Η «γκάφα» του Ζόραν Ζάεφ, δια της οποίας τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της υπογραφής του στην συμφωνία των Πρεσπών, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μια χρυσή ευκαιρία για ουσιαστική διόρθωση αυτής της συμφωνίας. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού δυναμικού στην δική μας χωρά θα μπορούσε να συνεννοηθεί και να καταλήξει σε ενιαία εθνική γραμμή.
Να συμφωνήσουν δηλαδή όλα τα κόμματα ότι αποδέχονται την συμφωνία ως προς το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Με τις συνοδευτικές διευκρινίσεις, που περιέχονται ήδη στο συμφωνημένο κείμενο. Ότι δηλαδή πρόκειται για τον γεωγραφικό προσδιορισμό μιας νέας χώρας που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της. Και, πέραν τούτου, να επιζητούν την διόρθωση της ως πίρος τα δυο επικίνδυνα σημεία. Το πώς θα ονομάζεται η εθνικότητα και η γλώσσα αυτού του κράτους.
Τα δημογραφικά δεδομένα, αν και δεν έχει γίνει ακόμη μια αξιόπιστη απογραφή, υπό διεθνή εποπτεία, πιστοποιούν ότι το κράτος αυτό, με τα δυο εκατομμύρια κάτοικους, είναι κατ’ εξοχήν πολυεθνικό. Ναι μεν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «Μακεδόνες» είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, 64,2%, σχεδόν τα δυο τρίτα του. Αλλά υπάρχουν και οι Αλβανοί 25,2%, Τούρκοι 3,9%, Ρομά 2,7%, Σέρβοι 1,8% Βλάχοι, Βόσνιοι, και άλλοι που είναι αντιδημοκρατικό να «τυλίγονται» υπό τον όρο «Μακεδόνες».
Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από το 64,2% της πλειονότητας πρέπει να αφαιρεθεί ένα σοβαρό ποσοστό που άρχισαν πλέον να αυτοπροσδιορίζονται ως Βουλγάροι. Και το οποίο αναμένεται να φθάσει πολύ ψηλά, ενώ για την ώρα ξεπερνά το 5%,
Είναι διαφωτιστικό, επί του προκειμένου, ένα απόσπασμα από άρθρο του τ. προέδρου της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Νίκου Μέρτζου στην «Καθημερινή»:
«Στις 14.12.2017 ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων Ταλάτ Τζαφέρι ανακοίνωσε πως 72.628 πολίτες δήλωσαν «Βούλγαροι Μακεδόνες» και έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο. Ενώ τρεις μήνες νωρίτερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Βαλερί Σιμεόνοφ δήλωσε ότι εκκρεμούν ακόμη 53.000 αιτήσεις πολιτών των Σκοπίων που δηλώνουν Βούλγαροι και ζητούν διαβατήριο».
Μια αληθώς δημοκρατική και πραγματιστική λύση είναι ο προσδιορισμός της «ταυτότητας» των πολιτών αυτής της χωράς ως «Βαλκανικής». Και της κυρίαρχης γλώσσας με αυτό που ήδη αποδέχονται με την συμφωνία των Πρεσπών. Τι αποδέχονται; Ότι είναι «Σλαβική». Ε, αυτό ας μείνει.
Μοιραστείτε την είδηση