Παγώνουν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης από τις πολικές θερμοκρασίες

2 Min Read

Πολλά προβλήματα στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, θέρμανσης και αποχέτευσης μπορούν να προκαλέσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών.
Τα δίκτυα παγώνουν και με την άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, μπορεί να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

«Είναι εύκολο να προστατέψουν τα σπίτια και τις εγκαταστάσεις τους οι πολίτες, απομονώνοντας κάποια δίκτυα που δεν χρησιμοποιούνται το χειμώνα (βρύσες εξωτερικές, ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ) και για την κεντρική θέρμανση να περιορίζουμε τις μεγάλες απαιτήσεις. Όσο πιο ψηλά βάζουμε το θερμοστάτη, επιβαρύνουμε το σύστημα. Πρέπει να έχουμε μεριμνήσει για αντιπαγωτική προστασία, αλλά να έχουμε κάνει και την απαραίτητη συντήρηση, προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα» λέει ο Γιώργος Σιώλιας, πρόεδρος του συνδέσμου υδραυλικών Κοζάνης.
Με τον υδράργυρο στους -5 βαθμούς Κελσίου ότι πάγωσε πάγωσε λένε οι ειδικοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε κάποια προβλήματα. Ο υδραυλικοί συστήνουν να καλύπτονται οι εξωτερικές σωληνώσεις και οι βρύσες, αλλά και να μην κλείνει ποτέ ο θερμοστάτης, ακόμα και σε ακατοίκητα διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σιώλια τα πρώτα προβλήματα θέρμανσης έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πολυκατοικίες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν μερίμνησαν να καθαριστούν έγκαιρα τα δίκτυα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη απόδοση. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και να περιορίσουμε τις απώλειες μας, για να βοηθήσουμε κι εμάς και τους υπόλοιπους» τονίζει.
Ο καθαρισμός των δικτύων είναι μια απλή διαδικασία που πρέπει να γίνεται με συμφωνία από όλους τους ενοίκους της οικοδομής, κατά την προετοιμασία για το χειμώνα και συστήνεται και από την ΔΕΥΑΚ.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση