Η Συμφωνία των Πρεσπών στο Στρασβούργο – Τι λένε Έλληνες Ευρωβουλευτές λίγες μέρες πριν την συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

6 Min Read

Τις απόψεις τους γύρω από την Συμφωνία των Πρεσπών και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασαν Έλληνες Ευρωβουλευτές μιλώντας στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη σε συνεντεύξεις που μεταδόθηκαν από το www.kozani.tv . Οι συνεντεύξεις δόθηκαν τις ημέρες όπου στην Ελληνική Βουλή ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Οι Ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος (ΠΟΤΑΜΙ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΕΛΙΑ), Νίκος Χουντής (ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ), Σοφία Σακοράφα (ΜΕΡΑ25), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), κατέθεσαν τις θέσεις τους γύρω από την Συμφωνία και τις εκτιμήσεις τους για τις ισορροπίες που θα διαμορφώσουν στην Ελληνική Βουλή.
Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου, Επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ
«Όλες οι πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών, η Κομισιόν επίσης και έχουν εντυπωσιαστεί θετικά από την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για γρήγορη ψήφιση της Συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ένας Ευρωσοσιαλιστής που να υποστηρίζει την θέση της κ. Γεννηματά που είναι εναντίον της Συμφωνίας, ούτε ένας από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που να στηρίζει την θέση του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για νίκη της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως τα οφέλη της Συμφωνίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια ειδικά στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
«Είναι μια εθνικά επιζήμια Συμφωνία και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό» υποστήριξε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας πως είναι και εθνικά ταπεινωτική. Υπογράμμισε πως μια εθνική συμφωνία μπορεί να ακολουθεί τα κράτη ως «αναπηρία» για αιώνες και ειδικά για την περιοχή των Βαλκανίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. «Από την στιγμή που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός ο κ. Ζάεφ και ο κ. Ντιμιτρόφ παίρνουν Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονική ταυτότητα και αυτό καταγράφεται στον ΟΗΕ. «Αν η Συμφωνία κυρωθεί στην Βουλή τότε όλα αυτά αλλάζουν μόνο με Συνθήκη γιατί δημιουργεί διεθνείς υποχρεώσεις γι αυτό οι Βουλευτές πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής «ΕΛΙΑ»
«Δεν θα ψήφιζα την Συμφωνία των Πρεσπών γιατί βαδίζω και υποστηρίζω την εθνική γραμμή που ξεχνά ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρώ ότι είναι θετικό να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία ergaωomnes για να σταματήσουν 120 χώρες να λένε τα Σκόπια «Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι έφυγε από την εθνική γραμμή και έβαλε το θέμα της Μακεδονικής εθνότητας που δημιουργεί προβλήματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, όχι μόνο στην Ελλάδα και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας με αντιδράσεις από τους Αλβανούς. «Το μόνο κόμμα που δεν μετακινήθηκε από την εθνική γραμμή είναι το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
Μίλτος Κύρκος, Ευρωβουλευτής «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»
«Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει», δήλωσε ο κ. Κύρκος στην συνέντευξή του, υποστηρίζοντας πως κλείνει το παράθυρο του αλυτρωτισμού κατατάσσοντας την γλώσσα στις Σλαβικές, αφαιρεί από το Σύνταγμα όλες τις αλυτρωτικές τάσεις και αλλάζει το όνομά της χώρας ως Βόρεια Μακεδονία με γεωγραφικό, δηλαδή, προσδιορισμό. Ο ίδιος υποστήριξε πως ήταν λάθος να έρθει η Συμφωνία συνδεδεμένη με ψήφο εμπιστοσύνης γιατί το «ΠΟΤΑΜΙ», όπως είπε, δεν μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση για τους επόμενους οκτώ μήνες. Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως το «ΠΟΤΑΜΙ» θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών με τέσσερις βουλευτές όταν θα έρθει στη Βουλή.
Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
«Αυτή η Συμφωνία εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ, τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς και δεν θα την ψήφιζα σε καμία περίπτωση» δήλωσε ο κ. Χουντής προσθέτοντας πως το «άγχος» της Ευρώπης για να λυθεί το θέμα είναι γιατί βλέπει ως απειλή την Ρωσία. Ο κ. Χουντής μίλησε για πίεση και εκβιασμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών παρακάμπτοντας εθνικές ευαισθησίες για στρατιωτικούς λόγους. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν λύνει τα ζητήματα αλυτρωτισμού και εθνικισμού και μίλησε για τη δημιουργία ενός συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις που προκαλούν αστάθεια στην περιοχή.
Σοφία Σακοράφα, Ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πάρα πολύ κακή Συμφωνία» δήλωσε η κ. Σακοράφα η οποία ενίσταται στον τρόπο που έρχεται η Συμφωνία στην Βουλη και στις πιέσεις που ασκήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες. Η ίδια εκτίμησε πως δεν θα φέρει «ειρήνη» και πως το μέλλον δεν θα είναι καλό για τις δυο εμπλεκόμενες χώρες αφού οι αλυτρωτικές τάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. «Ναι θα έπρεπε να λυθεί η υπόθεση αυτή αλλά όχι με τέτοια τραγικά λάθη και από τις δυο πλευρές με πιέσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και καταπάτηση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση