Φοιτητές αεροναυπηγικής από την Αγγλία για εκπαίδευση στην Κοζάνη – Ποιες σχετικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή

3 Min Read

Σαράντα φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων του Πανεπιστημίου South Wales επισκέπτονται κάθε Νοέμβρη την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Καβάλα, για να πετάξουν με τα αεροσκάφη της Egnatia Aviation, προκειμένου να καταγράψουν για το μάθημα αεροναυπηγική διάφορα στοιχεία που χρειάζονται.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Έλληνας αναπληρωτής καθηγητής Αεροναυπηγικής Ηλίας Λάππας, ο οποίος με το που έμαθε ότι η Egnatia Aviation διαθέτει από φέτος δεύτερη βάση στην Κοζάνη, εκδήλωσε τον ενδιαφέρον να γίνουν μερικές από τις πτήσεις αυτές στην περιοχή.
«Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να συλλέξουν δεδομένα από πραγματική πτήση, τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστούν, να κάνουν εργασία και να αποφανθούν για τα πτητικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και τη συμπεριφορά του. Αυτός είναι ο λόγος που ερχόμαστε στην Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Λάππας.
«Η πτήση με ένα πραγματικό αεροσκάφος απέχει πάρα πολύ απ’ αυτό που μπορεί να γίνει και στον εξομοιωτή και στην τάξη. Οπότε τα δεδομένα αυτά είναι ως επί το πλείστον ταχυτήτων και υψομέτρων.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο εκπαιδευτής έχει υπόψη του να εκτελέσει κάποιους συγκεκριμένους ελιγμούς που εξετάζουν τη δυναμική συμπεριφορά του αεροσκάφους και το πώς θα ανταποκριθεί σε ένα ξαφνικό εισερχόμενο» συνεχίζει ο κ. Λάππας.
Στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας που την κάνουν ιδανική είναι ότι «οι δοκιμαστικές πτήσεις που εκτελούν οι φοιτητές δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν στη Μ. Βρετανία λόγω καιρού, ενώ η Ν. Ευρώπη είναι ιδανική».
Έτσι επιλέχθηκε η τρίτη μεγαλύτερη σχολή εκπαίδευσης επαγγελματιών πιλότων η Egnatia Aviation. O κ. Λάππας μιλώντας με στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκε την Κοζάνη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες εργασίες φοιτητών εδώ. Η κίνηση αυτή δείχνει πως παράλληλα με την εκπαίδευση επαγγελματικών πιλότων στην περιοχή, μπορούν παράλληλα να αναπτυχθούν κι άλλες δραστηριότητες που η περιοχή ως τώρα έβλεπε με το κιάλι.
Όσο για το τι πρέπει να κάνει η χώρα ο καθηγητής αεροναυπηγικής είναι σαφής. Το μέλλον είναι στη σχεδίαση αεροσκαφών. «Παραδοσιακά η Ελλάδα δεν έχει δώσει έμφαση στη σχεδίαση, καθώς δεν έχει δοθεί προτεραιότητα τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα. Αυτό που γίνεται τώρα είναι η συνεισφορά της χώρας σε θέματα εκπαίδευσης που δεν απαιτούν παρά πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Θα ήταν καλό, όμως, να εμπλακούμε ως χώρα στα θέματα της σχεδίασης. Ακόμα και στη γειτονιά μας στη Ρουμανία αυτή τη στιγμή υπάρχει στιγμή παραγωγής τελευταίας γενιά ελικοπτέρων της Airbus. Είναι κάτι που κι εδώ μπορεί να γίνει και να συμπληρώσει πολύ ωραία το κομμάτι της πτητικής και τεχνικής εκπαίδευσης» καταλήγει ο κ. Λάππας.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση