροι, λυμαίνονταν την πόλη, σκότωναν και σκοτώνονταν μεταξύ τους.

Ένα ανθολόγιο τρόμου και αίματος.»

 

Ο Διονύσης Χαριτόπουλος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά όπου από μικρή ηλικία έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές στο Λιμάνι και στα γύρω μηχανουργεία, εγκατέλειψε νωρίς δύο απόπειρες σπουδών στην Αθήνα και στο Λονδίνο και δούλεψε στη διαφήμιση μέχρι το 1990.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο άνδρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

 

Ιστορική κωμωδία

 

Γιάννης Παπαγιάννης

 

Διάπλαση, 2018

496 σελ.

 

«Το 2013 η Άννα Μαρία Αθανασίου ξεκινά να υλοποιήσει ένα τολμηρό όνειρο: με τη βοήθεια ενός πρώην φίλου της προγραμματιστή ξεκινούν να φτιάξουν μια ταινία για τη ζωή του προπάππου της Ιάκωβου Αθανασίου, με βάση ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα όμως ξεφεύγει απ’ τα χέρια τους και η ιστορία -και η ζωή- του προπάππου της προκύπτει διαφορετική. Γεννημένος την ίδια ημέρα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Ιάκωβος Αθανασίου ζει δυο χρεοκοπίες, ερωτεύεται, περιδιαβαίνει ανάμεσα σε μύθους της εποχής και μαζί του ξαναζούμε και διαβάζουμε διαφορετικά την Ιστορία.

Μια “ιστορική κωμωδία”, που με το ειρωνικό, στοχαστικό, ανατρεπτικό της ύφος, την εμπεριστατωμένη αναπαράσταση των εποχών και την απολαυστική μεταχείριση των κεντρικών της ηρώων, μας υποχρεώνει σε μια διαφορετική ανάγνωση και αποτίμηση της Ιστορίας.»

 

Το έκτο μυθιστόρημα του Γιάννη Παπαγιάννη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διάπλαση» χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα ως «Ιστορική Κωμωδία». Είναι μεν ένα ιστορικό μυθιστόρημα που, ωστόσο, παραβιάζει τις συβάσεις του είδους.Αυτό έχει αποτέλεσμα αφ’ ενός να γίνεται πιο διασκεδαστικό και πιο ευχάριστο για τον αναγνώστη, αφ’ ετέρου να υπονομεύει τη σοβαροφάνεια της ιστορικής αφήγησης και να δίνει περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών στους ανθρώπους που το διαβάζουν.

 

Ο Γιάννης Παπαγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Ικαρία. Σπούδασε Φυσική και έκανε μάστερ στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων “Πέντε ώρες” (1989), “Η πικρή γεύση” (1992), “Ο ύπνος περιβάλλει” (1998), “Η ασθένεια της πεταλούδας” (Άγκυρα, 2009), “Το διπλό πρόσωπο του νου” (Κριτική, 2015). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Το διήγημά του “Ο τοίχος” μεταποιήθηκε σε ταινία μικρού μήκους το 2003.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011 διατηρεί στήλη βιβλίου στην εφημερίδα ‘Τύπος της Κυριακής’ και δημοσιεύει βιβλιοκριτικές σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.

Μοιραστείτε την είδηση