Αφιερωμένη στην εμβληματική μορφή του Νικολάου Δελιαλή η εκδήλωση της Βιβλιοθήκης- Στην είσοδο τοποθετήθηκε η προτομή του

4 Min Read

Tιμητική εκδήλωση αφιερωμένη σε μια εμβληματική μορφή της ιστορίας της Κοζάνης, τον Νικόλαο Π. Δελιαλή (1895-1979), διοργάνωσε την Κυριακή το απόγευμα η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη στο αμφιθέατρό της.
Ο Νικόλαος Δελιαλής υπήρξε επί μια πεντηκονταετία έφορος και άμισθος Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Κοζάνης και συνέδεσε το όνομά του με την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη.
Όπως αναφέρει στο προοίμιο της μονογραφίας για το έργο του Ν. Δελιαλή με τίτλο «Σπαράγματα από το αρχείο του Ν.Π. Δελιαλή» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και επί πενταετία πρόεδρος της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Δημόπουλος «ο Νικόλαος Δελιαλής είναι, στην ιστορία της πόλης αυτής, ο αδιαμφισβήτητος πρέσβης της, ο οποίος συνδιαλεγόταν επιτυχώς όχι με τοπικιστική εμμονή, αλλά σε κάθε ευκαιρία και πάντα με την αγωνία της αληθινής αξίας των πραγμάτων. Ο άνθρωπος που έκανε υποδειγματική «ανάπτυξη κοινού» για μια ολόκληρη περιοχή μισόν αιώνα πριν η φράση καν εφευρεθεί και έναν αιώνα πριν μεταφραστεί. Ο ευεργετικός εκπρόσωπός της».


Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, στο κλείσιμο της αναμφίβολα παραγωγικής θητείας του στη Βιβλιοθήκη, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του Ν. Δελιαλή, ανέφερε πως «στη θητεία μου η ευλογία του ήταν ανεκτίμητη. Σε κάθε αμφίβολο βήμα, κάθε δύσκολη επιλογή, κάθε αδιέξοδο, λύση έδινε πάντα το αρχείο του, όπου διαβάζει κανείς σε κάθε μικρή λεπτομέρεια και αναφορά να γιορτάζουν με θριάμβους το πατριωτικό καθήκον, η επιμέλεια, η σχολαστικότητα και η ακούραστη προσήλωση. Η στοργή για το ελληνικό πνεύμα. Η βαθειά πίστη στα γράμματα. Η ευλάβεια για τη θρησκευτική ζωή και ο σεβασμός στην παράδοση. Ό,τι, λοιπόν, ελάχιστο έγινε καλώς τα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε με το πνεύμα του Δελιαλή ως οδηγό. Ό,τι δεν πέτυχε, χρεώνεται στην ακούσια περιφρόνηση αυτού του πνεύματος. «Τι θα έλεγε ο Δελιαλής;» ήταν η καλύτερη ερώτηση των πέντε αυτών ετών και δεν κουράστηκα να τη ρωτάω».
Για το Νικόλαο Δελιαλή μίλησαν, επίσης, ο Γιάννης Βανίδης και ο Βασίλης Καραγιάννης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Μιχάλης Πιτένης.

Η έκδοση της μονογραφίας για το Ν.Π. Δελιαλή από τον Παναγιώτη Δημόπουλο
«Το κείμενο συνετέθη σε λίγες μόνο ημέρες, τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2019, ως αντίο στο τέλος μιας εξόχως τιμητικής θητείας για την οποία δεν μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων. Γράφτηκε, όμως αβίαστα, αφού πέντε χρόνια τώρα ο ίσκιος του Δελιαλή, το «αθάνατο κρασί» του και τα σίγουρα ίχνη του μετέτρεψαν κάθε εργασία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη σε καθημερινή συντροφιά με τον μεγάλο αυτό Έλληνα βιβλιοφύλακα» αναφέρει στο προοίμιο της μονογραφίας για το έργο του αείμνηστου Δελιαλή, με υλικό που αντλήθηκε μέσα από το αρχείο του, ο Παναγιώτης Δημόπουλος.
Το βιβλίο «Σπαράγματα» επιμελήθηκε η Κατερίνα Δημοπούλου, ενώ την επιμέλεια του εξωφύλλου και την επεξεργασία των εικόνων έκανε η Αννίτα Κουτσονάνου.
Η έκθεση με έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Δελιαλή και η προτομή
Στο χώρο των παλαιτύπων της Βιβλιοθήκης λειτουργεί έκθεση με έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Δελιαλή, ενώ στην είσοδο του κτιρίου τοποθετήθηκε η προτομή του, «για να παρατηρούν πλέον το καθαρό βλέμμα του Νικολάου Δελιαλή στην προτομή της εισόδου, για να μπορούν να βλέπουν με εκείνο το ίδιο βλέμμα», όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Δημόπουλος στα «Σπαράγματα».

Επετειακή καρτ ποστάλ από την Βιβλιοθήκη

 

Μοιραστείτε την είδηση