Αφίχθη στο Βελβεντό το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω. ‘’Καλοκαίρι 2018 – Αφιέρωμα στη Μακεδονία’’ . Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

7 Min Read


Αφίχθη (30-7-2018) με ιεροπρεπή ιερή Ακολουθία και την συμμετοχική πολλού του Λαού παρουσία, το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Μακεδονίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω αφίχθη στο Βελβεντό και στην Ενορία του (που τιμάται και φέρει καυχώμενη εν Κυρίω το όνομά του: Ενορία Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού) από το Μοναστήρι του στον Όλυμπο.

Η όλη διαδικασία που αφορά στην έλευση του ιερού λειψάνου στο Βελβεντό (λήψη, μεταφορά, άφιξη, υποδοχή, παραμονή) γίνεται με την άδεια και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και τη συγκατάθεση του Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Αρχιμανδρίτου Γέροντος Μαξίμου.

Η άφιξη αποτελεί βαθύ (από αιώνων) αίτημα του λαού του Βελβεντού, είναι η έκφραση μιας σωτήριας σχέσης (η αρχή της είναι στο έτος 1524 μ.Χ.) μεταξύ του Αγίου Διονυσίου (ως Ηγουμένου, το 1524, του Τιμίου Προδρόμου Βέροιας) και των πληθυσμιακών κοινοτήτων της παραποτάμιας του Αλιάκμονα ζώνης, ανάμεσα στις οποίες και το Βελβεντό.

Ο ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού (μέσα από την πηγαία πρόταση των κτιτόρων του και την αποδοχή της από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο Ψαριανό) αποτελεί την χειροπιαστή απόδειξη αυτής της σχέσης και της διατήρησής της στη ροή του χρόνου, όπου όλα μπορεί να αλλάζουν, η πίστη όμως του λαού στην Εκκλησία και η πνευματική τροφοδοσία του από τους Αγίους της είναι μια βεβαιότητα ακλόνητη, αποτελεί την ισχυρή πραγματικότητα που δεν διακόπτεται παρά την αβυσσαλέα, κατά καιρούς, πολεμική (άλλοτε κρυφή κι άλλοτε απροκάλυπτη) που δέχεται ή από την έσω υπονόμευσή της.

Από το 1984, έτος που ανέλαβε την εφημεριακή διακονία στον Άγιο Διονύσιο στο Βελβεντό ο π. Κωνσταντίνος Κώστας, αναθέρμανε αυτήν την πατροπαράδοτη βαθιά και γλυκιά σχέση, μεταφέροντας από την Αιανή και από το λαό της, τη σχέση του με τον Άγιο Νικάνορα της Ζάβορδας και το ιερό του λείψανο, μια σχέση που αποτυπωνόταν στη φράση κλειδί: ‘’Έρχεται ο Άγιος!’’ (17 Ιανουαρίου) και ‘’Φεύγει ο Άγιος!’’ (Μεγάλη Τετάρτη).

Στην υποδοχή του ιερού λειψάνου Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό συμμετείχαν: ο σύλλογος δικυκλιστών ΣΜΑΒ, ο ιππικός σύλλογος Βελβεντού ‘’Άγιος Γελωργιος’’ και παιάνισε η μπάντα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού (ΜΟΒ) υπό τη διεύθυνση του μουσικού Νίκου Χ. Χατζημανώλη. Ευχαριστίες. Δώσατε νεανική πνοή. Να έχετε όλοι σας την ευλογία του Αγίου.

Σ’ όλη τη διαδρομή της λιτάνευσης έκαιγε το θυμίαμα στις εξώπορτες των σπιτιών. Κόσμος πολύς ακολουθούσε τον Άγιο και κόσμος στα δύο πεζοδρόμια (πολλές μικρομαμάδες με τα βρέφη στα καροτσάκια) σχημάτιζαν τις άκρες μιας κοίτης μέσα από την οποία διερχόταν ο Άγιος κουβαλώντας και μοιράζοντας στους ανθρώπους το χάδι του Θεού: την ειρήνη Του και την αγάπη Του για τον κόσμο και την κτίση.

