Η Κατερίνα Κυρατσού βρίσκεται στη νομική υπηρεσία της Κομισιόν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχοντας εργαστεί προηγουμένως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο Δήμο Κοζάνης.
Είναι αποσπασμένη εθνική εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες της δηλώνουν ιδιαίτερα περήφανοι που ένα παιδί της πόλης είναι στο νομικό «οπλοστάσιο» της Κομισιόν.
Πόσο καιρό βρίσκεστε εδώ;
Διανύω τον τέταρτο χρόνο και είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών εμπλουτίζεται διαρκώς με καινούργιους ανθρώπους.
Πως προέκυψε η θέση αυτή;
Προέκυψε μια θέση εθνικού εμπειρογνώμονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδιο ως μια ευκαιρία να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Ήταν πραγματικά ένα όνειρό μου να βρεθώ κάποια στιγμή και να δουλέψω στις Βρυξέλλες για την Ευρώπη.
Τι ακριβώς κάνετε;
Η νομική υπηρεσία είναι όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εκπροσωπεί την Κομισιόν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα φόρα, ως νομικός σύμβουλος της Επιτροπής.
Για μένα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδυάσω την προηγούμενη εμπειρία που είχα στη δημόσια διοίκησης με τις απαιτήσεις της δουλειάς εδώ και τη δικηγορία.
Πρέπει, πάντως, να πω ότι στην Ελλάδα το επίπεδο των σπουδών μας είναι πολύ υψηλό και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να εργαστούμε οπουδήποτε. Το διαπίστωσα και με τα παιδιά μου που ερχόμενο από το ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα προσαρμογής.
Οι διαφορές μας με τις Βρυξέλλες;
Οι διαφορές είναι μεγάλες και έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, αλλά και τις διαφορετικές νοοτροπίες. Οι Έλληνες τα καταφέρνουν καλύτερα σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον παρά στην ίδια μας τη χώρας. Υπάρχουν, όμως, και πολλές ομοιότητες. Πχ. εδώ στο Βέλγιο έχει αρκετές απεργίες και διαδηλώσεις. Καταλαβαίνεις ότι οι άνθρωποι λίγο έως πολύ είναι ίδιοι με παρόμοιες ανησυχίες και προβληματισμούς.
Είστε ευχαριστημένη με τη ζωή εδώ;
Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή στις Βρυξέλλες. Έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι να υποδέχονται τους ξένους.
Το 60% των κατοίκων της πόλης δεν είναι Βέλγοι. Υπάρχει επίσης η ελληνική κοινότητα που σε βοηθάει. Αν έχεις χρόνο και άνεση η πόλη προσφέρει πολλά ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού.
Η Κοζάνη σας λείπει;
Μου λείπουν οι άνθρωποι της. Έχω πολύ συχνές επαφές με την οικογένεια και τους φίλους μου. Ελπίζω ότι θα κάνει καλό και στην Κοζάνη που είμαι εδώ.
Το δύσκολο όταν είσαι έξω είναι να οργανώσεις την προσωπική σου ζωή και να βρεις μια ισορροπία. Δεν συναντιόμαστε τακτικά με κόσμο από την Ελλάδα. Πολύ έχουν αναφορά την εκκλησία. Αν δεν πας στην εκκλησία και πας στο ποδόσφαιρο (σσ. γέλια), αφού ο γιος μου παίζει ποδόσφαιρο, μειώνονται οι ευκαιρίες για να συναντηθούμε.
Το μήνυμά σας σε κάποιον που αποφασίζει να φύγει;
Θα ενθάρρυνα οποιονδήποτε να το δοκιμάσει. Πιστεύω ότι είναι μια μοναδική εμπειρία. Σήμερα η κινητικότητα είναι κάτι που σου παρέχει πολλές δυνατότητες.
Σωκράτης Μουτίδης