«Αν ο λαός δεν πιστεύει στην δύναμή του και δεν συμμετέχει στις αποφάσεις δεν μπορεί να αντισταθεί και να επιβιώσει στις κρίσεις» δήλωσε από την Κοζάνη η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση της Εργατικής Λέσχης για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση.
«Ο λαός πιστεύει στην επανάσταση, πιστεύει στον σοσιαλισμό και γι αυτό ακριβώς μπορεί να αντιστέκεται και το μήνυμα που μεταφέρουμε όπου και να πάμε είναι η συνέχιση του επαναστατικού εγχειρήματος από την πηγή του πριν 60 χρόνια μέχρι σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κορτίνα σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.
«Εμείς βρισκόμαστε εδώ για να προβάλλουμε την πραγματικότητα της Κούβας και την εξέλιξη της Κουβανικής Επανάστασης. Στο βιβλίο «η ιστορία θα με δικαιώσει» του Φιντέλ Κάστρο, περιέχονται δυο κείμενα: το ένα είναι η απολογία του ίδιου στο δικαστήριο που στήθηκε από την δικτατορία του Μπατίστα μετά την αποτυχημένη επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα. Σε αυτό περιγράφει τα προβλήματα και τις δυστυχίες του Κουβανικού λαού και τεκμηριώνει γιατί ήταν απαραίτητη η ένοπλη επαναστατική αντίδραση. Το δεύτερο είναι η ομιλία του στο πρώτο συνέδριο του κομουνιστικού κόμματος της Κούβας όπου κάνει μια ιστορική ανάλυση της επαναστατικής διαδικασίας και εξηγεί πως υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της Μονκάδα. Για εμάς είναι σημαντικό να δείξουμε πως η επανάσταση εξακολουθεί να είναι ζωντανή μετά από 60 χρόνια, βελτιώνοντας καθημερινά τις συνθήκες ζωής του Κουβανικού λαού δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Κορτίνα.
Η εκδήλωση «60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης από την Εργατική Λέσχη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί – Αλληλεγγύη με την Κούβα». Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Φιντέλ Κάστρο «η ιστορία θα με δικαιώσει» το οποίο παρουσίασε το μέλος του «Χοσέ Μαρτί» Νατάσα Τερλεξή. «Παρουσιάζει μεταξύ άλλων με στοιχεία, τα έξι βασικά στοιχεία που ήθελαν οι νέοι αγωνιστές να λύσουν και είναι, το πρόβλημα της γης, της εκβιομηχάνισης, της κατοικίας, της ανεργίας, της εκπαίδευσης και της υγείας του λαού. Κάτι μας θυμίζουν σήμερα αυτά τα ίδια προβλήματα έτσι δεν είναι;» είπε με ρητορικό τρόπο η κ. Τερελξή.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου τονίστηκε ιδιαίτερα πως σπάνια στην ιστορία ένα πρόγραμμα εφαρμόζεται τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά όσο το πρόγραμμα της Μονκαδα. Αυτό έγινε γιατί, σύμφωνα με την κ. Τερλεξή, πέρα από την αντίθεση στην δικτατορία του Μπατίστα οι επαναστάτες θεωρούσαν εξ αρχής ότι έπρεπε να πάνε πιο πέρα και ότι δεν μπορούσε να γίνει αντιδικτατορικός αγώνας χωρίς να περιλαμβάνει τα παραπάνω αιτήματα.
Σωκράτης Μουτίδης