Συμμετείχαν στην υποδοχή, στη λιτάνευση και τέλεσαν στον ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου την Ακολουθία του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας οι πατέρες: Αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος Α.Π.Β. και εφημέριος του ως άνω ι. Ναού, οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα). Διακονητές: Βασίλειος Ποτουριάδης, Μιχαήλ Αντωνίου, Λεωνίδας Ματόπουλος, Λάμπρος Κουτσιούκης. Οδηγός για τη μεταφορά του ι. λειψάνου ο Κωνσταντίνος Σεντελές.

Έψαλαν οι ψάλτες: Αναστάσιος Καγκαράς πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης με μαθητές του και συμμετείχε ο εκκλησιαστικός χορός Αγίου Διονυσίου Βελβεντού: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάνης, Βασίλης Καρανώτας, Γιώργος Στεργιόπουλος, Δήμητρα Κίτση, Γιώργος Πιτσιούγκας, Αριστείδης Σταμάτης, Τάκης Στεφανόπουλος.

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση: οι αντιδήμαρχοι Σερβίων-Βελβεντού Θεόδωρος Κυριακίδης και Παναγιώτα Μαλιούρα, ο δημοτικός Σύμβουλος Μίλτος Ζορμπάς, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Βελβεντού Δημήτρης Πιτσιάβας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης, η πρόεδρος Τ.Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη.

Από την Εκπαιδευτική Κοινότητα: Καθηγητές των ΤΕΙ και της Β/θμιας, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι από τα σχολεία του Βελβεντού και της περιοχής.

Συμμετείχαν ακόμα τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια: ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκούλιαρης, ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου. Το ΚΑΠΗ Βελβεντού. Ο σύλλογος φίλων μουσικής ‘’Βελβεντινές φωνές’’.

Μετά τη λήξη του Εσπερινού προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πιστούς. Όλα τα εδέσματα (γλυκίσματα, πίτες, μπομπότα κ.ά) τα έφτιαξαν και τα έκαναν προσφορά στον Άγιο, οι οικογένειες. Να έχετε όλοι την ευλογία του Αγίου.

Ευχαριστίες: στους κηπουρούς Γιάννη Δ. Ζανδέ, Κώστα Σεντελέ, στον ηλεκτρολόγο Γιάννη Μπαλάνη, στον υδραυλικό Μανώλη Γκατζάλα, στο φωτογράφο Βασίλη Κώστα, στις γυναίκες της κουζίνας Αθανασία Κώστα πρεσβυτέρα, Θεοδώρα Δελνιώτη, Θεοδώρα Κακούλη, Βασιλική Αγοράτσιου, Άννα Γεωργάκη, Ανθούλα Παπαγόρα, Ελένη Ν. Κρομμύδα, Ελένη Παπαδημητρίου, Ολυμπία Δολδούρα.

Συγχαρητήρια στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: Άννα Κρομμύδα, Δημήτριο Στεφάνου, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δολδούρα.

Η άφιξη και υποδοχή έγινε υπό την αφιέρωση: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Με τις πάγιες θέσεις: ‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι ΕΛΛΑΔΑ!’’. (Ψήφισμα Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης). Και: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’. (Οδυσσέας Ελύτης).

Στον διαβόητο ισχυρισμό των ‘’320’’ επώνυμων συνελλήνων, που θέλουν να μας διαβεβαιώσουν πόσο πιο καλά πρέπει να αισθανόμαστε τώρα μετά τις Πρέσπες, αφού ‘’γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας’’, έρχεται να απαντήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν που για το ίδιο ακριβώς ζήτημα είχε δηλώσει τότε: ‘’Τα Σκόπια ναι, έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Έχουν δικαίωμα όμως να επιλέξουν οποιοδήποτε όνομα, αλλά, όχι το Μακεδονία’’!

Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την ανάκτηση της αυτεξουσιότητάς μας.

Θερμή απευθύνεται η παράκλησή μας στην Παναγία και στον Άγιο Διονύσιο για τις πυρόπληκτες οικογένειες της Αττικής γης, με την εκατόμβη των αδίκως καέντων αδελφών μας.

‘’Πάσης Πιερίας, Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’. (Μεγαλυνάριον).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
1-8-2018

Μοιραστείτε την είδηση