Αέρας ανανέωσης στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης – Πολλές συνεργασίες και ανακαίνιση της Αίθουσας Τέχνης

6 Min Read

H παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έως το Μάιο του 2019 έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην υπό ανακαίνιση Αίθουσα Τέχνης, παρουσία φίλων του θεάτρου.
Ο νέος καλλιτεχνικός σύμβουλος Λευτέρης Γιοβανίδης έδωσε το στίγμα της ανανέωσης και της εξωστρέφειας που αποτελεί πυρήνα του σχεδιασμού του, αναφέροντας πως «κάναμε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε την καλλιτεχνική δραστηριότητα και εκτός των συνόρων της πόλης, μέσα από συνεργασία με 45 διαφορετικούς συντελεστές, 24 ερασιτέχνες ηθοποιούς, 9 θεατρικούς οργανισμούς και πέντε νέα θεατρικά κείμενα που έχουμε παραγγείλει». Στα αξιοσημείωτα η συνεργασία εκτός των ελληνικών συνόρων με το θέατρο της Κροατίας, αλλά και με το θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν».
«Με το πρόγραμμά μας επιθυμούμε να φέρουμε τον κόσμο στο θέατρο» δήλωσε ο Λευτέρης Γιοβανίδης, αναφερόμενος στην προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής σκηνής και πρόσθεσε πως “‘οσον αφορά τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, έχουμε βασικό σκοπό να δημιουργήσουμε πολιτιστικές γέφυρες, εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου, με θέατρα και φορείς, ενισχύοντας την έννοια της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, θα συνεργαστούμε με το Κρατικό Θέατρο«Istrian» της Κροατίας, το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, Πάτρας και Κέρκυρας, με θεατρικές ομάδες καθώς και τον πολυχώρο Bios.

Με το πρόγραμμά μας επιθυμούμε να φέρουμε τον κόσμο στο θέατρο· αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά μας. Με γνώμονα την εξωστρέφεια, αναζητήσαμε συνεργασία με κρατική σκηνή του εξωτερικού για να αναδείξουμε την πόλη μας και να εδραιώσουμε την παρουσία του θεάτρου μας σε διεθνή φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη σεζόν ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με το Κρατικό θέατρο της Κροατίας το κλασικό έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ενώ τη δεύτερη σεζόνεπιλέγουμε να ανεβάσουμε ένα ελληνικό κλασικό κείμενο, Ο Κατάδικος του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, αναδεικνύοντας αντίστοιχα την ελληνική δραματουργία. 

- Advertisement -

Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι είμαστε ένα Περιφερειακό Θέατρο· σε συνεργασία, λοιπόν, με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν ανεβάζουμε το έργο Να ντύσουμε τους γυμνούς του Λουίτζι Πιραντέλο, το οποίο πρόκειται να κάνει πρεμιέρα 1 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα και θα συνεχίσει παραστάσεις στα Γρεβενά, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά, πριν παρουσιαστεί στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου.

Συνεχίζουμε την παράδοση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην Παιδική και στην Εφηβική Σκηνή, ενώ δίνουμε μεγάλη έμφαση στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Έτσι, δημιουργούμε μια μεγάλη γκάμα τμημάτων, αλλά όμως δεν περιοριζόμαστε μόνο στην πόλη της Κοζάνης. Ανανεώνουμε και αυξάνουμε τα περιφερειακά τμήματα και σε άλλες πόλεις και χωριά της περιφέρειά μας. Επιπλέον, ανακοινώνουμε τη δημιουργία φοιτητικής θεατρικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που θα είναι υπό την εποπτεία μας. Τέλος, αναβιώνουμε το θεσμό της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου που κάθε καλοκαίρι θα πραγματοποιείται και σε διαφορετικό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπροσθέτως, γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ενός τοπικού θεάτρου με τους ντόπιους καλλιτέχνες, ενεργοποιούμε και αξιοποιούμε το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό. Για τον λόγο αυτόν, ζητήσαμε από ντόπιους συγγραφείς να συγγράψουν κείμενα που να αφορούν την ιστορία της ευρύτερης περιφέρειας. Έτσι, δημιουργήθηκαν τρία έργα που θα παρουσιαστούν μέσα στη σεζόν. Στην υλοποίηση των έργων αυτών πρόκειται να συμμετάσχουν ντόπιοι ερασιτέχνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα δράσεων με δέκα λογοτεχνικά και δέκα μουσικά αναλόγια, με σκοπό, αφενός τη συνεργασία μας με τη Νέα Βιβλιοθήκη και αφετέρου την αξιοποίηση της ανακαινισμένης «Αίθουσας Τέχνης», επενδύοντας τόσο στα γραπτά κείμενα όσο και στη μεγάλη μουσική παράδοση του τόπου μας.

«Γίνεται μια προσπάθεια ανανέωσης και όλο αυτό αποτυπώνεται στον προγραμματισμό. Επιδιώκουμε μέσα από το ΔΗΠΘΕ να αναδείξουμε το μητροπολιτικό ρόλο της Κοζάνης και τον περιφερειακό χαρακτήρα του θεάτρου» ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θέμης Λιάκος μίλησε για τη δύσκολη δίμηνη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας τόνισε ότι το ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί τη σύγχρονη κοιτίδα τοπικού πολιτισμού και η περιφερειακή αρχή σταθερά στέκεται αρωγός και σε αυτή τη φάση επιχορηγεί την ανακαίνιση της Αίθουσας Τέχνης.

Ανακαίνιση της Αίθουσας

Όπως ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του ΔΗΠΕΘΕ Λ. Γιοβανίδης πρώτο μέλημα της νέας διεύθυνσης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι η ανακαίνιση της αίθουσας του θεάτρου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν τηρείβασικές προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι: ανακαίνιση του φουαγιέ, αλλαγή στις ταπετσαρίες των καθισμάτων της κεντρικής αίθουσας, γκρέμισμα και διαμόρφωση των χώρων στα παρασκήνια, κατασκευή κουϊντών και αερίων (που δεν υπάρχουν) και τέλος, αγορά κυκλοράματοςπροτζέκτορα και δώδεκα προβολέων. 

Μια άλλη σημαντική παρέμβαση, αφορά το πρώην θεατράκι των «Οχληρών», με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεατρικού χώρου (black box), ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με μετακινούμενη κερκίδα, που θα στεγάσει την «Εναλλακτική Σκηνή» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με χωρητικότητα ογδόντα (80) θέσεων. (Σημειωτέον, πως όλες οι παραπάνω εργασίες θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.)

Το πρόγραμμα:

Μοιραστείτε την είδηση