Σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2030 κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, ζητούν με κοινή επιστολή τους σε τρεις Ευρωπαίους Επιτρόπους, τα δίκτυα περιβαλλοντικών οργανώσεων «Europe Beyond Coal” και “Climate Action Network”, η περιβαλλοντική οργάνωση δικηγόρων “Client Earth” και η δεξαμενή σκέψης για θέματα ενέργειας στην Ελλάδα «Green Tank”.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις με τις δύο επιστολές τους, ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης λιγνιτικών μονάδων στην Ελλάδα, μιλώντας για ανάγκη αναθεώρησης του όρου που είχε τεθεί στο συμπληρωματικό μνημόνιο του 2017 για τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ».
«Εμείς παρατηρούμε ένα αδιέξοδο σε ότι αφορά τα λιγνιτικά θέματα στην Ελλάδα. Βλέπουμε τι έχει γίνει με τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που προβλέπει την διατήρηση σημαντικού μεριδίου της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ακόμη και το 2030. Επίσης βλέπουμε τις κινήσεις της Κυβέρνησης και θεωρούμε πως πίσω από όλα αυτά υπάρχει η στρέβλωση της ανάγκης πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Εμείς λοιπόν ζητάμε από την Κομισιόν να αρθεί η πώληση για να μπορέσει η Ελλάδα να αποφασίσει σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2030» τονίζει ο αναλυτής για την ενέργεια και το κλίμα του «Green Tank» Νίκος Μάντζαρης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν πως ο λιγνίτης έχει πάψει να είναι το φθηνό καύσιμο και όσοι λένε το αντίθετο δεν γνωρίζουν. «Ακόμη και η ΔΕΗ και το Υπουργείο δεν μπορούν να πουν πως ο λιγνίτης θα παραμένει φθηνός τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει εκτόξευση των τιμών διοξειδίου του άνθρακα, υπάρχει ανάγκη αναβαθμίσεων για συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που κοστίζουν πολλά, συνεπώς ο Ελληνικός λιγνίτης δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με βάση όλα αυτά που συμβαίνουν» προσθέτει ο κ. Μάντζαρης, που υπογραμμίζει πως το 2008 ο λιγνίτης ήταν φθηνός όχι όμως σήμερα.
Οι δυο επιστολές απευθύνονται στον Επίτροπο της Ενεργειακής Ένωσης Μάρο Σέφκοβιτς, στον Επίτροπο Ενέργειας και Κλιματικής Δράσης Μιγκέλ Αρια Κανιέτε και στην επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σε αυτές γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, για παράλογη έμμεση επιβολή κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη 2», ελκυστικό πακέτο πώλησης λιγνιτικών μονάδων εις βάρος των ΑΠΕ, επικρίνεται η επιβάρυνση των καταναλωτών με την ρήτρα “CO2” και εκφράζεται η απορία για τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για να αγοραστούν λιγνιτικές μονάδες την ώρα που το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα δώσει μόνο 20 εκατομμύρια ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
«Προσπαθούν να αλλάξουν δεδομένα για να προσελκύσουν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες που δεν είναι ελκυστικές. Πηγαίνουν δηλαδή να κάνουν επιπόλαια πράγματα που δημιουργούν στρεβλώσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους ανθρώπους που εξαρτώνται από την λιγνιτική βιομηχανία και τις τοπικές κοινωνίες» επεσήμανε ο κ. Μάντζαρης.
Σωκράτης Μουτίδης