Αδιαφορία για το Κέντρο Εμπορίου της Κοζάνης – Η Διαθήκη Μικρού κληροδότησε στο Δήμο Κοζάνης 7 καταστήματα, του Αστέριου Χριστοδούλου

3 Min Read

Πριν από 50 χρόνια, πού να φανταζόταν ο Ιωάννης Μικρού * την τύχη της, όταν αποφάσισε να «γράψει» όλη την ακίνητη περιουσία του στο Δήμο Κοζάνης.
Επτά καταστήματα κληροδότησε που βρίσκονται όλα στο ΚΕΝΤΡΟ κατάκεντρο του εμπορίου της Κοζάνης, ως εξής:
Τα δύο από τα καταστήματα έχουν πρόσοψη στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου:
Στο 1ο κατ. στεγάσθηκαν η επιχείρηση «δελιαλής» των Γιώργου & Στέργιου Δελιαλή μέχρι το 1996 και, στη συνέχεια, η ατομική επιχείρηση μέχρι τη συνταξιοδότηση του Γιώργου (περίπου το 2000) ενώ ο Στέργιος διατηρεί το απέναντι γωνιακό κατάστημα, από το 1996 μέχρι σήμερα
Στο 2ο κατ. (στα αριστερά του κατ. «δελιαλής») στεγάσθηκε το κατάστημα, που πουλούσε καφέδες κ.λπ. του Ζήνωνος Χατζηγιαχτσίδη


Τα υπόλοιπα πέντε καταστήματα έχουν πρόσοψη στην οδό Μακεδονομάχων (παράλληλος δρόμος με την Μεγάλου Αλεξάνδρου) :
Στο 3ο κατ. στεγάσθηκε η επιχείρηση του Νικολαΐδη (ραδιόφωνα, ωρολόγια κ.λπ. μέχρι τη συνταξιοδότησή του, περίπου το 2005)
Στο 4ο κατ. στεγάσθηκαν τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (από το 1995 μέχρι που μετακόμισε στο 1ο κατάστημα μέχρι σήμερα)
Στο 5ο κατ. στεγάσθηκε η επιχείρηση του Ιωάννου Κουσιδώνη, με γλυκά Φλωρίνης, εικόνες, καντήλια κ.ά.
Στο 6ο κατ. στεγάσθηκε το «ΒΕΡΜΙΟΝ» του Σαββαΐδη όπου σερβίρονταν μπουγάτσα κ.ά.
Στο 7ο κατ. στεγάσθηκε (περίπου μέχρι το 1995) η επιχείρηση των Αφών Ξάνθου (μποτίλιες πετρογκάζ κ.ά.) και είναι το μοναδικό που διαθέτει και επάνω όροφο (απέναντι γωνία από το «ΒΕΡΜΙΟΝ»).

- Advertisement -


Ποια δικαιολογία να βρει κανείς στη μνήμη του ευεργέτη Ιωάννη Μικρού;
Δημόσια ουρητήρια κατάντησε η είσοδος του πάλαι ποτέ κατ/τος «δελιαλής», αλλά, πέρα απ’ την ασχήμια και την υποβάθμιση του κέντρου της Κοζάνης, ερωτώ:
Είναι δυνατόν όλα αυτά τα καταστήματα να είναι ξενοίκιαστα μέχρι και 25 χρόνια;
Ένας Δήμος που έχει …άσωτα χρέη ακόμα και για το νερό της τηλεθέρμανσης στη ΔΕΗ, η οποία πρόπερσι το καλοκαίρι «δέσμευσε» τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ για χρέη περίπου 9 εκατ.€ ενώ με τα ενοίκια αυτά θα είχαμε ξεπληρώσει πάνω απ’ το μισό χρέος προς τη ΔΕΗ!
Ποια … «δίκαιη μετάβαση» μας αξίζει, τρομάρα μας;
—————————————————-
* Λόγω του κληροδοτήματος, η κάθετη οδός προς την Μεγάλου Αλεξάνδρου ονομάζεται «Ιωάννου Μικρού» (η οδός όπου στεγάζονταν τα γραφεία της ΔΕΥΑ Κοζάνης πριν μετακομίσει στο σημερινό κτήριο)

Μοιραστείτε την είδηση