Εγκαίνια με πολλές κυβερνητικές παρουσίες
Τελετή για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Κοζάνης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Πρόεδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χατζηνικολάου και των αρχών της περιοχής.
Μια διαδρομή 26 ολόκληρων χρόνων, με πολλές καθυστερήσεις, που πλήρωσαν ακριβά οι επιχειρήσεις της περιοχής, φτάνει προς το τέλος της, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ο χώρος έτοιμος να υποδεχτεί επενδύσεις με την προϋπόθεση ότι θα τρέξουν άμεσα τα απαραίτητα έργα από πλευράς ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, μιας και όπως ανέδειξε το ρεπορτάζ του «Χ» ο χώρος μέχρι και σήμερα εμφανίζει σημάδια διάλυσης.
Για την ιστορία η αρχική ιδέα χρονολογείται τη δεκαετία του 70’, το 1996 καθορίστηκε η θέση της ΒΙ.ΠΕ., το 2007 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τα έργα και από το 2018 και μέχρι σήμερα αποκτήθηκε το σύνολο της έκτασης από την ΕΤΒΑ, εκπονήθηκαν οι τεχνικές μελέτες, ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση, καταστρώθηκε ο κανονισμός λειτουργίας, αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το έργο και συνάφθηκαν όλες οι συμφωνίες με το Δήμο Κοζάνης.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο μήνυμα που θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση πως η Ελλάδα είναι μια φιλική στις επενδύσεις χώρα, ενώ υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά του σχεδίου μετάβασης λέγοντας πως η Δυτική Μακεδονία θα έχει ένα πολύ καλύτερο αύριο.
«Με το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης κάνουμε ένα μικρό βήμα μπρος, το οποίο μας γεμίζει υπερηφάνεια, αλλά είναι μόνο η αρχή. Σας διαβεβαιώνω, επίσης, πως για τα επόμενα βήματα δεν θα χρειαστούν δεκαετίες όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, αλλά λίγοι μήνες. Και να ξέρουν όλοι όσοι λαϊκίζουν και παίζουν με την αγωνία των κατοίκων της περιοχής πως δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν σε λίγους μήνες με αυτά που θα γίνουν εδώ» κατέληξε ο Υπουργός.
«Είναι μια σπουδαία μέρα για την ανάπτυξη» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αυτή σχετίζεται με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές που έχουν άμεση σχέση με το Επιχειρηματικό Πάρκο της Κοζάνης.
Ο κ. Παπαθανάσης εξήρε τη σημασία των επιχειρηματικών πάρκων τονίζοντας πως όταν αυτά δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους. «Στη Δυτική Μακεδονία κρίνεται το πόσο γρήγορα οι επενδύσεις μπορούν να ξεκινήσουν» πρόσθεσε μιλώντας για επενδύσεις, που θα συνδεθούν με το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
«Πρόκειται για πάρκο, το οποίο έχει προοπτικές, καθώς σχετίζεται με την απολιγνιτοποίηση συνεπώς θα υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ θα ενισχύσει την τοπική απασχόληση» ανέφερε ο Αθανάσιος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ενώ απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη τόνισε πως αν υπάρξουν ευκαιρίες η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. είναι διατεθειμένη να διερευνήσει την ανάπτυξη επιπλέον επιχειρηματικών πάρκων στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Άγγελος Κάτσικας από την πλευρά του υπογράμμισε πως «σήμερα μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η περιοχή αποκτά έναν οργανωμένο υποδοχέα δραστηριοτήτων. Το Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης ευελπιστούμε να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης επιχειρήσεων διαθέτοντας τα κατάλληλα εχέγγυα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης».
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου ανέφερε πως οι δυνατότητες υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο ενός σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου είναι πολύ σημαντική, με την εγγύηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
«Είναι μια καλή μέρα για την Κοζάνη και μια καλή αφετηρία για την περιοχή, καθώς οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αυτονόητα θετικό» ανέφερε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου, που είμαι μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.
«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα» υποστήριξε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, υπενθυμίζοντας πως από το 1996 έγιναν οι πρώτες ενέργειες για το επιχειρηματικό πάρκο φτάσαμε 26 χρόνια μετά για να υλοποιηθεί. «Δεν νομίζω ότι αυτό χαίρει επαίνου» σημείωσε, καθώς το τίμημα της καθυστέρησης πληρώθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής. Και εξήγησε πως σε τουλάχιστον τρία σημεία της Κοζάνης υπάρχουν άτυπες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων, που πλήρωσαν από την τσέπη τους όλες τις άδειες και τα δίκτυα, καθώς δεν υπήρχε ΒΙΠΕ.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με τη σειρά του αναφέρθηκε και αυτός στο μεγάλο διάστημα των 26 ετών που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο. Έκανε αναφορά στον Παναγιώτη Αποστολίδη για τον οποίο ανέφερε πως ήταν έργο ζωής του, για το οποίο μόχθησε πολλά χρόνια. «Ευελπιστούμε πως με το ευνοϊκό πλαίσιο ενισχύσεων θα δούμε εδώ σύντομα να εγκαθίστανται παραγωγικές επενδύσεις».
Ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της περιοχής και στη Σιδηροδρομική Εγνατία. «Χρειάζεται να γίνει η ολοκλήρωση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Το 2014 είχαμε εντάξει τη μελέτη Κοζάνη- Σιάτιστα- Γρεβενά- Καλαμπάκα- Ηγουμενίτσα- Αθήνα και η επόμενη κυβέρνηση την απέσυρε. Σήμερα είμαστε πάλι στη φάση να εγκριθεί η μελέτη για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η Σιδηροδρομική Εγνατία. Τότε μπορεί να λέμε με ασφάλεια ότι η περιοχή έχει σιδηρόδρομο. Στόχος μας τους επόμενους μήνες να ενταχθεί η μελέτη του Κοζάνη- Σιάτιστα- Γρεβενά- Καλαμπάκα για να μπορέσει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί».
Γιάννης Κωσταρέλλας-Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr