Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

4 Min Read

Η πτήση του Ικάρου
Kevin Andrews
μετάφραση: Δέσποινα Ρισσάκη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018
352 σελ.
«Όταν του ανατέθηκε να µελετήσει τα µεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου, ο νεαρός απόφοιτος του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ, Κέβιν ‘Αντριους, βρέθηκε να ταξιδεύει στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1940, µέσα στο χάος ενός αιµατηρού εµφυλίου πολέµου. Όµως το εξαιρετικό βιβλίο του δεν έχει θέµα ούτε τα κάστρα ούτε την πολιτική: είναι ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην Ελλάδα του Εµφυλίου, που διαβάζεται σαν µυθιστόρηµα και δίνει πιθανώς την πρώτη, αλλά οπωσδήποτε την πιο παραστατική, αφτιασίδωτη και αξέχαστη εικόνα της ζωής στην Ελλάδα κατά τα σκληρά αυτά χρόνια.
Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, ο ‘Αντριους κατάφερε παρ’ όλα αυτά να κερδίσει την εµπιστοσύνη ανθρώπων προσκείµενων και στις δύο πλευρές. Με το να γίνει πνευµατικός αδελφός µιας φατρίας βοσκών, ή ακούγοντας την τροµακτική ιστορία του παπα-Σταύρου, του ιερέα του χωριού, ή µέσα από την απίθανη φιλία του µε τον γοητευτικό και βίαιο Κωσταντή, γνώρισε όλη τη ζεστασιά, την ευαισθησία, την παραφορά αλλά και τη σκληρότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά µε τη γραφίδα του στο βιβλίο αυτό.»
Ο Kevin Andrews υπήρξε φιλέλληνας, συγγραφέας και αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1924 στο Πεκίνο, από ‘Αγγλο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Η εκπαίδευσή του μοιράστηκε ανάμεσα σε σχολεία στην Αγγλία (Ripley Court και Stowe) και την Αμερική (St Paul’s και Harvard). Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1947, ως υπότροφος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του το 1956.Είναι συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού «Athens» (στη σειρά Cities of the World), του μακροσκελούς ποιήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία First Will & Testament, της ανθολογίας πρωτογενών πηγών «Athens Alive», της συλλογής άρθρων «Greece in the Dark» και της έμμετρης σάτιρας «Byzantine Blues».
Το 1975 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Πέθανε στα Κύθηρα το 1989.

Ο νονός: Η επιστροφή
Mark Winegardner
μετάφραση: Χριστίνα Ελιασά
Οξύ, 2018
728 σελ.
Η Αμερική του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα ιδωμένη από τη σκοπιά της πέμπτης εξουσίας. Μιας εξουσίας που κρατά στο χέρι τις άλλες τέσσερις: πολιτικούς, αστυνόμους, δικαστές και δημοσιογράφους, μαζί και τον κόσμο του τζόγου και του θεάματος. Της Κόζα Νόστρα του Μάικλ Κορλεόνε, που σκοπεύει να επεκταθεί κι εκτός Αμερικής, ενισχύοντας τους δεσμούς με τη Σικελία και αποκτώντας πλήρη έλεγχο της Κούβας.
Παράλληλα όμως, ο Μάικλ πρέπει να σώσει και τον γάμο του, κάνοντας αυτό που είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε capo: να μεταστρέψει τις οικογενειακές επιχειρήσεις σε ατραπούς νομιμότητας. Θα προλάβει όμως να κάνει οτιδήποτε από όλα αυτά; Ένας ισάξιος αντίπαλος τον περιμένει σε μια κούρσα θανάτου…
«O Νονός, η επιστροφή» γράφτηκε από τον Mark Winegardner, ως sequel του «The Godfather» του Mario Puzo. Ο Winegardner συνεχίζει την ιστορία, με πρωταγωνιστή τον γιο του Βίτο Κορλεόνε, Μάικλ, τον οποίο ενσάρκωσε αξέχαστα ο Αλ Πατσίνο στην τριλογία του Κόπολα.
Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Νονού», του βιβλίου του Mario Puzo που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Francis Ford Coppola, ο Mark Winegardner ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας, για να αφηγηθεί όλα όσα συμπληρώνουν τα κενά, όλα όσα φωτίζουν την εξέλιξη της ιστορίας που συνιστά τον Μεγάλο Αμερικανικό Θρύλο του εικοστού αιώνα.
Ο Mark Winegardner, κάτοχος Master στις καλές τέχνες και στη συγγραφή από το George Mason University, δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 26 ετών,
Τα βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο «Τα καλύτερα της χρονιάς» των New York Times Book Review, Los Angeles Times, Chicago Sun Times, USA Today και New York Public Library. Κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες περιοδικές εκδόσεις. Εργάζεται ως καθηγητής δημιουργικής γραφής στο Florida State University.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση